• DİKKAT

DOSYA İndirmek/Yüklemek için ÜCRETLİ ALTIN ÜYELİK Gereklidir!
    Altın Üyelik Hakkında Bilgi

birden fazla veriyi koşullara göre dağıtma

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan modoste
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

modoste

Altın Üye
Excel Vers. ve Dili
Microsoft OFFİCE Ev ve İş 2019 TR
merhaba sayın hocalarım
sorumun özeti şudur
bir sayının (0-30) (30,01-60,00) (60,01-120) aralıklarına olma durumlarına göre nasıl parçalanacağını EĞER formülü ile yapmış bulunmaktayım.
Ekli TABLODA yeşil dolgulu tablo önceden formüllediğim tablo (J-K-L) sütunlarında formüller bulunuyor. Her sütundaki formül birbirinden farklı.

sorum ise Sarı dolgulu yerdeki sayıları baz alıp her bir sayı için formülü uygulayıp toplatmak tek tek yapmak çok uzun sürüyo.
Örneğin J14 de olması gereken sayı S,T,U,V 14 deki verileri toplayarak toplamını eğer formülüne katmak değil de teker teker düşünüp dağıtılıp toplanması.

(şimdilik veriler 30 ve küçük değerler ama ilerde sayılar çok değişecek)

https://drive.google.com/file/d/0B9GZL6DIeyZCQjdHdUg0cEt0cU0/edit?usp=sharing

Ekli dosyalar

J9 daki formül =EĞER(I9<=30;I9;30) koşul için bakılan değer I9 oluyo. işte koşul için bakılan aralık S9:AV9 olacak ve bu aralıktaki her bir sayo için bu eğer çalışıp sonuçlar toplanacak

K9 daki formül =EĞER(I9>60;30;EĞER(VE(I9>30;I9<60);I9-30;0)) yine bu koşul için S9:AV9 aralığındaki her değere tek tek bakılıp sonuçları toplanacak

ve son olarak
L9 daki formül =EĞER(I9>60;I9-60;0) yine burdada koşul S9:AV9 aralıındaki her bir değer olacak ve sonuçları toplanacak.

ben biraz uğraştım. J9 için şu formülü yazabildim
"=TOPLA.ÇARPIM((S9:AV9<>"")*(EĞER(S9:AV9<=30;S9:AV9;30))) CTRL+SHİFT+ENTER
sonuç aldım ama diğerlerini yapamadım.

Merhaba;
Doğru anladıysam;
Sarı alanı anlayamadığım için mavi alanda aralık belirleyerek işlem yaptım.
İnceleyin.
İyi çalışmalar.

Ekli dosyalar

sayın Muygun hocam ilginiz için teşekkür ederim
siz bir değer için (I sütunundaki) formülü doğru yaptınız
sarı bölgede olan sayıların herbiri için formülleme yapılıp toplamları alınacak
örneğin T10 daki 30 değeri için olması gereken çözüm 0-30 arasında (30 dahil) olduğundan 30 hemen yanındaki yani U10 için ise cevap 17 çıkmalı ve K10 hücresindeki cevap 47 çıkmalı

Son düzenleme:
Merhaba;
Açıklama yetersiz.
Dosyayı inceleyin. Tabloda değerler doğru ise sarı alana yazdığınız değerlerin tablo karşılığının ne olduğunu, sarı alandaki hangi değer tabloda nerde bulunacağı, bulanan değere karşılık hangi değeri alacağı ve nereye yazacağını belirtin.
Eğer tablo doğru ise bundan sonra indis&kaçıncı formülleri ile istenilen değeri istediğiniz yere çekebilirsiniz.
İyi çalışmalar.

Ekli dosyalar

Merhaba;
Ne yazıkki anlayamadım.
Anlayan bir arkadaş çözüm üretecektir.
İyi çalışmalar.

sayın Muygun hocam şöyle ifade etmeye çalışırsam
siz ilk çözümünüzde bir adet sayıyı (0-30)(30,01-60,00) ve (60,01-120) aralığında dağıttınız kuralları formüllediniz.
benim sorum ise sayı birden fazla olursa Topla.Çarpım gibi bir formülleme ile her sayıyı ayrı ayrı dağıtacak ve sonuçlarını toplayacak ilgili yere yazacak

sayı 1 = 30,01 ise (0-30,00)=30,00 (30,01-60,00)=0,01 (60,01-120,00)=0,00
sayı 2 = 17,5 ise (0-30,00)=15,40 (30,01-60,00)=0,00 (60,01-120,00)=0,00
sayı 3 = 72,14 ise (0-30,00)=30,00 (30,01-60,00)=30,00 (60,01-120,00)=12,40

her sayı için kırmızı ile bulunan sayıları grubuna göre toplatcak olursak sonuç aşağıda mavi renkli
bu 3 sayı için (0-30,00)=75,40 (30,01-60,00)=30,01 (60,01-120,00)=12,40

sorumun içinde geçen sayı-1,2-3 leri yani (30,01-17,50-72,14) sayıları bir yerde satırda duruyor iken tek seferde formüle edip sonucu bulmak amacım

çözüm için teşekkür ederim ederim hocam
diğer çözümleri bekleyecem.

Anladığım kadarıyla siz sarı alandaki değerlerin belirttiğiniz koşullara göre ulaşacağı sonucu tek formülle toplamak istiyorsunuz.

Aşağıdaki formülleri deneyiniz.

Dizi formülleridir.

J9 hücresine;
Kod:
=TOPLA(EĞER(($S9:$AV9<>"")*($S9:$AV9<30,01);$S9:$AV9;30*($S9:$AV9<>"")))

K9 hücresine;
Kod:
=TOPLA(EĞER(($S9:$AV9<>"")*($S9:$AV9>60);30;EĞER(($S9:$AV9>30)*($S9:$AV9<60);$S9:$AV9-30;0)))

L9 hücresine;
Kod:
=TOPLA(EĞER(($S9:$AV9<>"")*($S9:$AV9>60);$S9:$AV9-60;0))

sayın korhan hocam sorumu net anladınız fakat formülleri uyguladığımda hatalı cevaplar çıkıyo

örneklerle kuralları tekrar ifade edersem
sayı 70,50 ise J sütunu =30 K sütunu=30 L sütunu=10,50 olcak
sayı 40,01 ise J sütunu =30 K sütunu = (40,01-30,00) = 10,01 olcak L sütunu = 0 olcak
sayı 12,63 ise J sütunu = 12,63 K ve L sütunu = 0

olabilecek 3 farklı senaryoyu anlattım sanırım hocam

Son düzenleme:
Son verdiğiniz örneklere göre üstteki mesajımda ki formülleri güncelledim. Tekrar dener misiniz?

Anladığım kadarıyla siz sarı alandaki değerlerin belirttiğiniz koşullara göre ulaşacağı sonucu tek formülle toplamak istiyorsunuz.

Aşağıdaki formülleri deneyiniz.

Dizi formülleridir.

J9 hücresine;
Kod:
=TOPLA(EĞER(($S9:$AV9<>"")*($S9:$AV9<30,01);$S9:$AV9;30*($S9:$AV9<>"")))

K9 hücresine;
Kod:
=TOPLA(EĞER(($S9:$AV9<>"")*($S9:$AV9>60);30;EĞER(($S9:$AV9>30)*($S9:$AV9<60);$S9:$AV9-30;0)))

L9 hücresine;
Kod:
=TOPLA(EĞER(($S9:$AV9<>"")*($S9:$AV9>60);$S9:$AV9-60;0))

sayın hocam çözümler doğru teşekkür ederim
acaba dizi formülleri değilde topla.çarpım gibi yada daha değişik formüllerle alternatif çözüm olan formülleri yazabilir misiniz
ben bu formülü 2380 satıra taşıyacam daha az yer kaplaması açısından sordum

Merhaba;

Alternatif olarak

J9 hücresine;

Kod:
=TOPLA.ÇARPIM(--(S9:AV9>0)*(S9:AV9<30,01);(S9:AV9))

K9 hücresine;

Kod:
=TOPLA.ÇARPIM(--(S9:AV9>0)*(S9:AV9>=30,01)*(S9:AV9<=60);(S9:AV9))

L9 hücresine;

Kod:
=TOPLA.ÇARPIM(--(S9:AV9>0)*($S9:$AV9>60,01);(S9:AV9))

denermisiniz.

sayın usabaykan foruma ilk eklediğim dosyada sizin formülleri denedim ama hatalar var
formüllere bakabilirmisiniz.

Önerdiğim dizi formülde bir sıkıntı yok. İstediğiniz kadar satıra uygulayabilirsiniz.

Ayrıca size bir tavsiyede bulunmak istiyorum.

Takip ettiğim kadarıyla hep sorularınızın çözümlerinde TOPLA.ÇARPIM fonksiyonu ile çözülmesini istiyorsunuz. Bazı tablolarda bu fonksiyonu kullanmanız sıkıntı yaratabilir. Özellikle büyük datalarda yavaşlamaya sebep olmaktadır. Bundan dolayıdır ki sizlere çözüm sunarken elimizden geldiğince hızlı çalışacak yöntemleri öneriyoruz. Bu gibi durumlarda bazen bir yardımcı sütun kullanmak dosyanızı oldukça rahatlatacaktır. Fakat hep tek sütunda çözülmesini talep ediyorsunuz. Bu talep beyin jimnastiği açısından faydalı olabilir. Bu tarz formüllerle çözümlerde gerek Ömer bey gerek Yurttas bey gerek ben ya da diğer arkadaşlarım size çok fazla alternatif çözümler sunmaya çalışıyoruz. Fakat ben sizde hiç gayret görmüyorum. Bundan şu sonucu çıkarıyorum. Siz formüllerin mantığını maalesef öğrenememişsiniz. Bu sebeple aynı tarzda soruları sürekli gündeme getiriyorsunuz.

Biraz gayret gösterirseniz çözebileceğinizi düşünüyorum. Umarım yazdıklarımla sizi kırmamışımdır.

İyi geceler.

sayın korhan hocam mesajınız yorumlarınız için teşekkür ederim. Formülleri özümseyemediklerim elbet var direk anlamadan kullandıklarım var
sizlerden gelen yorumlar bana göre çok değerlidir.

çalışma hayatım ile ilgili olarak 2008-2013 arasında yaptığım tüm çalışmalarda sizlerdende müthiş yardımlar alarak kendi formatlarımda çizelgeler yaptım çokda başarılı oldu. excelin kolaylıklarını gördükçe exceli daha iyi daha iyi öğrenmeye sevketti beni

ancak 3 ay kadar önce sayılı bir firmanın bünyesine girdik. ve türkiyedeki her işyerinde sabitledikleri şablonları kullanıyolar (2000-2003 versiyonlarda hazırlanmış bana göre çok amatör formlar ) kullanıcılar İNDİS i bile kullanmadan 4-5 eğerli formüllerle hesaplar yapmışlar (bilgilerini eleştirmiyorum yada küçümsemiyorum aslada yapmam)
o dönemde o şartlarda işte bu tip formları benim de kullanmamı istediklerinden ben forma bakıp yardımcı hücre kullanabildiklerime elbet kullanıp daha kapsamlı çözümler üretiyorum. (((ilerleyen dönemde daha başka formlar kullanılacak ben birkaçını gördüm ve mutlaka sizlere danışacağım.
formlar tek seferlik bir veri sistemi oluşturmuyo)))
ama mümkün olmayanlara işte sizlerden olabilirse tek hücreye yapılır mı diye soruyorum.
işyerindeki pc (2013) evdeki pc (2007) bazı formülleri resim çekip cep telefonumda arşivliyorum ordanda yardım alıyorum. bazı sorularım evdeki pc de arşivde bazıları ofiste derken karıştırdığım çok şey oluyo bu konularda özür diliyorum.

ctrl+shift+enter ile çözdüğünüz formül vardı hocam hatasız direk kullandım ama alternatifi varmı diye sormuştum
2380 satıra taşıyacağım formülde şunu öğreneyim o zaman CTRL+SHİFT+ENTER ile olan formül mü yoksa TOPLA.ÇARPIM(...) ile aynı yanıtları bulan 2380 satırlık formül mü pc yi kasar zorlar.
saygılarımla.

Son düzenleme:
Geri