• DİKKAT

DOSYA İndirmek/Yüklemek için ÜCRETLİ ALTIN ÜYELİK Gereklidir!
    Altın Üyelik Hakkında Bilgi

Çok sayıda sayfa içeren projeler

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan Zahir
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Excel Vers. ve Dili
Excel 2003 - İngilizce
Merhaba Arkadaşlar;

Şirketim için bir proje geliştireceğim. Daha önce Sql üzerinden C# ile bir proje yapmıştım fakat bu seferki projemi VBA yı öğrenmek adına excelde geliştirmek istiyorum. Veri yoğunluğu ile ilgili bilgi vermem gerkirse 200-250 ye kadar ulaşma potansiyeline sahip müşteri ve bunların her biri için ayrı birer sayfa ile bu sayfalarda kendi içerisinde 10 sutuna sahip gelecek 5 yılda aşağı doğru 1500 ile 10.000 satırdan oluşan veri saklayabilir özelliğe sahip olacaktır.
Projemde ilişkisel veri tabanı mantığı ile kayıt düzeltme-silme-güncelleme ve tüm sayfaların içerisinden verilerin işlenerek rapor oluşturma gibi fonksiyonları olacaktır.
Merak ettiğim bu özelliklere sahip bir proje excel için uygunmu. Projede formül kullanmayı düşünmüyorum. Bol miktarda userform ve kontroller içeren özellikle listview den epey yararlanacağım bir proje olacaktır. Görüşlerinizi ve varsa bunun gibi edindiğiniz tecrübelerinizi aktarmanızı rica ediyorum. Teşekkür ederim.

Yapın ama Büyük projeler için pek uygun sayılmaz excel bence.Ama excelde userformları arayüz olarak kullanıp dediğiniz gibi listviewler veya listboxlar kullanarak ve veritabanı olarakta mdb dosyalarını kullanarak ado ve sql sorgulamaları ile çalışabilirsiniz.mssql veya mysql ile ilişkisini bilemiyecem.Mutlaka onlarlada olur.Ama madem C# biliyorsunuz c# ile yapmanız daha iyi olur bence.
Kolay gelsin.:)

Evren Bey gerçek amacım VBA yı öğrenmek ve makro ile sayfa ve hücreler üzerinde işlem yapma tecrübesi kazanmak. Excelde küçük programcıklarla çalışma hayatınızı epey kolaylaştırabiliyorsunuz ama C# ta her aklınıza geleni projeye çeviremiyorsunuz bu çok pratik olmuyor. Excelin hazır sayfalarını bir nevi veritabanı gibi kullanmak oldukça pratik. Tabiki bahsettiğim gibi bir proje belki fazla ama içerisinde VBA yı öğretecek çok sayıda işlemler olacaktır. Acaba dediğiniz gibi sql server ı veritabanı olarak kullanıp excelde userformlarla mı geliştirsem projeyi. Peki böyle bir durumda performans konusunda sıkıntı oluyormu. Çünkü sql i kullanırsam her müşteri için ayrı bir tablo değil, tüm müşterileri tek tabloda kullanabilirim. Ama ozaman satır sayısı çok fazla artacaktır.

Hantallaşırmı bilemem ama bir excel dosyasına 100-200 sayfa oluşturmak ve 5000-10000 her syafaya veri atmak sanırım o excel dosyasını epey yavaşalatır..Belkide açılmaz bile dosya.O çapta bir iş yapmadığım için kesin bir şey diyemiyecem.Ama bunu göz önünde bulunrmanız iyi olur.Belki her müşteri için bir dosya oluşturup onları bir klasörde tutabilirsin.Dosyalaı açıp kapayarak verileirni vba ile girebilirsin.O zman ado -sql ide gerek kalmaz.Excelin VBA komutları ile işi yapabilirsin.Birde şunu size hatırlatayım dosyayı payşaıma açtığınız zaman(Çoklu kullanım için) Bazı VBA kodları çalışmıyor.Hücrelere veri girme vs.:cool:

.Birde şunu size hatırlatayım dosyayı payşaıma açtığınız zaman(Çoklu kullanım için) Bazı VBA kodları çalışmıyor.Hücrelere veri girme vs.:cool:

Bu dediğiniz oldukça kötü bir haber çünkü dosya kesin paylaşımlı olacak. Sanırım bu söylediğiniz veritabanı olarak sql kullanırsam geçerli olmaz değilmi.

Yine mesaj veriyor.ama siz o zaman o dosyayı çoğaltıp farklı adlarla kullanıcalara verirseniz ve herkese kullanacağı dosyayı kısıtlarsanız o zaman sorun olmaz sanırım.

Evren hocam sizin sayenizde bende bir proje hazırladım 180.000 den fazla veri var tek sayfada ve navi arayüzüyle tiger kullanıyorum sadece güncelleme yaparken 10 dk bekletmesi dışında çok şahane çalışıyor . porjeyi hazırlarken alacağın destek önemli ben tek tek hücre hazırlıyordum evren hocam listwievi öğretti kasıntı düştü. Evren hocamı dinleyin bence..

kolay gelsin.

Evet anladım orasını düşünemedim. Tabiki veritabanı excelden bağımsız olacağından dosyayı paylaştırmaya gerek yok. Her kullanıcının kendi dosyası olacaktır. Bu durumda bir sıkıntı olmaz sanırım. Tek sorun aynı anda iki kullanıcının tabloya kayıt eklemesi esnasında olabilir ki buda çok zor bi ihtimal.
Son olarak ado yu kullanarak sql den userformlarla rapor oluşturmak verileri filtrelemek gibi işlemler performans açısından diğer programlama dillerini aratırmı?

Hayır vb6 gibi davranır sanırım.Ama C# en hızlısı sanırım.

Sayın Evren GİZLEN verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim. Bunun gibi projeler üzerinde çalışan arkadaşlar deneyimlerini paylaşırlarsa sevinirim. Kolay gelsin.

Sayın Evren GİZLEN verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim. Bunun gibi projeler üzerinde çalışan arkadaşlar deneyimlerini paylaşırlarsa sevinirim. Kolay gelsin.
Rica ederim.
İyi çalışmalar.:)

Sn Zahir

Bende Sn Evren'e katılıyorum. Birkaç cümle ile bende fikirlerimi ifade etmek istiyorum.

Excel, çok sayıda verinin işlenmesi sözkonusu ise bir veritabanı olarak kesinlikle tercih edilmemelidir. Özellikle ADO,DAO gibi araçları kullanırken bir çok sıkıntı ile karşılaşabilirsiniz. En temel sorun, bu araçları kullanırken veri okumak ve kaydetmekte bir sıkıntı yaşanmazken, veri düzeltme, silme gibi uygulamaların yapılamamasıdır. Bu sebeple veritabanı olarak access yada başka bir veritabanı kullanmanızı öneririm. Buna karşın Excel, veri yönetimi, veri işlenmesi,raporlama,grafik çalışmaları gibi uygulamalar için mükemmel bir programdır.

Sonuç olarak, kapsamlı ve çok verili çalışmalar için veri tabanı olarak, access yada bir başka veritabanını kullanırken, bu veritabanlarını Excelden yönetmenizi öneririm.

Geri