• DİKKAT

DOSYA İndirmek/Yüklemek için ÜCRETLİ ALTIN ÜYELİK Gereklidir!
    Altın Üyelik Hakkında Bilgi

Düşeyara formulü için dosya

assenucler

Altın Üye
Excel Vers. ve Dili
Ofis 365 TR 64 Windows 11 Pro x64 TR
Değerli dostlar,

Sitemizde gezerken, bir forumdaşa:

"sütun indis sayısı yerine satır() veya sütun() kullanabilirsiniz
aşağıdaki formülü deneyin.

=DÜŞEYARA($D$16;$D$8:$K$10;(SÜTUN()-3);0)"

yanıtının verildiğini gördüm.

Bunu bir dosyaya uyarlayamadım. Yukarıdaki düşeyara formülünü içeren çok kısa bir örnek dosya eklenebilir mi?

Merhaba,

Benimde sanırım aynı şeye ihtiyacım var. Bende DÜŞEYARA förmülünü çok kullanıyorum fakat ana sayfada yeni sütunlar eklemem gerektiğin de sürekli förmülü düzeltmem gerekiyor. İndis Sütun Sayısını sabitlemek istiyorum.

Belirtmiş olduğunuz
=DÜŞEYARA($D$16;$D$8:$K$10;(SÜTUN()-3);0)
formülüde bu işe yarıyor sanırım. Formülde ki -3 ne anlama geliyor acaba. Bende aşağıda ki formülü kullanıyorum bunu nasıl yapabilirim. Şimdiden çok teşekkür ederim.
=DÜŞEYARA($A2;'Araç Bilgileri'!$A$2:$AL$699;4;0)
4 yazan rakam D sütunudur bunu sabitlemek istiyorum. Teşekkür Ederim.

Merhaba,

SÜTUN()-3)
Bulunduğu sütündan 3 çıkararak, kendi kullandığınız formüldeki 4 (verinin alınacağı aralık) ifade etmektedir.

Merhaba;
Excelde Sütun()-3 formülü Sütun(D : D) veya Sütun(D1),Sütun(D2)gibi kullanılabilir. ve bize seçilen sütunun veya hücrenin sütun numarasını verir.

=Sütun(D : D)-3 veya Sütun(D1)-3 bize 1 sonucunu verir.
=DÜŞEYARA(F1;A1 : C6;2) formülü ile A sütunundan sonra araya sütun eklerseniz formül hatalı sonuç verir
AMA;
=DÜŞEYARA(F1;A1 :C6;SÜTUN(B : B)) şeklinde yaparsanız a sütunundan sonra kaç sütun eklerseniz ekleyin formül kendini otomatik günceller ve sonuç hep doğru olur.

Son düzenleme:
Merhaba Mahir bey,

Öncelikle çok teşekkür ederim ve çokta özür dilerim ki anlayamadım maalesef. Şimdi;
=DÜŞEYARA($A2;'Araç Bilgileri'!$A$2:$AL$699;4;0) benim formülüm bu, Formül plakayı baz almaktadır $A2=palaka demek, Araç Bilgileri'!$A$2:$AL$699=Araç Bilgileri sayfasında plakayı arayacağı yer, 4=Araç Markası Sütunu(D),
Şimdi, bulunduğu sütundan 3 çıkararak derken, hangi veriye göre 3 çıkararak alacak, ben a sütununda ki plakaları baz alıyorum ve ac'ye kadar gidiyor sütunlar. Nasıl yapabilirim anlayamadım bir türlü. Yardımlarınıza devam ederseniz sevinirim. Teşekkür ederim.

Merhaba turk-x,

Çok çok ama çok teşekkür ederim. Kısa ve öz süper olmuş. Söylediğiniz gibi yaptım ve istediğime ulaştım. Tekrar çok teşekkür ederim.

Merhaba Adem Bey,

Formülü kullanacağınız sütun 7. Sutün( G sütunu) olsun, sütun()-3 size 4 sayısını verecektir.

Deneyiniz,
G sütununda bir hücreye =SÜTUN()-3 yazın sonucu görün.

Merhaba Mahir bey,

Çok teşekkür ederim, bu örnekte çok öğretici oldu benim için.
Yanlız şöylede bir şey yapmak istiyorum, nasıl yapabilirim yardımcı olabilirseniz sevinirim.
turk-x sizde yardımcı olabilirseniz sevinirim.
A Sütunu = Plaka
B Sütunu = Kullanılan Firma
C Sütunu = Kullanılan İl
D Sürunu = Marka
E Sütunu = Model
diye gidiyor liste, fakat benim C ile D Sütunun arasına Sürücü adında bir sütun eklemem gerekiyor. Fakat bu sütunu eklediğimde diğer sayfada ki formüllerde kayıyor bunun olmasını istemiyorum. Hani, örnek olarak $A1 yazıp sol tarafa çektiğimizde A sütünü değişmeyip sabit kalıyorya o şekilde. Bunu nasıl yapabilirim, yardımcı olabilirmisiniz? Çok teşekkür ederim.

Adem Yavaç,

Ben olayı tam çözemedim. Sizin dosyayı yollama imkanınız var mı?

Merhaba Adem Bey;
Sorunuzu örnek dosya ile açıklarsanız çözüm bulunabilir.
sorunuzda aslında cevabı da vermişsiniz ama dosyanızdaki formüle bakmak gerek.

Merhaba Tekrar,

Araç Bölge Listesi verileri Araç Bilgileri sayfasından almaktadır. Araç Bilgileri Sayfasında C ile D arasına bir sütun eklemem gerekiyor, Sütunu eklediğimde Araç Bölge Listesi'nde ki formüller kayıyor. Bu formüllerin kaymasını istemiyorum ben, ne kadar sütun eklersem ekleyeyim formüller kaymasın.
Yani Araç Bilgileri sayfasında C ile D arasına bir sütun eklediğimde;
Bölge Araç Listesinde Marka kısmı kaymasın.

Sizleri uğraştıyorum biliyorum ama yardımcı olabilirseniz çok sevinirim. Şimdiden çok teşekkür ederim.

Ekli dosyalar

Merhaba,

Sözleşme Bitiş Tarihi sütunundaki, 13 yerine SATIR($A$13) yazarak deneyin. Araya sütun eklediğinizde indis sayısı 13 olarak kalacaktır.

Mahir bey,

Çok teşekkür ederim öncelikle. Söylediğinizi yaptım oldu fakat bu seferde araç marka yerine merkez yazıyo size zahmet bi inceleyebilirmisiniz formülde mi bi hata yapıyorum.

Ekli dosyalar

formülde "SATIR" yerine "SUTUN" yazarsanız düzelecektir..

Yanlış yorumladınız sanırım.
Aşağıdaki gibi deneyiniz.
Kod:
=DÜŞEYARA($A2;'Araç Bilgileri'!$A$2:$P$2;(SATIR($A$6));0)

Sayın Adem Yamac,

Sayın Mahir üstadın önerdiği en son formulü "Bölge Araç Listesi" sayfası N2 hücresine yazdım, (Sözleşme Bitiş Tarihi) altında "Renault" çıktı.

Dosyanızda doğru sonuç aldınız mı? Yanıtınız evet ise, son halini ekleyebilir misiniz?

Teşekkürler.

Merhaba,

Öncelikle ilgilenen herkeze çok ama çok teşekkür ederim.
Yazdığınız formülü aynen yazdım denemek için fakat SATIR kısmını Bölge Araç Listesi sayfasına bakıyor ve 2011 yazıyor bu veriyi nerden alıyor bunuda bilmiyorum, anlamadım.
Yazdığınız formülü eklmediğim dosya ve ekran alıntısı işaretli olarak ektedir, inceleyebilirseniz sevinirim. Yardımlarınızı bekliyorum. Tekrar teşekkür ederim.

Ekli dosyalar

Merhaba Adem Bey ;

E Sütunundaki kodu =DÜŞEYARA($A2;'Araç Bilgileri'!$A$2:$P$2;(SATIR($A$4));0)
olarak düzeltmelisiniz.

Merhaba turk-x,

Söylediğinizi yaptım, ilk aşamada oldu fakat; Araç Bilgileri sayfasında C-D sütunlarının arasına bir sütun eklediğimde Bölge Araç Listesi sayfasında ki formül yine kaydı.
Bu formüllerden şunu anlıyorum, doğrumu anlıyorum;
=DÜŞEYARA($A2;'Araç Bilgileri'!$A$2:$P$2;(SATIR($A$4));0) ve
=DÜŞEYARA($A2;'Araç Bilgileri'!$A$2:$P$2;(SÜTUN($A:$A));0) ile
=DÜŞEYARA($A2;'Araç Bilgileri'!$A$2:$P$2;4;0) formülü arasında bir fark yok, çünkü hepsi de aynı işi yapıyor ve formülün kaymasını engellemiyor.
Bunun çözümü yokta boşuna mı uğraşıyoruz acaba. Düşüncelerinizi öğrenebilirmiyim? Çok teşekkür ederim.

Adem bey;
yukarıdaki formüllerin hepsinin aslında faklı sonuçları var.

yukarıdaki formüllerin hiç biri sizin Sorununuza çözüm olmaz
o formüller formülün yazıldığı sayfada değişiklik olursa farklılık gösteriyor.
ama siz verilerin alındığı sayfada değişiklik yapıyorsunuz.
sizin için farklı bir çözüm excel de elbet vardır. birkaç deneme yapıp sonuca ulaşmaya çalışacağım. Benden önce çözen olmazsa mutlaka cevabı yazarım.

Geri