• DİKKAT

DOSYA İndirmek/Yüklemek için ÜCRETLİ ALTIN ÜYELİK Gereklidir!
    Altın Üyelik Hakkında Bilgi

çoklu eğer

Excel Vers. ve Dili
2007
herkese merhaba
benim sorum 6 farklı firmadan alınan komisyon oranlarının
yazılan açıklamaya göre bulunması
ekteki dosyada daha net anlatabildim sanırım

Ekli dosyalar

Dosyanızda yer alan "diğer firmalar içinde aynı formülleri uygulayacak" ifadesi ne anlama gelmektedir?

Durmaz tekstilin veya diğer firmaların ülkelere göre durumu ne olacak?

sayın yusuf44

ilginize teşekkür ederim
diğer firmalar ibaresini yeni bir firma eklersem diye yazdım
ben sadece 2 firmanın formüllerini örnekledim 44-48 satırlarda
diğerlerini yazmadım ondan
durmaz tekstilde diğer firmalar gibi aynı ülkeleri kapsıyor

Üstteki mesajımdan sonra dosyayı tekrar inceledim ve her alternatifin ayrı satırlarda belirtildiğini gördüm. Çözüm için EĞER kullanımından daha pratik olan şu yöntemi kullanabilirsiniz:

Öncelikle başka bir sayfada her firma ve ülkeye göre komisyon oranlarını belirten bir tablo yapın. Örneğin Sayfa 2'nin a sütununda A2'den itibaren aşağı doğru firmaları; 1. satırında da B1'den itibaren sağa doğru ülkeleri yazın. Daha sonra arada kalan tabloya da firma ve ülkelere göre komisyon oranlarını yazın (B2:F7 hücreleri).

Formül olarak L4 için aşağıdaki formülü kullanabilirsiniz:

Kod:
=J4*TOPLA.ÇARPIM((Sayfa2!$A$2:$A$7=Sayfa1!$H4)*(Sayfa2!$B$1:$F$1=$I4)*Sayfa2!$B$2:$F$7)%
Komisyon oranlarını yukarda belirttiğim gibi ayrı bir tabloda düzenlemek excelin çalışma mantığına daha uygundur. Zaten her ülke ve her firma için standart bir değer olmayıp değişken olduğundan eğerle çözmek veya formül içinde oranları ayrı ayrı belirtmek imkansız gibidir.

Eğer sayfa2'de firma sayısını arttırırsanız formüldeki 7'yi; ülkeyi arttırrısanız formmüldeki F sütınunu tabloya göre düzenlemeniz gerekir.

Son düzenleme:
sayın yusuf44

ne diyeyim valla süper kolaylık ve hızlı çözüm
çok teşekkür ederim
ayrıca satır ve sütun ekleyerek tablonun diğer yerlerindeki komisyon ve oranları da bulurum sanıyorum sizin formülünüzle

emekleriniz için çok teşekkür ederim

Geri