• DİKKAT

DOSYA İndirmek/Yüklemek için ÜCRETLİ ALTIN ÜYELİK Gereklidir!
    Altın Üyelik Hakkında Bilgi

Düşeyara; eğer(ve);tablo

Excel Vers. ve Dili
EXCEL 2010 TÜRKÇE
Tüm açıklamaları dosya içinde yazdım. Üstatların yardımlarını bekliyorum.
Saygılarımla,

Ekli dosyalar

Aşağıdaki formülü deneyiniz:

Kod:
=EĞER(F2<80;"";DÜŞEYARA(G2;$N$2:$W$6;2+ARA(F2;{80;90;100;110;120;130;140;150\1;2;3;4;5;6;7;8})))

Hocam harika yazmışsın. Ancak affına sığınarak, anlamakta zorlanıyorum. Bana anlatabilirsiniz.( Özellikle düşeyara kısmından sonraki bölüm )
Saygılarımla,

ARA formülü belli bir diziye karşılık gelen verileri bulmak için kullanılır. Özellikle aralıktaki tüm değerler için tek değer kullanılacaksa ARA formülü idealdir, DÜŞEYARA'nın son kısmında 0 olmayan hali gibi düşünebilirsiniz. Örneğin sizin örneğinizde 1. grup için %80 ile %90 arası için 100 öngörülmüş, yani %80 olan da %89,9 olan da 100 olarak yararlanacak. Burdaki her değeri ayrı ayrı yazmak yerine ARA formülünde sadece alt değeri ve bunun karşılığının ne olduğunu diziler halinde belirtiyoruz. Formülde {} parantezleri arası bu dizileri gösteriyor. \'dan öncesi aranan değer, \'dan sonrası ise bu değerlere karşılık istediğimiz değerler bulunuyor.

Burda ben düşeyara formülünde tabloyu belirttikten sonra 2+ARA formülünü kullandım. Bu kısım tabloda kaçıncı sütuna bakmamız gerektiğini gösteriyor. ARA formülü ile 90'ın karşılığı olarak 2 geleceğinden 2+2 = 4 olur ve DÜŞEYARA formülü tabloda 4. sütuna bakması gerektiğini anlar. 2+ yerine ARA formülünde 1;2;3... verilerini 2 arttırarak 3;4;5... gibi de kullanabilirdik.

kısacası ARA formülünü DÜŞEYARA formülünün tabloda kaçıncı sütunu getireceğini bulmak için kullandım.

Çok ama çok teşekkür ediyorum. Elinize , kaleminize, bilginize sağlık.

Bu arada düşeyaranın son kısmını unutmuşum. Doğru formül aşağıdadır. Eski formül tabloda olmayan kodlar için de sonuç üretirdi:

Kod:
=EĞER(F2<80;"";DÜŞEYARA(G2;$N$2:$W$6;2+ARA(F2;{80;90;100;110;120;130;140;150\1;2;3;4;5;6;7;8})[B][COLOR="Red"];0[/COLOR][/B]))

Hocam onu gördüm aslında, ama dedim kendi kendime vardır üstadın bir bildiği.
Saygılarımla,

Geri