• DİKKAT

    DOSYA İndirmek/Yüklemek için ÜCRETLİ ALTIN ÜYELİK Gereklidir!
    Altın Üyelik Hakkında Bilgi

Çok Değişkenli Verileri Kriterlere Göre Aktarma

  • Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan y.selim
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Katılım
13 Nisan 2013
Mesajlar
237
Excel Vers. ve Dili
2010 Türkçe
Merhaba, herkese iyi çalışmalar.

Dosyayı inceleyecek olan arkadaşlar için uğraştırıcı ve kılçıklı bir iş olduğunu baştan belirtmek isterim.

Çalıştığım firmada alınan siparişlere ait bütün bilgiler üretim departmanında tutulmaktadır ve binlerce siparişi ben tek tek elle yazarak bu üretim formlarından muhasebe kayıtlarına aktarıyorum, dolayısıyla çok fazla vakit alıyor.

Benim yapmak istediğim,bu verileri muhasebe kriterlerine uygun olarak kendi kayıtlarıma aktarmak. Uzun süredir formüllerle yapmaya çalıştım ama işin içinden çıkamadım.Makro ile yapılabileceğini zannediyorum. Dosyada ayrıntılı açıklamalar yapılmıştır. İlgilenebilecek birileri varsa çok makbule geçer. Bu sizin için küçük bir adım olsa da benim için büyük bir adım olacak :)
 

Ekli dosyalar

Çok karışık :???:
 
Karışık olduğu doğru peki yapılabilirliği nedir?
 
Selam,
Sayın y.selim
sizde öyle bir anlatmışsınız ki sanki bakan arkasına bakmadan kaçıp gitsin ister gibi :)
Bu şekilde projeye sıfırdan başlayıp tüm isteklerinizi bir kişinın yapması çok zor
bence aşama aşama sorun
 
Merhaba Sayın merakli_72 , ilginiz için teşekkürler

Aslında bu haklı eleştiriye maruz kalmamak için dosyayı iki üç haftadır daha anlaşılır kılmaya çalışıyorum.Bu yüzden beklettim.

Fakat yeterli olmamış anlaşılan. Aslında bana o kadar da karışık gibi gelmiyor.Dosyayla çok uğraştığımdan olmalı :)

Başta parça parça sormak istedim ama makro bilgim zayıf olduğu için toparlayamamaktan korktum.Forumdan aldığım ilhamla yapılabileceğine inanıyorum.
 
Konu günceldir, ilgilenebilecek birileri var mı?
 
Değerli Uzman arkadaşların yardım,tavsiye ve yorumlarını bekliyorum.Konu benim için

önemli. Ücret karşılığında uğraşabilirim diyen varsa ücretli de olabilir.
 
Merhaba Sayın y.selim
Siz sadece SONUÇ sayfası E sütununa NUMARA'yı yazacaksınız ve bu numaradan hareketle;
-- C ve D sütununa BAYİ ve MÜŞTERİ,
-- G ve devamındaki sütunlara da diğer bilgiler gelsin istiyorsunuz
doğru mudur?
 
Takrar birşey söyleyeyim.
Listelemenin kriteri olarak E sütununu kullanırken, aynı veriyi yine E sütununa tekrar gerektiği sayı kadar yazdırmak bana döngü oluşturur gibi geldi. Örneğin listelenecek numaraların bir listesini başka bir sütuna yapsanız ve o sütundaki herbir veri için C - E arasına tekrarlanarak (örneğin S15-3205 numarasını düşünelim üretim verilerinizde 7 satır var, buna göre 7 kez) yazılması sağlansa daha doğru olur gibi geldi bana.
 
Ömer Hocam maalesef makro mantığı kuracak kadar bilgim yok.
Ama şöyle bir mantık güdülebilir.Numara yazıldıktan sonra ilk önce G-L arasındaki veriler bulunur.Diyelim ki bu veriler 11.satırda bitti.Daha sonra C-E arasına geçilir ve numaraya ait bayi ismi,müşteri ismi bulunduktan sonra bunlar son dolu satıra kadar 11 satır boyunca kopyalanır.

Sizin dediğiniz de olabilir dosya üzerinde oynama yapabilirsiniz.
 
Tekrar merhaba.
Ekteki belgede yer alan sayfalara bir bakın isterseniz.
TABLO adlı sayfa gibi bir veri tabanı oluşturup,
koşullu olanlar için ise KOŞULLULAR sayfasındaki gibi tablolar oluşturmalısınız.
Ben mevcut tabloları, belgedeki formüllerinizden hareketle yazdım, doğruluğundan emin değilim tabiiki.

SONUÇ sayfasındaki diğer sütunlar için de aynı şeyi yapıp bir belge hazırlayarak yüklerseniz; sorunuzun cevabını kısa sürede alacağınızı düşünüyorum.
 

Ekli dosyalar

Ömer Hocam iş yerinde ki problem yüzünden internete bağlanamadığım için geç cevap yazabildim kusuruma bakmayın.

Veritabanı dosyanızı inceledim.Yanlış anlamadıysam "İŞLENMİŞ" adlı sayfayı by pass edip manuel olarak yeni bir veritabanı oluşturmamız gerekiyor.Ama bu sayfada zaten formülle bu istedikleriniz yapılmıştı.O zaman bu sayfayı tamamen iptal mi edeceğiz?
 
Formülleri anladığım kadarıyla TABLO adlı sayfayı hazırlamıştım ve onların aktarılması işlemini tamamladım zaten.

KOŞULLU adını verdiğim tabloyu koddaki If ElseIf End If kalıbında kodlarken anlayabilmek için İŞLENMİŞ adlı sayfadaki formüllerden hareketle hazırlamıştım, o sayfayı olması gereken şekliyle hazırlayın, ben kod'au ona göre oluşturduktan sonra KOŞULLU ve İŞLENMİŞ sayfalarını da sileceğiz.
KOŞULLU sayfasında, soldan sağa ve üstten aşağı doğru bakarak (o sıraya göre döngü oluşturacağım) kod oluşturmaya çalışacağım.

KOŞULLU adlı sayfada SONUÇ sayfasının her bir sütunu için; sadece ÜRETİM VERİLERİ sayfasının sütunlarına atıf yaparak neyin nasıl yazılacağını açıklamış olmalısınız.

Neticede SONUÇ sayfasının uygun bir sütununa (ben A sütununu kullanıyorum) sadece ürün NUMARAlarını yazacağız ve bir DÜĞMEYE tıklayacağız, kodlar geri kalanını halledecek inşallah.
 
Son düzenleme:
Tekrar merhaba sadece; KOŞULLU sayfasındaki ÜRÜN KODU'na ilişkin tabloyu hazırlarsanız, hazırladığım belgeye dahil edip göndereceğim.
 
Tamam hocam onunla uğraşıyorum biraz karışık zaman alıcı.
 
Merhaba.
Sanırım ben anlatamadım.
Beklediğim şudur:
-- SONUÇ sayfasındaki NUMARA başlıklı sütundan gördüğüm kadarıyla; ÜRETİM VERİLERİ sayfasında bir NUMARAnın bulunduğu satır sayısı ile SONUÇ sayfasındaki birbirinden farklı, öncelikle bunun açıklığa kavuşması lazım (S15-3205 için ÜR.V. sayfasında 6, SONUÇ sayfasında ise 9 satır veri var, 3207 numarası için ise satır sayıları 6 - 11 gibi ).
Kaç satır veri olacağını (ilave oluşacak satır sayısını) belirleyen nedir?
-- Açıklamalarınızda, kullandığınız yardımcı sütunlara atıf yapmışsınız. Bu durum maksata ters düşüyor, anladığım kadarıyla ÜRETİM VERİLERİ sayfasının AN sütununa kadarki kısmı size hazır geliyor (doğru mudur bilemiyorum tabi).
Maksat; yardımcı sütun kullanmadan, yardımcı sütunlardaki formüllerde hangi işlemi yapıyorsanız onu açıklamanız ve bundan sonra da sadece ÜRETİM VERİLERİ sayfsında size hazır gelen veriler üzerinden işlemleri kod'lara yaptırıp, SONUÇ adlı sayfayı elde etmek.
Bunun için;
-- ÜRETİM VERİLERİ sayfasının hangi sütunu için kaç adet seçenek varsa, bunların her biri için, ilgili sütun adı başlık olarak yazılıp altlarına da 100'se 100, 1000'se 1000 seçeneği yazmanız,
-- SONUÇ sayfasındaki satır farklılığını (kaç satır ilave edileceğinin nasıl hesaplanabileceğini yazmanız,
-- Sonra da SONUÇ sayfasındaki sütunlara yazılan verilerin nasıl tespit edildiğini açıklamanız lazım.
Tabi siz bu belgelerle, ürün kodlarıyla vs. öteden beri uğraştığınız için (belge sizin) olaya aşinasınız ve hemen bazı şeyleri (özellikle hatalı durumları) görüp yardımcı sütunlarınızla çözüm arıyorsunuzdur.
Konuyu, belgeyi, kodları ve anlamlarını bilmeyen biri olarak benim anlamam biraz zor.
-- Lütfen DETAY.
Sağlıcakla.
 
Ekteki belgeye bir göz atın isterseniz.
Belgenin çalışma mantığını, işleyiş tarzını ortaya koyacaktır.

Satır sayısı olayının ardından;
-- öncelikle en kısa yoldan hangi sütun halledilebiliyorsa o sütuna yoğunlaşmanızı
-- sayfadaki işlem sırasına sıradaki sayıyı hangi sütun ise verip,
-- TABLO sayfasında koşul, seçenek listesi neyse onu netleştirmenizde
yarar var.
NOT:
-- Tüm açıklamaların, SONUÇ sayfasının hangi sütununa ilişkin olduğunu,
-- ÜRETİM VERİLERİ'nin sütununu belirterek,
-- TABLO sayfasında oluşturacağınız listelere atıf yaparak
(yardımcı sütun olayını hiç kullanmayın lütfen) açıklamaya çalışınız.
 

Ekli dosyalar

Son düzenleme:
Sayın Baran teknik aksaklıklar ve yoğunluktan ötürü dosyayı geç ekleyebildim bunun için özür dilerim.Gerekli olan açıklamaları dosya içinde yapmaya çalıştım.İyi çalışmalar dilerim.
 

Ekli dosyalar

Geri
Üst