• DİKKAT

DOSYA İndirmek/Yüklemek için ÜCRETLİ ALTIN ÜYELİK Gereklidir!
    Altın Üyelik Hakkında Bilgi

Boş hücrelerin hesaplanması

Excel Vers. ve Dili
office 2003 türkçe
Arkadaşlar merhaba;

Ben bir tablo yaptım. Ders programı tablosu. Tamamen el usulü çalıştım fakat şimdi ders saatlerinde boş kalan derslikleri hesaplayıp toplamda iş yükünü çıkartmaya çalışıyorum. bunu da dersliklerde boş kalan hücreleri yani boşta kalan saatlerini hesaplayıp bir oran kuracağım. bu konuda ne gibi bir yol izleyebilirim. boş kalan hücreleri hesaplatabileceğim bir formül var mıdır?

Sorunu çözebilir miyim bilmiyorum ancak şunu hatırlatmak isterim: Excel birleştirilmiş hücreleri dolu olarak görmez sadece ilk hücresini dolu görür. Örneğin dosyanızda D2: D6 hücreleri birleştirilmiş ve 102 numaralı dersliğin 5 saat dolu olduğunu gösteriyor. Ancak excelle formül yaptığımızda bu hücrelerden sadece D2'yi dolu kabul eder, diğerlerini boş kabul eder. Dolayısıyla hesaplamayı 5 saat/hücre üzerinden değil 1 saat/hücre üzerinden yapar.

Hücre birleştirme yapmadan her saat/hücre için ders bilgisini girerseniz boş hücreler daha kolay değerlendirilir.

tamda işte bu yüzden bende boş hücreleri hesaplamak istiyorum. dolu olan hücreleri hiç ellemeden zaten toplamda kaç tane hücre olduğunu hesaplamak en kolayı. toplamda kaç tane ders saati olduğunu bildiğim için doluları da hesaplayamadığım için boş olanları hesaplayıp toplamdan çıkardığımda dolu olan saatleri de bulmuş olacağım.

Şahsen son açıklamanızdan bir şey anlamadım maalesef :(

şimdi hocam mesela 101 nolu sınıfta 6 tane ders saatimiz mevcut değil mi? elimizde de 6 tane sınıfımız var. böylece benim elimde toplamda 6*6= 36 ders saatim var demektir. şimdi ben kaç ders saatimin dersliklerde olup olmadığını şöyle anlamak istiyorum; boş olan hücreler 1 ders saatine denk gelmekte. eğer toplamda kaç tane boş hücre olduğunu belirlediğim hücreler arasında bulabilirsem benim elimde kaç ders saatimin dolu olduğunu anlayabilirim.

Tamam da işte onu "benim bilgilerimle" yapabilmek için dersleri birleştirilmiş hücrelerde değil her hücreye ayrı ayrı girerek en basit yapabiliriz. diğer türlü birleştirilmiş hücrelerde "benim bilgilerimle" hesaplama yapamam maalesef.

Ya da şöyle olabilir her dersin haftalık toplam saati belli olduğuna göre derslerin saatinden yola çıkarak sonuç elde edilebilir.

Merhabalar,
Yunus bey ders isimleriyle beraber toplam kaç adet dersiniz var öğrenebilir miyim ?

Son düzenleme:
Yunus bey,
Dosyada bulunan örneği inceler misiniz?
Formül ile sonuç alınır ama biraz uzun formül olur. Formül ile tüm hücrelerin dolu olması gerekmektedir. Boş hücrelere "-" işareti koyulmuştur.
Kod:
=TOPLA.ÇARPIM(--(ARA(SATIR(alan2);EĞER(EMETİNSE(alan2);SATIR(alan2));alan2)=I2))
[COLOR="Blue"]Formül dizi formülüdür. CTRL + SHİFT + ENTER ile tamamlayınız.[/COLOR]
Tek sütunda sorunsuz çalışacaktır ama C2:H7 aralığında nasıl bir yol izlenecek bilemiyorum. Ders1 + Ders2 .... toplanarak sonuç alınabilir.

Bir Abim KTF ile sonuca istediğiniz gibi ulaşmıştır.
Kod:
Option Explicit

Function DersSay(Ders As String, Alan As Range) As Long

Dim X As Range

For Each X In Alan
    If X.Value = Ders Then
        DersSay = DersSay + X.MergeArea.Count
    End If
Next X

End Function
KTF kullanılışı : =DersSay(I2;$C$2:$H$7)

Dosyanız: BURADAN

Daxe Syán

Son düzenleme:
Yunus bey,
Dosyanıza KTF'yi eklemediniz.
KTF' yi eklemek için ALT + F11 tuşlarına basınız, çıkacak pencerede INSERT , MODULE seçimini yapıp kodları MODULE' nin içine yapıştırınız.(Çalışma kitabını kaydederken MAKRO İÇEREBİLEN ÇALIŞMA KİTABI olarak kaydedin)

Daha sonra normal Fonksiyon kullanır gibi kullananın.
Aynı dersler arasında isim uyuşmazlığı olabilir. Ben Derslerinizi tek karakter yaparak doğru sonucu aldım. Kontrol edersiniz.

KTF (Kullanıcı Tanımlı Fonksiyon) için bilgi edinin.
Örnek;
http://alibal.blogcu.com/kullanici-tanimli-fonsiyon-yazma/9305931
http://www.yazilimmutfagi.com/10255...fonksiyonlar-udf-user-defined-functions-.aspx
Toplam Ders sayısı: 210
Boş olmayan Ders sayısı: 82
Boş olan Ders sayısı: 128
Dosyanız:BURADAN
Not: 1. satır ve Q sütununu yardımcı sütun olarak kullandım, toplam ders sayısını bulmak için.

Sayın bzace bey sizin verdiğiniz kodu "Kullanıcı tanımlı fonksiyon" olarak kaydettikten sonra Yunus beyin dosyasına uyarladım. Ancak sonucun doğru olup olmadığını bilemiyorum. Yalnız Ders isimlerini benzersiz hale getirmek gerekiyordu. Alttaki sonuç tablosunda görüldüğü gibi

http://s3.dosya.tc/server27/U2kdD5/deneme10.rar.html

Son düzenleme:
Sayın Ataköylü-59,
Yunus bey'in son gönderdiği dosyaya bakarsanız "O/ BNK-MUH S1: Ofis Programları I" bu ders O sütununda 14,15,16 satırlar birleşikken siz de sadece bir satırda yazılmıştır.

Geri