• DİKKAT

DOSYA İndirmek/Yüklemek için ÜCRETLİ ALTIN ÜYELİK Gereklidir!
    Altın Üyelik Hakkında Bilgi

Bir önceki adımlarla karşılaştırarak çözüm bulma

Excel Vers. ve Dili
Excel 2007 türkçe
Merhaba arkadaşlar, yüklediğim dosyada başlangıç çözümden komşu çözümler ürettim ve bu komşulardan en küçük ceza değerli olanı yani 4,5,3,2,1 sıralamasını yeni çözüm olarak kabul ettim. Bu sıralamayı listeye aldım. Daha sonra yine bu çözümden komşu çözümler üreterek aralarından en küçük ceza değerli olanı seçtim, bu sıralama listede olmadığı için kabul ettim, bu sıralamayı da listeye ekledim ve 3. adıma geçtim bu adımda bulduğum en küçük ceza değerli sıralama 1. adımdakiyle aynı, yani listede olduğu için seçemem bir sonra gelen en küçük ceza değerliyi seçmem gerek. Yani her adımda daha önce çıkan adımları kontrol etmem gerek ve eğer onlardan biriyle aynı sıralama varsa bir sonraki en küçük ceza değerli olanı seçmem gerek. Bu çözüm yolunu için nasıl bir kod yazabilirim?

Ekli dosyalar

Soruyu üç yerde sormuşsun.
Önce hangi yöntem ile çözüm aradığına karar vermelisin.

Merhaba.

Eklediğiniz belge, isteğinizi tam olarak anlaşılır kılıyor ancak;
-- adımlar itibariyle dizilimler,
-- adımlar itibariyle ceza puanları
gibi verilerin bir kaynağı olması gerekmez mi acaba?

-- Çözüm önerisinde bulunacak üye; dördüncü adıma geçmek için neyden faydalanacak?
-- iş1, iş2 gibi verilerin adeti örnek belgenizdeki gibi 5 adetle mi sınırlıdır?
-- Veri kaynağınızın satır/sütun yapısı nedir?
vs.

Sanırım ilave açıklamalara ve daha da önemlisi veri kaynağına ihtiyaç var.
.

ceza puanları her bir iş için bir birim gecikmesinin maliyeti ile gecikme süresinin çarpılmasıyla bulunuyor, her bir işin teslim zamanı da mevcut gecikme bu sayede bulunuyor. Komşu çözümler işlerin yanyana olanların yer değiştirmesi ile elde ediliyor, örneğin 4,5,2,3,1 in komşu çözümleri; 5,4,2,3,1 4,2,5,3,1 4,5,3,2,1 4,5,2,1,3 oluyor. Evet işler 5 adettir. Dördüncü adıma geçmek için 3. adımın sonucundan faydalanacağız, 3.adımdan gelen sıralamadan komşu çözümler üretip bunlar arasından en küçük ceza değerine sahip olanı seçiyoruz eğer listede yoksa yani daha önce adımların sonucu olmadıysa o sıralamayı seçiyoruz, eğer daha önce adımların sonucu olarak çıktıysa o adımdan sonra gelen en küçük sıralamayı seçiyoruz. Ardından yine komşu çözümler üreterek 4.adıma bu şekilde devam ediyoruz. Daha ayrıntılı dosyayı yüklüyorum. Benim sormak istediğim elde ettiğim sıralamanın bir önceki adımlarda çıkıp çıkmadığını ve eğer çıktıysa o adımdaki bir sonraki en küçük cezalı sıralamayı nasıl seçeceğim?

Ekli dosyalar

Anladığım kadarıyla PERT-CPM konusu gibi görünüyor ve zaten epeyce yol almışsınız.
Bekleme zamanının (sizin ceza puanı dediğiniz şey buna göre hesaplanıyor) minimize edilmesi işlemi sanırım.

Seçeneklerin tümünü başka bir alana önceden listeleyebilir ve ardından da belgenizdeki her işlemden sonra kullanılan seçeneğin karşısına bir işaret konulur.
Fikrim şudur işlemleri tek bir sütunda (tek derken grup elbette, zaten 5 adet iş var, karşılarına sağa doğru o grupla ilgili diğer veriler de gerektiği kadar sütun da karşısına alınarak) alt alta gelecek şekilde yaptırmak işlerinizi kolaylaştıracaktır.

Bence belgenizin tasarımı üzerinde durmalısınız ve bu tasarım da excel'in temel mantığına (veri tabanı) uygun şekilde; aynı sütunda aynı tip verinin tutulması, veri türlerinin de diğer sütunlarda olması yerinde olur.

Tasarım veri tabanı mantığına göre kurulursa çözüme çok hızlı ulaşırsınız diye düşünüyorum.
Konu sayfasını takip edeceğim elbette.
Kolay gelsin.
Bu arada sanırım End.Müh. bitirme/staj projesi oluyor bu, doğru mudur?

Son düzenleme:
Geri