• DİKKAT

DOSYA İndirmek/Yüklemek için ÜCRETLİ ALTIN ÜYELİK Gereklidir!
    Altın Üyelik Hakkında Bilgi

Değişken Data Stunları

Excel Vers. ve Dili
Microsoft 365
Merhaba,

Ekde yer alan dosyamda; özet ve data adında iki sheet bulunuyor.
Data shetini sürekli güncelliyorum, özet kısmındaki rakamar buna göre değişiyor.
Sorum şu:
Datadan özet tabloya çektiğim rakamlar B ve E stunlarında. B stunundaki başlıkta "Marka adı", E stunundaki başlıkta "Adet" Yazıyor. Bu stunlardaki bu iki başlıkdaki verinin yeri değiştiğinde, yani birini A stununa, Diğerini C srununa aldığımızda(bu başka stunlarada olabilir, A ve D'yi temsili söyledim) yine özet tabloya datayı aktarsın. Başlıklar Aynı Kalacak, onlar hiç değişmiyor. Böyle bir macro yada işlem olabilir mi?
Bu arada Kullandığım formül, ETOPLA(SUMIF) ve ÇOKETOPLA(SUMIFS) olacak.Formüldeki range(hedef) B stunundan alınıyor, sum range(toplam adet) E stunundan alınıyor. Bu iki stunun yerleri değiştiğinde demek istiyorum... Hedefler bozulmadan data çekebilir mi?

Destek verirseniz sevinirim..

Ekli dosyalar

Son düzenleme:
Merhaba,

Pivot Tablo kullanmayı neden denemiyorsunuz?

Ekli dosyalar

Merhaba,

Pivot Tablo kullanmayı neden denemiyorsunuz?

öncelikle teşekkürler cevap için değerli kardeşim.

Ama benim size attığım tablo özetdir. pivot yapmak kolay, ben esasen 300.000, 500.000 satırlı excel dataları ile çalışıyorum.datayı yenileyip pivotda refresh yaptığımda çok takılıyor, donuyor. Ben formülü istiyorumki sonrasında macroya yazacağım kodları kolaylaştırıyor olacağım..

Son düzenleme:
Merhaba.

-- ÖZET sayfasında başlık satırı sabit midir (yani hep 4'üncü satır mı) ?
-- ÖZET sayfası D sütunundaki veriler (başlıktan sonrakiler) sayfaya nasıl yazılıyor acaba?
.

Merhaba.

-- ÖZET sayfasında başlık satırı sabit midir (yani hep 4'üncü satır mı) ?
-- ÖZET sayfası D sütunundaki veriler (başlıktan sonrakiler) sayfaya nasıl yazılıyor acaba?
.

Slmlar

__ ÖZET sayfasında başlık satırı evet hep sabit kalacak(ama siz onu 4 değil 1.satırdan başlatın)
__ÖZET sayfasında D sütunundaki veriler (başlıktan sonrakiler)manuel olarak, copy paste şeklinde aynı sütuna kullanıcı tarafında yani benim tarafımdan yapıştırılıyor olacak.
Kısaca ÖZET sayfasındaki tüm BAŞLIKLAR hem ismen hem hücre adresi olarak değişmeyecek.

FORMÜLLER=>AD TANIMLAMASI kısmını kullanarak;
-- alan adını verip aşağıdaki ilk formülü kullanıp işlemi onaylayın (mevcut belgeye göre bunun sonucu DATA!B2:B23 alanı) ,
-- miktar adını verip aaşağıdaki ikinci formülü kullanıp işlemi onaylayın (mevcut belgeye göre bunun sonucu DATA!E2:E23 alanı).

►Ardından ETOPLA formülünüzü de aşağıdaki üçüncü formüldeki gibi değiştirebilirsiniz.

Böylece; DATA sayfasında sütunların konumları değiştiğinde AD TANIMLAMALARI yeni duruma göre güncellenir ve ETOPLA işlemi sonucu değişmez.
Ayrıca ÖZET sayfası D1 hücresine başka bir başlığı (Satış Bölge veya Ürün ID gibi) yazarsanız, ETOPLA formülü yeni alan ve kritere göre sorunsuz çalışır.

(ÖZET sayfasında "Marka Adı" başlığının D1'e, "Adet" başlığının da E1'e, verilerin de 2'nci satırdan itibaren yazılacağı varsayıldı).
.
Kod:
=[COLOR="red"]DOLAYLI[/COLOR]("DATA!"&[COLOR="red"]ADRES[/COLOR](2;[COLOR="red"]KAÇINCI[/COLOR](ÖZET!$D$1;DATA!$1:$1;0);4)&":"&[COLOR="red"]SOLDAN[/COLOR]([COLOR="red"]ADRES[/COLOR](1;[COLOR="red"]KAÇINCI[/COLOR](ÖZET!$D$1;DATA!$1:$1;0);4);1)&[COLOR="red"]KAÇINCI[/COLOR]("ZZZ";[COLOR="red"]DOLAYLI[/COLOR]("DATA!"&[COLOR="red"]SOLDAN[/COLOR]([COLOR="red"]ADRES[/COLOR](1;[COLOR="red"]KAÇINCI[/COLOR](ÖZET!$D$1;DATA!$1:$1;0);4);1)&":"&[COLOR="red"]SOLDAN[/COLOR]([COLOR="red"]ADRES[/COLOR](1;[COLOR="red"]KAÇINCI[/COLOR](ÖZET!$D$1;DATA!$1:$1;0);4);1));1))
=[COLOR="Red"]DOLAYLI[/COLOR]("DATA!"[COLOR="red"]&ADRES[/COLOR](2;[COLOR="red"]KAÇINCI[/COLOR](ÖZET!$E$1;DATA!$1:$1;0);4)&":"&[COLOR="red"]SOLDAN[/COLOR]([COLOR="red"]ADRES[/COLOR](1;[COLOR="red"]KAÇINCI[/COLOR](ÖZET!$E$1;DATA!$1:$1;0);4);1)&[COLOR="red"]KAÇINCI[/COLOR]("ZZZ";[COLOR="red"]DOLAYLI[/COLOR]("DATA!"&[COLOR="red"]SOLDAN[/COLOR]([COLOR="red"]ADRES[/COLOR](1;[COLOR="red"]KAÇINCI[/COLOR](ÖZET!$D$1;DATA!$1:$1;0);4);1)&":"&[COLOR="red"]SOLDAN[/COLOR]([COLOR="red"]ADRES[/COLOR](1;[COLOR="red"]KAÇINCI[/COLOR](ÖZET!$D$1;DATA!$1:$1;0);4);1));1))
=[B]ETOPLA[/B]([B][COLOR="red"]alan[/COLOR][/B];D2;[B][COLOR="Blue"]miktar[/COLOR][/B])

Geri