• DİKKAT

DOSYA İndirmek/Yüklemek için ÜCRETLİ ALTIN ÜYELİK Gereklidir!
    Altın Üyelik Hakkında Bilgi

Dolar işaretinin işlevi hakkında bilgi verebilir misiniz?

Excel Vers. ve Dili
Excel 2003 İngilizce
Değerli Forum Paylaşanları hepinize günaydın.

Yandaki formülde olduğu gibi birçok yerde dolar işareti kullanılmakta. Burada ya da daha farklı formüllerdeki işlevi hakkında bana bilgi verebilir misiniz?

=IF(D2="";"";COUNTA($D$2:D2))

Sayın Araştırıcı
Dolar işaretinin formül içindeki anlamı,Hücreyi sabitlemektir. Dolar işaretli bir formülü yan tarafa veya alta kopyalayın, Formüldeki Dolar işaretli hücrenin sabit kaldığını görürsünüz. Dolar işareti koymadan kopyalayın, Formüldeki o hücrenin her zaman değişken olduğunu görürsünüz.

Selamlar,

$ (Dolar) işareti referans hücrelerin sabitlenmesi amacıyla kullanılır.

Örnek olarak;

Aşağıdaki formülü B1 hücresine yazıp aşağı doğru kopyalarsanız.

Kod:
=TOPLA(A1:A100)

B2 hücresindeki formül "=TOPLA(A2:A101)" şeklini alacaktır. Gördünüz gibi 1 ve 100 değerleri formülü aşağıya doğru kopyalandığında 1 değer artarak hücre referanslarını kaydırdı. Buda yaptığınız işlemin sonucunu etkileyecektir.

Bu tür işlemlerde hücre referanslarını kaydırmak istemediğiniz durumlarda $ (Dolar) işaretini kullanmanız gerekmektedir.

Yani formülünüz aşağıdaki biçimde olursa sağlıklı olarak sonuç verecektir.

Kod:
=TOPLA($A$1:$A$100)

Umarım açıklayıcı olmuştur.

Sayın Araştırıcı
Sayın Zafer'in verdiği link olayı daha güzel tanımlıyor. Benim yazmış olduğum bu tanıma göre yüzeysel oldu.

$A$1 (Sabit sütun ve Sabit satır) $A$1
A$1 (Değişken sütun ve Sabit satır) C$1
$A1 (Sabit sütun ve Değişken satır) $A3
A1 (Değişken sütun ve Değişken satır) C3

merhaba
$ işaretinin tuş vuruşu : ctrl + alt + 4 (yazı tuşlarındaki 4, sayı tuşlarındaki 4değil)

Gerçekten iyi bir püf noktasını sormuş arkadasımız.

Sayın metinimsi

hücre adresini yazdıktan sonra hücre adresini tıklayıp F4'e basınız (Gerektiği kadar)

Karşılaştığım bir tecrübeyi sizle paylaşmak isterim. Dolar ile sabitlediğim hücrelerin olduğu satırın üstüne yeni satır eklediğim zaman, bu hücreler de sabit olmaktan çıkıp bir sonraki satıra kayıyorlar. Bunun hiçbir çözümünü bulamayıp, o hücrelere formulü makro ile girerek hallettim.

Örnek: =SUM($A$2:$A$10)
Üste satır eklendikten sonra
=SUM($A$3:$A$11)

Allah razı olsun

Sayın dostum belki çok basit bir şey ama işime o kadar çok yaradıki, Allah Razı olsun senden.

Formülün bulunduğu hücreden aşağıya doğru kopyalama yaptığınızda formül şu şekilde değişecektir.

=+AC8/$AC$5
=+AC9/$AC$5
=+AC10/$AC$5
...
...
...

Kısaca şöyle söylenebilir. AC7 değişken olmak kaydıyla, rakamı AC5 teki rakama böl.

arkadaşlar açıklamışlar ama kısaca bende şöyle yazayım :) formül çoğaltmalarda dolar iaretini önüne koyduğum değer sabit kalır . örnek vermek gerekirse A1 hücresinde =a$1 yazıp aşağı doğru çektiğimizde 1 sayısı hep sabit kalır. normalde aşağı doğru çekmede a1 a2 a3 diye giderken bu şekilde kullanıldığında sabit kalır.

arkadaşlar açıklamışlar ama kısaca bende şöyle yazayım :) formül çoğaltmalarda dolar iaretini önüne koyduğum değer sabit kalır . örnek vermek gerekirse A1 hücresinde =a$1 yazıp aşağı doğru çektiğimizde 1 sayısı hep sabit kalır. normalde aşağı doğru çekmede a1 a2 a3 diye giderken bu şekilde kullanıldığında sabit kalır.

peki hocam asagi dogru cektigimizde a1 b1 c1 diye girmesini nasil saglayabiliriz? yardimci olabilecek biri varsa cok sevinirim...

Son düzenleme:
lutfen biri yardim etsin 3 gundur ariyorum ama hala bir cevap bulamadaim...

Geri