• DİKKAT

DOSYA İndirmek/Yüklemek için ÜCRETLİ ALTIN ÜYELİK Gereklidir!
    Altın Üyelik Hakkında Bilgi

Değişken vade farkı hesabı

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan omess
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Excel Vers. ve Dili
office 2003
Selamlar,
Arkadaşlar biz üretim yapan bir firmayız.Aldığımız hammadeler farklı zamanlarda geliyor ve farklı ödemelerle hesap kapatılmadan cari hesabımız devam ediyor.Firma verdiğimiz ödemelere karşılık bize vade farkı fatura ediyor.Ne kadar incelesemde bunun nasıl hesaplandığını öğrenemedim.Bu konuda yardımcı olabilecek bir programınız varsa memnun olurum.Her malda hesap kapatılmış olsa sorun yok.Farklı mal geliş ve ödemeler olduğundan iş karışıyor.

Sn.omess,
Vade farkı, bir mal yada hizmet faturasının,çek yada senetin vadesinde ödenmemesinden kaynaklanan bir bedeldir. Bu konuda yardım alabilmeniz için öncelikle alımlarınızın vadesini belirtmeniz ve basit bir taslak dosya eklemeniz uygun olacaktır..

Sn.omess,
Vade farkı, bir mal yada hizmet faturasının,çek yada senetin vadesinde ödenmemesinden kaynaklanan bir bedeldir. Bu konuda yardım alabilmeniz için öncelikle alımlarınızın vadesini belirtmeniz ve basit bir taslak dosya eklemeniz uygun olacaktır..

Teşekkürler normalde fiyatlar 3 aylık olarak veriliyor fakat ödemeler bu tarihleri geçende oluyor geçmeyende o anda gelen ödemelerden verildiği için hep aynı süre olmuyor.Farklı sürelerde verildiği için hesap karışıyor.

Teşekkürler normalde fiyatlar 3 aylık olarak veriliyor fakat ödemeler bu tarihleri geçende oluyor geçmeyende o anda gelen ödemelerden verildiği için hep aynı süre olmuyor.Farklı sürelerde verildiği için hesap karışıyor.
ÖRNEK BİR TABLO GÖNDERİYORUM BU BU ŞEKİLDE DEVAM EDİYOR.

MAL ALIM TARİHİ MAL TUTARI ÖDEME TARİHİ ÖDEME VERİLDİĞİ TARİH ÖDEME VADESİ ÖDENEN TUTAR
14.01.2008 1785 13.04.2008 10.03.2008 10.03.2008 2500
23.01.2008 1024 22.04.2008 14.Mar 08.May 1700
22.Şub 3004 22.05.2008 20.Mar 25.Haz 5000
05.Mar 2595 03.06.2008 16.Nis 16.Nis 1750
21.Mar 2370 19.06.2008 07.May 15.Tem 5000
24.Mar 1878 22.06.2008 30.May 27.Ağu 3700
27.Mar 2214 25.06.2008 17.Haz 22.Eyl 4000
09.Nis 1300 08.07.2008
17.Nis 4330 16.07.2008
09.May 2735 07.08.2008
17.Haz 5800 15.09.2008
23.Tem 3800 21.10.2008
01.Ağu 4500 30.10.2008
21.Ağu 2100 19.11.2008
02.Eyl 4124 01.12.2008
06.Kas 770 04.02.2009
12.Kas 3890 10.02.2009

Sn.omess,
Sizin için basit bir dosya hazırladım.İnceleyin aksaklık varsa tekrar bakarız.Umarım işinize yarar.

Ekli dosyalar

Sayın Tekintek,

Sayın Tekintek,
İlgine çok teşekkürler.Henüz değerleri koyarak inceleme fırsatı bulamadım.Bayram telaşı dolayısıyla ödemeleri ayarlamaktan kontrol imkanı olmadı.İnşallah bayramdan sonra veya bayram arası incelemek ve bize yansıtılan vade farkları ile karşılaştırmak istiyorum.Bu esnada daha iyi i,ncelemiş olurum.Birde tabloya satır ekleyemedim.Yeniden mi yazmalıyım.Yoksa bir kolaylığı varmı?
Tekrar teşekkür eder hayırlı bayramlar dilerim.
Ahmet Özdalgıç

Sayın Tekintek,
İlgine çok teşekkürler.Henüz değerleri koyarak inceleme fırsatı bulamadım.Bayram telaşı dolayısıyla ödemeleri ayarlamaktan kontrol imkanı olmadı.İnşallah bayramdan sonra veya bayram arası incelemek ve bize yansıtılan vade farkları ile karşılaştırmak istiyorum.Bu esnada daha iyi i,ncelemiş olurum.Birde tabloya satır ekleyemedim.Yeniden mi yazmalıyım.Yoksa bir kolaylığı varmı?
Tekrar teşekkür eder hayırlı bayramlar dilerim.
Ahmet Özdalgıç

Sn.omess,
Siz dosyayı iyice bir inceleyin.Daha sonra aksaklıklara bakar farklı çözümler geliştirebiliriz.Sayfaya bu aşamada satır eklemeye gerek yok.Mevcut fatura ve ödeme bilgilerini silin,size uygun olan rakamları yazın;bir test edin.Aksaklıkları sonra gideririz.
İyi bayramlar

tablo yenilendi

Sn.omess,
Tablonun kullanımı kolay olması açısından dosyayı yeniledim.İncelemenizi bu dosya üzerinden yapınız.

Ekli dosyalar

Sayın Tekintek,

Sayın Tekintek,
İlgine çok teşekkürler.Telefon numaranı verebilirsen daha rahat konuşur ve sorularıma daha iyi bir cevap alabilirim.
Birde sormak istediğim başka bir şey var cep telefonu faturalarında tutar bölümlerinde virgül yerine nokta kullanılmış bu yüzden excel tablosunda toplam alamıyorum.Bu rakamlardaki nokta yerine virgül yapmanın kolayı varmı yoksa tektek noktayı kaldırıp virgül mü yapacağız?Faturalarda yanlışlık olduğuna eminim .Denemek için inceledim ve 2 ytl yerine 20 ytl gibi bir rakam oluşmuş.Bu da daha önceki faturalarımıda kontrol etmemi gerektirecek.Kolay yoldan bu toplamları nasıl alabileceğim yada noktayı nasıl kaldıracağım?

Örnek olarak
15 sn 0.178200 ytl
35 0.89100
54 0.133650
25 0.74250
45 1.18800
15 0.44550
buradaki 0,178 aslında 0,0045 ytl olması lazımdı.dakikası 0,018 ytl böyle bir sürü kalemde rakam 10 mislini buluyor.Bu konuda da yardımcı olabilirsen memnun olurum.Birde hangi şehirde olduğunu bilmiyorum ben istanbul Gaziosmanpaşadayım.Sizin gibi bir arkadaşla tanışmaktan memnun olurum.
Tekrar görüşmek dileğiyle
Selamlar
Ahmet Özdalgıç

Sn.omess merhaba,
Öncelikle tüm paylaşımlarımızı bu site üzerinden yapmamız daha etik olacaktır.
Sorularınızı buradan rahatlıkla sorabilirsiniz;sorun ki konular genişlesin yardımlar çoğalsın..Başka arkadaşlar da bunlardan faydalansın..
Ayrıca yeni bir konu olduğunda lütfen ayrı bir başlık altında sorunuzu sormanızda fayda var.
Bir de sorunuzu lütfen dosya ile destekleyiniz.Her zaman bu şekllde yanıt alamayabilirsiniz.
Asıl konumuza gelirsek; size gönderdiğim son dosyamda "ödenmeyen faturaların vade farkı" kısmında bir formülasyon hatası yapmışım,tekrar yolluyorum.Ayrıca şimdi artık birçok programdan excele cari hesap ekstreleri gönderilebiliyor.Bu nedenle "satıcı" cari hesaplarında kullanılmak üzere alternatif bir dosya daha gönderiyorum.

Ekli dosyalar

Sayın Tekintek,
Verdiğin bilgiler için tekrar teşekkürler.Uğraşarak sonunda en doğruyu bulacağız.Verdiğin formüle göre rakamları yerleştirdiğimde aşağı yukarı bana kesilen vade fark tutarları yaklaşıyoruz.Fakat firma vade farklarını da borç geçtiği için tam sonuç çıkmadı.Bu vade farkı tutarlarını da mal alış gibimi göstermeliyiz?Birde araya satır ekleyemiyorum.Bunun da kolayı varmı?Daha önce sorduğum noktayı virgüle çevirmenin kolay bir yolunu öğrendim.Siz bunu biliyorsunuzdur ama ben yeni öğrendim.seçilen hücre üzerinde ctrl+f tuşuna basarak neyi ne ile değiştirmek istiyorsak yazıp enterliyoruz nokta virgüle dönüyor.
Bu siteye bir arkadaşımı daha üye ettim oda çok memnun kaldı.Gerçekten bilginin paylaşımı çok güzel.Bir arkadaşımızın dediği gibi

Bende 1 Lira Vardı.
Sende 1 Lira Vardı.
Paraları Değiştirdik Yine 1 Liramız Var.
Bende 1 Bilgi Sende 1 Bilgi Vardı.
Bilgileri Değiştirdik Şimdi Sende 2 Bende 2 Bilgi Var.
İşte Paylaşım Ruhu Budur.
çok güzel ve doğru bir şey.
bende kendimce excellde bir telefon rehberi yapmıştım harfe tıklayınca direk o harfteki isimler başlıyordu.Şimdi bir aksaklık var ve çözemiyoruz.Belli bir harften sonrayı kabul etmiyor.Tablomda z ye kadar harf olmasına rağmen t den sonra göstermiyor.Bunuda tablo olarak yollayacağım.

tel-2boş.xls

Ekli dosyalar

Sn Omess,
01- Noktayı virgüle çevirme ile ilgili cevapların işinize yaradığına sevindim.Dediğim gibi burada sorduğunuz sorulara alternatif birçok yanıt alabilirsiniz.Hangisi size uygun olursa onu kullanın.
02- Vade farkında ise, gelen vade farkı faturasını normal bir alış faturası gibi tabloda gösterebilirsiniz.Netice itibariyle Bu da bir borçtur.Tabi bunun ödeme şekli de diğer faturalar gibi mi,yani 90 gün mü? bunu bilmek gerekiyor.Eğer aynı şartlarda ödenecekse sorun yok.
Araya ısrarla satır ekleme isteğinizi analayamadım.Çünkü yeterince satır var veya isterseniz bu satırları çoğaltma şansımız da var.
03- Telefon fihristi ile ilgili sitede birçok döküman bulabilirsiniz.Ana benim size kullanmanızı önereceğim bir dosyayı ekte sunuyorum.Bu tabloda satırlar girilen veri büyüklüğüne göre genişleyip daralıyor.Mevcut tablonuzdaki verileri (isimleri) A sütununa "özel yapıştır,değerleri" şeklinde yapıştırın.
Yararlı olması dileği ile..

NOT:LÜTFEN KONU İÇİNDE BAŞKA KONU AÇMAYINIZ..

Ekli dosyalar

Son düzenleme:
Sayın Tekintek,
Cevabın için teşekkürler.Stır ekleme yi yanlış anlatmış olabilirim.Satır kaydırmaydı araya başka tarih eklemekti amacım.Sayfa korumalı olduğu için yapamamıştım.Şimdi korumayı kaldırdım ilave olabiliyor.
Süzgü programındada bendeki gibi bir hata var deneme isimler yazdığımda mesela arama da z tıkladığımda gelmiyor m ler h ler geliyor.Benim kendi yaptığım rehberdede böyle bir sorun var.Z ye kadar isimler olmasına rağmen t den sonraki harfi göstermiyor.
Bu hatayı düzeltirsek rehberimin kalan bölümünü de kolaylıkla kullanabileceğim.
Selamlar
Görüşmek dileğiyle

Teşekkür.

Sayın tekintek;

Dosyalarınızı arşivime ekledim. Paylaşımınız ve verdiğiniz büyük emek için teşekkürü bir borç bilirim.

Başarılar...

Sn.omess,
Süzgü dosyası baş harflere göre düzenlenmiş birşey değil.Yazılı olan metinlerin tamamında arama yapıyor.Yani örn.siz "z" yazdığınızda metin içinde bütün "z" olanları size gösteriyor."Ziya" diye bir metini aradığınızda "zi" yazmanız yeterli olacaktır.Bence bu şekilde bir arama kullanım olarak çok uygundur.Ama yine de tercih sizin tabii ki..

Sn.assenucler,
Güzel sözleriniz için ben de size teşekkür ederim.İşinize yaradığına sevindim.

iyi çalışmalar..

arkadaşlar süper bi çalışma olmuş süpersiniz teşekkürler

Bu topicteki vade farkı hesapları,
Ortalama vadeler üzerinden ve Adatlar üzerinden hesaplama yapmaktadır.
------------------------------------------

Aslında vade farkı hesaplaması için,
Ödenen her faturanın; Kaç TL lik kısmının, kaç gün gecikmeyle ödendiğini bulur isek vade farkını hesaplamak çok kolay olur.

(geç ödenen tutar * geç ödenen gün * yıllık faiz oranı ) / bir yıldaki gün sayısı

Mantığın böyle olması gerekiyor diye düşünüyorum.
Ortalama vade Hesaplayıp, Tekrar adat hesaplayıp, Ortalama vadeler arasındaki gün sayısını hesaplayıp, Buna göre faiz hesaplamak ne kadar doğru olur?

Üstadlarımızın bu konudaki düşüncelerini merak ediyorum.
Ortalama vadeler üzerinden faiz hesaplamak ile,
Geç ödenen her tutarın gecikme gün sayısını bulup buna göre faiz hesaplamak arasında fark olurmu?

Bu konuda beyin fırtınası yapacak arkadaşlar, Siz ne düşünüyosunuz?

Sn.omess merhaba,
Öncelikle tüm paylaşımlarımızı bu site üzerinden yapmamız daha etik olacaktır.
Sorularınızı buradan rahatlıkla sorabilirsiniz;sorun ki konular genişlesin yardımlar çoğalsın..Başka arkadaşlar da bunlardan faydalansın..
Ayrıca yeni bir konu olduğunda lütfen ayrı bir başlık altında sorunuzu sormanızda fayda var.
Bir de sorunuzu lütfen dosya ile destekleyiniz.Her zaman bu şekllde yanıt alamayabilirsiniz.
Asıl konumuza gelirsek; size gönderdiğim son dosyamda "ödenmeyen faturaların vade farkı" kısmında bir formülasyon hatası yapmışım,tekrar yolluyorum.Ayrıca şimdi artık birçok programdan excele cari hesap ekstreleri gönderilebiliyor.Bu nedenle "satıcı" cari hesaplarında kullanılmak üzere alternatif bir dosya daha gönderiyorum.

Geri