• DİKKAT

DOSYA İndirmek/Yüklemek için ÜCRETLİ ALTIN ÜYELİK Gereklidir!
    Altın Üyelik Hakkında Bilgi

Dörtlü Veri Alma Sorunu

Excel Vers. ve Dili
2010TURKCE
Arkadaşlar merhaba,

Ekteki örnekte bulunan dörtlü veri almada problem yaşıyorum. Bu sitede arkadaşlardan öğrendiğimi de uygulamaya çalıştım ancak veri almada yazdığım eşitliğin neresinde hata olduğunu da bulamıyorum.

Yardımcı olursanız memnun olurum.

Ekli dosyalar

I13 hücresine yazın
Kod:
=İNDİS('Duvarlara Ait Eşd. Sıc. Farklar'!A1:V45;((KAÇINCI(I9;DuvarYapısı;0)-1)*8)+5+KAÇINCI(I10;DuvarYönü;0);((KAÇINCI(I11;GüneşlenmeZamanı;0)-1)*2)+4+EĞER(I12="koyu";1;2))

sanırım istediğiniz bu ?

Bu olabilir ancak mümkünse ingilizce exceldeki şeklini de yazarsanız memnun olurum.

Çok teşşekür ederim excelci1 yaptım, ancak bir ricam olacak kısaca yaptığınızı anlata bilirmisiniz. Örneğin neden *8 veya +5 yazdığınızı anlayamadım. Program çalışıyor ancak arka yüzünü bilirsem bu konuyu tam öğrenmiş olurum ve kendim yapmaya başladım diye düşünüyorum.

=İNDİS('Duvarlara Ait Eşd. Sıc. Farklar'!A1:V45;((KAÇINCI(I9;DuvarYapısı;0)-1)*8)+5+KAÇINCI(I10;DuvarYönü;0);((KAÇINCI(I11;GüneşlenmeZamanı;0)-1)*2)+4+EĞER(I12="koyu";1;2))

KAÇINCI(I9;DuvarYapısı;0)-1 ; I9 Duvar yapısı ile tam eşleştiğinde doğru kabul et. yoksa yanlış

gibi teker teker yazarsanız memnun olurum.

Çok teşşekür ederim excelci1 yaptım, ancak bir ricam olacak kısaca yaptığınızı anlata bilirmisiniz. Örneğin neden *8 veya +5 yazdığınızı anlayamadım. Program çalışıyor ancak arka yüzünü bilirsem bu konuyu tam öğrenmiş olurum ve kendim yapmaya başladım diye düşünüyorum.

KAÇINCI(I9;DuvarYapısı;0)-1 ; I9 Duvar yapısı ile tam eşleştiğinde doğru kabul et. yoksa yanlış

gibi teker teker yazarsanız memnun olurum.

tabiki
verimiz =İNDİS('Duvarlara Ait Eşd. Sıc. Farklar'!A1:V45;
satır no ((KAÇINCI(I9;DuvarYapısı;0)-1)*8)+5+KAÇINCI(I10;DuvarYönü;0);
sütun no ((KAÇINCI(I11;Gün eşlenmeZamanı;0)-1)*2)+4+EĞER(I12="koyu";1;2))

veri aralığımız A1:V45
Kod:
İNDİS('Duvarlara Ait Eşd. Sıc. Farklar'!A1:V45;satır;sütun
diğer yazdıklarım satır ve sütun numaralarını bulmak içindi

satır ı bulmak için
Kod:
((KAÇINCI(I9;DuvarYapısı;0)-1)*8)+5+KAÇINCI(I10;DuvarYönü;0)
ı9 için duvaryazısı nda toplamda 5 adet değişen numaramız var. ı9 un kaçıncı sırada olduğunu bulmamız lazım (2). -1 sayı çıkarttık çünkü bize başlangıç numarası lazım. (1)*8 dedik 8 adet yönümüz var. 2. sıradaki sayı için ((2-1)*8)=8 sayısını bulacak. +5 ise yukardan aşağıya boşluk sayısı 5 satır. 8+5=13 üncü satıru bulduk.
yine satır formülün devamında
Kod:
KAÇINCI(I10;DuvarYönü;0)
formülü yön sıra numarası 13 sayısına eklendi. 13. satırda başla + yön numarası ekle (1-8) arası bi rakam olacak.

sütun
Kod:
((KAÇINCI(I11;GüneşlenmeZamanı;0)-1)*2)+4+EĞER(I12="koyu";1;2))
(|saat aralığı 1-9 arası denk gelen sayı|-|1 başlangıç sayısını bulmak için|*|2 açık koyu 2 adet olduğu için çarptık|+|4 soldan sağa boş sütun sayısı|)+|koyu için 1 sağa açık için 2 sağa daha dedik|
iki parantez içine alınan yer tam olarak başlangıç sayısı sonra 1 yada 2 sayısını ekleyecek. yani 1 yada 2 sağ daha yapacak

bunların hepsi birleşince gerekli olan satır ve sütun numaralarını elde ettik.
veri aralğında bu kadar aşağı bu kadar sağa dedik kısaca ;)

not : bu formülleri iç içe yazmak ve okumak zor olur. orda gördüğünüz her formül ayrı ayrı hücrelere yazıldı. gerekli matematiksel işlemler yapıldıktan sonra tek formül içinde biraraya getirildi. bu şekilde hesaplamak daha kolay ve kalıcı oluyor ;)

Açıklamalarınız ve yardımlarınız için çok teşekkür ederim.

Geri