• DİKKAT

DOSYA İndirmek/Yüklemek için ÜCRETLİ ALTIN ÜYELİK Gereklidir!
    Altın Üyelik Hakkında Bilgi

değerleri büyükten küçüğe doğru sıralamak ve sıra numarası vermek

Mahmut Kök

Özel Üye
Excel Vers. ve Dili
Excel 2007 - Türkçe
A sütununda isim bilgileri ve B sütununda borç bilgileri var. Makro kullanarak ve isim bilgilerinin yerlerini değiştirmeden, yani veri sıralama yapmadan, borç miktarına göre sıra numarası verdirebilir miyiz?

Yani A1 deki şahsın 5 lira, A2 deki şahsın 3 lira ve A3 teki şahsın 8 lira borcu varsa, bunların C sütununa, En çok borç A3 te olduğu için 1, sonra A1 den dolayı C1'e 2 ve C2'ye de 3 yazdırabilir miyiz. Şimdiden teşekkür ediyorum.

C1 hücresine bu formülü yazıp, aşağıya doğru kopyalayınız.

Kod:
=RANK(B1;B$1:B$10)+COUNTIF(B1:B$10;B1)-1

Sayın Ripek
Teşekkürler, formül çalışıyor ve beni büyük bir zahmet kurtardı.

Acaba, hiç formül yazmadan, makro ile, böyle bir sıra numarası verdirmek mümkün olabilir mi?

Selamlar,

Ekteki dosyayı incelermisiniz. B sütununa veri girdikçe sıralama değişecektir.

Değerli arkadaşlar, yardımlarınız için çok teşekkür ederim.

Sn.mesleki

Örneğin B kolonunda 2 veya daha fazla aynı değerden var ise yine sıralama yapacak mı?Yoksa hepsi aynı sıralada mı kalacak?

Aynı veriye farklı numara veren formülünüz tam istediğim işlemi gerçekleştiryor. Ben aslına bakarsanız bundan da fazlasını istiyorum; mesela Borcu aynı miktarda olanlara aynı sıra numarasını vermeyecek ve bunlara farklı sıra numarası verirken de, yapılan ödeme miktarını göz önünde bulunduracak. Yani, veri sıralamada 3 değişik ölçüt kullanabildiğimiz gibi; çünkü ben makrosuz yaptığımda verileri veri-sırala'dan 2 değişik kıstasa (ölçüt) göre sıralıyor, ondan sonra bu satırlara sıra numarası veriyorum, ama bu durum verileri eski haline getirmede sorun oluyor, özgün sırasını koruyamıyor.

Kısaca kalan bakiyesi 100 lira olan 2 müşteriden, ödemesi fazla olana öncelik verecek. Kaçıncı satırda olursa olsun, 100 lira borcu ve 50 lira ödemesi olan biri, 100 lira borcu ve 45 lira ödemesi olan başka birinden önde olsun. Mesela, ödemesi fazla olan 1, diğeri 2. sırada olacak.

Selamlar,

Ödemesi ve kalan borcu aynı olana nasıl bir sıra numarası verilecek ?

Ödemesi ve kalan borcu aynı olana da farklı numaralar verilecek, ama sırası önemil değil.

Selamlar,

Ekteki örnek dosyayı incelermisiniz. D sütununa veri girdikçe hem A sütununa sıra numarası verecektir hem de ödeme ve borç tutarına göre F sütununa sıra numarası verecektir. Umarım faydası olur.

Tebrik ve teşekkür ediyorum Sayın Cost Control.. Ellerinize sağlık. Özellikle de ilginiz için teşekkür ediyorum. İnanın çok faydası olacak bana. Ben şimdi sizin kodlarınızı inceleyip, nasıl yaptığınızı anlamaya çalışıyorum. :)

Sayın Ripek, size de teşşekür ederim yardımlarınız için, örnek formüllerinizi dosyamda birkaç yere uyguladım. Sağolun.

Ek bilgi. Sn mesleki,Excelin güzel özelliklerinden biriside belirlediğiniz kriterlere göre sıralamasıdır. Veri-Sırala kısmını tıkladığınızda size sütunları nasıl sıralacağınız hakkında bir menü sunacaktır.Siz basit veriler oluşturup bunun uygulaması üzerinde çalışırsanız mantığını daha iyi kavrayabilirsiniz ileriki çalışmalarınıza ışık tutacaktır.

Sn. Ali, yapmaya çalıştığım şey, veri-sırala komutunu kullanmadan verilere sıra numarası verdirmekti, arkadaşların yardımları işimi gördü, ilginiz için size de teşekkür ediyorum. İyi çalışmalar..

Sn mesleki dikkat edip bir daha okursanız ileriki çalışmalarınızda diye bir ibare yazmışım ve bunda hariç olarak Ek bilgi diyede bir ibare yazmışım.Eğer olurda buna benzer bir sırala tekrar lazım olursa diye. Dediklerimi makro kaydet yöntemi ile yaparsanız. Sn COST CONTROL'ün

Kod:
Sort Key1:=Range("E2"), Order1:=xlDescending, Key2:=Range _
("D2"), Order2:=xlDescending, Header:=xlGuess, OrderCustom:=1, MatchCase _
:=False, Orientation:=xlTopToBottom, DataOption1:=xlSortNormal, _
DataOption2:=xlSortNormal

kodlarının mantığı daha iyi anlayabilirsiniz.

Sn. Ali, ne kast ettiğinizi anladım, zaten makroda da veri-sırala komutundan yararlanılmış diyorsunuz. Dediğiniz gibi veri-sıralayı kurcaladım ve mantığını da anladım; ancak, menüden seçerek veri-sıralama yapıyorsak sadece 3 ölçüt seçebiliyoruz.

Kod yazma kısmında veri sıralama ölçütünü 3'ten fazla ayarlamak mümkün olur mu acaba?

Kod yazma kısmında veri sıralama ölçütünü 3'ten fazla ayarlamak mümkün olur mu acaba?

Sn mesleki sanırım kodlarla bu durum aşılabilir ama yanlış sıralanıp sıralanmadığınıda kontrol etmeniz gerekecektir.

Dediğim gibi bir örnek dosya oluşturup orada defalarca deneme yanılma yapmanız sizin makrolara aşinalığınızıda artıracaktır.

Saygılarımla.İyi çalışmalar.

Bu konuya ilave bir sorum olacak... Veri sıra numarası verirken büyükten küçüğe olarak yapıyor. Tersi mümkünmü?

Geri