• DİKKAT

DOSYA İndirmek/Yüklemek için ÜCRETLİ ALTIN ÜYELİK Gereklidir!
    Altın Üyelik Hakkında Bilgi

çubuk boy hesabı matematiksel formül

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan modoste
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Şunu mu kastediyorsunuz:

Kod:
=EĞER(((EĞER(AŞAĞIYUVARLA(BO27/(BO23-BO25);0)*(BO23-BO25)+BO25<=BO27;AŞAĞIYUVARLA(BO27/(BO23-BO25);0);AŞAĞIYUVARLA(BO27/(BO23-BO25);0)-1))*(BO23-BO25)+BO25)=BO27;BO23;BO27-((EĞER(AŞAĞIYUVARLA(BO27/(BO23-BO25);0)*(BO23-BO25)+BO25<=BO27;AŞAĞIYUVARLA(BO27/(BO23-BO25);0);AŞAĞIYUVARLA(BO27/(BO23-BO25);0)-1))*(BO23-BO25)+BO25)+BO25)

gönderdiğiniz çözümleri bendeki çizelgeye uydurmaya çalışıyorum işlemlerim tamamladığımda dönücem sayın yusuf44
teşekkürler

Formülde,

bo23 parça boyunu;

Bo25 bindirmeyi;

Bo27 ise ulaşılması istenen uzunluğu yani boruların birleşik uzunluğunu göstermektedir.

birazdan istediğim çizelge örneğini gönderecem 5*4 lük küçük bir kare içerisine verileri ve sonuçları bulduracak bir çizelge hazırlayacam bunu gereken her sayfaya taşımam kolay çünkü bir işlemimde son kalan parça boyu lazım oluyo bir işlemimde toplam çubuk uzunluğu bir diğerinde kaç adet tam boy çubuk kullanılmıştır isteniyo

verileri yeşil renkle yazcam formülle bulunacakları gri renkle yapıcam sayın yurttaş ve sizin çözümleri işledim tabloya hatam varmı yokmu değişmesi gereken yer varmı diye sorumu yeniliyorum

not sayın yurttaş hocam ve yusuf44 ün formüllerinde verdiğim boyu kullanarak işlem yapmıştı benim kullanmam gereken ise verilen boydan 10 cm düşerek oluşan değeri kullanmak sayın hocamın her formülünde veriden L boyundan yani 0,10 cm düşerek değiştirilmiştir.

siz yine çözümü L boyuna göre yaparsınız ben ondan istediğim değeri düşerek değiştiricem formülleri
çizelge % 90 doğru gibi ama hatam varmı ekleme çıkarma olurmu diye sizden yardım bekliyorum

Ekli dosyalar

Son dosyanızda kullanılan boruların toplam uzunluğunu bulmak için (C6 hücresi9 aşağıdaki formülü kullanabilirsiniz:

Kod:
=C7*C3+C8

Sanıyorum 0,10 olarak kastettiğiniz bindirme boyu oluyor. Bunu formüllerde 0,10 olarak belirtmektense eskiden beri kullandığımız şekilde yani bir hücreye yazarak kullanmak daha mantıklı olacaktır. İlerde 0,10 değil de 0,11 olduğunda formülleri değiştirmek yerine sadece bindirme boyu hücresindeki değeri 0,11 yaparsınız ve kolayca çözülür. Tüm formüllerde önemli olan bir unsur olduğundan böyle kullanılması daha doğru olacaktır.

sonuç olarak verdiğiniz son dosyada

C6 formülü:

Kod:
=C7*C3+C8

C7 formülü:

Kod:
=EĞER(AŞAĞIYUVARLA(C5/(C3-C4);0)*(C3-C4)+C4<=C5;AŞAĞIYUVARLA(C5/(C3-C4);0);AŞAĞIYUVARLA(C5/(C3-C4);0)-1)

C8 formülü:

Kod:
=EĞER(((EĞER(AŞAĞIYUVARLA(C5/(C3-C4);0)*(C3-C4)+C4<=C5;AŞAĞIYUVARLA(C5/(C3-C4);0);AŞAĞIYUVARLA(C5/(C3-C4);0)-1))*(C3-C4)+C4)=C5;C3;C5-((EĞER(AŞAĞIYUVARLA(C5/(C3-C4);0)*(C3-C4)+C4<=C5;AŞAĞIYUVARLA(C5/(C3-C4);0);AŞAĞIYUVARLA(C5/(C3-C4);0)-1))*(C3-C4)+C4)+C4)

formülleri kullanılabilir.

merhaba 0,10 olarak kasdettiğim bindirme boyu değil sayın yusuf44
o uzunluk topla imalat boyundan 10 cm lik bir boşluk 10 cm geriden imalat başlayacak demek
yani ben imalat boyu 20 metre dersem hesaba katacağım boy (20-0,1=19,90) oluyo yani sorumda 20 metre yazdıysam aslında 19,90 metreyi baz alıcam demektir
ben hocalarım formül yazarken 0,1 çıkarması ile formül ve parantezler uzayacağı için veriyi 20 diye veriyordum
ben sonuç formüllerinden bu 10 cm i çıkararak dönüştürebiliyorum
dediğiniz gibi bende sizden gelen formülleri sayıları formüle yazmıyorum her veri değişken değiştirilebileceği için örnek mi mesela bindirme uzunluğu 50 cm diyorum ya o veri (50*Çap/1000) formülüyle belirleniyo her çubuk çapında değişiklik olunca ben dönüştürüyorum

sayın yurttaş hocamın kullanılan toplam çubuk boyunu veren en net formül ile verileri ve sonuçları tekrar bir çizelgede ekleyecem şimdi. diğer 2 değişkenide isteyecem formüllerini

eklediğim dosyada sarı renk ile belirttiğim verilerin formülle bulunmasını soruyorum ilk 3 veri manuel giriliyo
4. veri gri renkli dolgulu sayın yurttaş hocamın formülü
bu 4 satırdaki verilere dayanarak (ilk 3 ü manuel 4. veri formül) 5. ve 6. satırların cevabını istemekteyim tek formülle (tam çubuk boyu sayısı ve son kalan parça uzunluğu)

Ekli dosyalar

Dönüp dönüp aynı şeyi neden soruyorsunuz anlamıyorum. Daha önce de verildiği gibi tam çubuk sayısı formülü:

Kod:
=EĞER(AŞAĞIYUVARLA(C5/(C3-C4);0)*(C3-C4)+C4<=C5;AŞAĞIYUVARLA(C5/(C3-C4);0);AŞAĞIYUVARLA(C5/(C3-C4);0)-1)

Son çubuk uzunluğu:

Kod:
=EĞER(((EĞER(AŞAĞIYUVARLA(C5/(C3-C4);0)*(C3-C4)+C4<=C5;AŞAĞIYUVARLA(C5/(C3-C4);0);AŞAĞIYUVARLA(C5/(C3-C4);0)-1))*(C3-C4)+C4)=C5;C3;C5-((EĞER(AŞAĞIYUVARLA(C5/(C3-C4);0)*(C3-C4)+C4<=C5;AŞAĞIYUVARLA(C5/(C3-C4);0);AŞAĞIYUVARLA(C5/(C3-C4);0)-1))*(C3-C4)+C4)+C4)

sayın yusuf44 2-3 gündür büroma uğrayamıyorum kendi sorduğum soruma yabancı kaldım gibi kusuruma bakmayın
en son baktığımda sizin formülünüzde 25 nolu mesajda son çubuk uzunluğu formülünüzü denemiştim ama sonucu hatalı bulmuştu. o anda foruma dönemedim.
tam çubuk sayısı formülü doğru idi ama son kalan parça uzunluğu hatalı sonuç vermişti dosyada ekleyemeden çıkmak zorunda kalmıştım. şu anda yine karayollarına gidicem inşallah döndüğümde kendi soruma konsatre olurum ne sormuştum ne istemiştim diye

benim foruma eklediğim en son dosyaya sizin formüllerinizi uygulayıp ekli dosya gönderebilirmisiniz.

Verdiğiniz bilgilerle ben ancak bu kadarını yapabiliyorum. Son çubuk uzunluğu başka nasıl bulunur bilmiyorum maalesef.

Eki inceleyiniz.

Ekteki dosyayı test edebilirsiniz.
Tüm formüller bağımsızdır. (koruma şifresiz)

Hangi bilgi lazımsa sadece ona ait formülü kullanabilir, diğerlerini silebilirsiniz.

İyi günler dilerim.

Ekli dosyalar

Son düzenleme:
Ben de bir çalışma yaptım. Görsel bir çalışma oldu. İlk sayfada sizin hazırlamış olduğunuz ilk hali var. 2. sayfada Benim hazırlamış olduğum görsel dosya var. 3. sayfa ise sizin en son vermiş olduğunuz dosyalardan biri. Hepsinde hesaplama benim verdiğim formüllerle yapılıyor ve sonuçlar hep aynı çıkıyor. İnceleyin, neresinde nasıl bir yanlış var ve nasıl değiştirebilirizi görüşelim.

Düzeltme: dosya değişimi

Ekli dosyalar

Son düzenleme:
sayın yusuf44 çok teşekkür ederim değişik alternatif çözümleriniz için en çok kullanıcağım sayfa 3 teki yeşil dolgulu tablo bu tabloyu ben yataya çevirmem gerekecek bu çizelgeden 3 önemli cevabı (toplam boy, son kalan parça, ve kulanılan tam boy adedi) çeşitli tablolarda kullanıcam

diğer sayfa 2 deki çözüm harikulade parçaları resmen göstermiş gibisiniz
acaba sayfa 2 yi üstüste binmiş çubuklar gibi şekilde gösterebilirmisiniz excelde yapılabilir mi sayın omer.baran nın bi çalışmasındakine benzeyebilirmi?

sayın omar.baran sizede teşekkür ederim.

Son düzenleme:
Dosyayı yeniledim. Bir sayfa daha ekledim ve boruyu yatay olarak gösterdim.

sayın yusuf44 son olarak eklediğim dosyadaki çubukların şekilsel gösterimlerini yapabilirmiyiz
üstüste eklenerek oluşmuş bir görüntü ve hesaplamalar
ben sadece şeklini gönderiyorum.

Ekli dosyalar

Dosyayı tekrar güncelledim. Bir sayfa daha ekleyip bu seferde yatayda boru şeklini göstermeye çalıştım.

çok yordum sizi bu konuda emeğinize sağlık sayın YUSUF44

Geri