• DİKKAT

DOSYA İndirmek/Yüklemek için ÜCRETLİ ALTIN ÜYELİK Gereklidir!
    Altın Üyelik Hakkında Bilgi

Bilinmesi gerekenler - Tavsiyeleriniz...

Excel Vers. ve Dili
Excel 2013 TR
Arkadaşlar yeni mezun endüstri mühendisiyim. Büyük bir holdingde planlama bölümünde çalışmayı düşünüyorum.

Planlama bölümünde çalışan arkadaşlar genellikle hangi excel fonksiyonlarını kullanırlar ?

Exceli iyi düzeyde öğrenmek istiyorum. Nasıl bir yol izlemeliyim ?

Hangi fonksiyonları kullanmayı çok iyi öğrenmeliyim ?

Makroya ihtiyaç duyuyor musunuz, fonksiyonlar yeterli mi?

gibi çeşitli sorular var kafamda :)

Yardımlarınızı bekliyorum arkadaşlar...

Arkadaşlar tavsiyelerinizi bekliyorum.

Exceli öğrenmek için kitaplar aldım. Eğitim setleri aldım.
Ama sağlam öğrenmek ve ileri düzey kullanıcı olmak istiyorum.
İleri düzey kullanıcı olabilmek için nasıl bir yol izlemeliyim?

Forumda görüyorum bir çok ileri düzey kullanıcı var.
Sizler nasıl bu düzeye ulaştınız? Ne kadar zamanda uzman oldunuz ? Nasıl bir yol izlediniz ?

Bilgilendirmenizi rica ediyorum.

Merhaba,
Neredeyse 5 senedir fasılasız günde 10 - 14 saat arası excel ile uğraşıyorum ve her tür problemi görüyorum. Çözemediğimi soruyorum. Üstatların da yardımıyla işimi tamamlayabiliyorum. Bolca da kitap okudum ve sıkı bir matematik öğretmeni emeklisiyim. Ama uzman olabildiğimi hiç düşünmedim.
Şansın bol, yolun açık olsun
Kolay gelsin

Merhaba. Ben de birşeylar söylemek istedim.
Ms.Excel ile ilgili benim maceram excel.web.tr öncesi ve sonrası diye ikiye ayrılabilir.
Forum üyeliği öncesi, Excel'i iyi kullandığımı düşünürdüm. Forum'a üye olmamla birlikte, Ms.Excel'i pek de iyi kullanmadığımı öğrendim.

Mesleğim dolayısıyla ötedenberi Excel ile meşgulüm ve sigara-çay ikilisini bir tarafta tutarsak fena halde alışkanlığım haline geleli yıllar oldu.
"Excel'i öğrenmek" ya da "Excel'i biliyorum" ifadeleri biraz fazla iddialı ifadeler bence.

Mühendis olduğunuza göre analitik düşünce yapısına sahip olmalısınız ve bu düşünce tarzı hızlı yol almanızı sağlayacaktır. Ms.Excel'in size çok şey katacağını düşünüyorum.

Şahsen ben, herhangi bir eğitim almış değilim, Ms.Excel ile ilgili herhangi bir kitap elime almışlığım yok. Önüme gelen sorun/ihtiyaca göre, deyim yerindeyse kaşını gözünü yararak birşeyler öğrendiğimi sanıyorum. Bu öğrenme sürecinde (özellikle forum üyeliğinden sonra) imkansız deyimini unuttum. İmkansız yok, benim yapamadığım var demeyi öğrendim.

Tavsiyelerime gelince;
-- Öncelikle, foruma üyeliğinizi ALTIN ÜYELİK haline getirin (böylece forumdaki eğitim, örnek uygulamalara ulaşma, dosya yükleme/indirme imkanlarından yararlanmanız mümkün olur.
-- Forumdaki ARAMA bölümünü sıkça kullanmanızda yarar var.

Öğrenmek için epeyce bir emek/zaman harcamanız gerekecek.
Çıktığınız bu yolda başarılar, sabırlar ve kolaylıklar diliyorum.

Benim söyleyeceklerim de Tevfik ve Ömer abilerimle paralel. Aslında Excelle ilgilenmeye başlayıp da bir şekilde böyle bir foruma yolu düşen herkes excel hakkında bildiklerinin denizde bir damla seviyesinde olduğunu fark ediyor. Önceleri imkansız olan bir şey bu (ve benzeri) forumlar için artık sıradan bir durum haline geliyor.
Ben exceli ilk çalıştırdığımda "ya bu ne biçim bir program, ne doğru düzgün bir şey yazılabiliyor, ne de başka bir şey yapılabiliyor" demiştim (sene 98). Daha sonra PC World dergisinin yanında verilen Hakkı Öcal'ın Excel 97 ile ilgili küçük bir kitapçığını okudum. Ondan sonra excel'in ne işe yaradığını anladım ve sürekli olarak kullanmaya başladım. Tıpkı diğer abilerimin dediği gibi herhangi bir sorunla karşılaştığımda o sorunu nasıl çözebileceğimi araştırdım, deneye yanıla, vura kıra (bazen sağ kulağımı kolumu bacağımın altından geçirerek gösterdim), basi işlemi zorlaştırarak, zor işlemi basitleştirerek kendimi geliştirdim.

Makro ve bir çok excel fonksiyonunun kullanımını ise son 3 yıldır bu forumda öğrendim. Size şu kitabı okuyun diye bir tavsiyede bulunamam, çünkü ben 98 yılındaki küçük kitapçıktan başka bir kitap okumadım ama karşılaştığım sorunları çözmek için sürekli olarak araştırdım. Elimizin altında internet gibi bir kaynak var. Burda olmasa başka sitede daha önce çözümlenmiş oluyor çoğu zaman.

Günlük kullanıcı için TOPLA, EĞER, EĞERSAY, DÜŞEYARA, VE, YUVARLA gibi formüller sıklıkla kullanılıyor, ben yıllarca onlarla idare ettim. Planlama departmanında ne gibi formüllere ihtiyaç duyarsınız bilemem ancak şunu biliyorum, Excel'de çözülemeyen bir sorun belki onbinde birdir.

Merhabalar,

Arkadaşların söylediklerine ek olarak bende bir kaç bir şey yazayım.
Buyük bir firmada çalışacaksanız Excel'den önce ERP yazılımlarınada göz atmanızı tavsiye ederim. Bir çok firma ERP üzerinden işlerini yapar.

Ufak tefek işlerinizi formüller ile yapmaya uğraşınız. Yeni başlayan biri olarak makrolarda ilerlemeniz daha yerinde olacaktır. Formüller sanıldığı kadar kolay değildir.

En önemlisi İngilizceyi ucundan kıyısından bilmek şart. Araştırmalarınız için çok yardımcı olacaktır.

Umarım çok fazla saçma sapan şeyler isteyen müdür,amir ... olur.Gelişimize farkında olmadan çok şey katacaklardır.

. . .

Gelecek ERP yazılımlarında. Bence doğru bir tespit. :bravo:

Ben işyerinde anlık olarak hızlı olarak sonuca ulaşmam gerekiyorsa formülleri ve yerleşik işlevleri kullanıyorum.

Bu işi sürekli yapacaksak ve uzun vakit alıyorsa makro kullanarak program şekline getiriyorum.

. . .

Merhaba,

Kendi deneyimlerimden yola çıkarak şunu söyleyebilirim.

Foruma altın üye olun ve devamlı excel ile işlerinizin kolaylaşacağını düşündüğünüz projeler üretin. Birden hiç birşey olmayacaktır ama zamanla kendinizdeki değişimi göreceksiniz.

Excel'de uzmanlaşmak öncelikle yerleşik işlevleri çok iyi kullanmakla başlar. Birçok işi yerleşik işlevlerle yapabilirsiniz. Hızlı rapor yapmanın olmazsa olmazı Pivot Table (Özet Tablo)'ı öğrenirseniz, raporlarınızın büyük kısmını yapabilirsiniz.

Şirkette SAP programı kullanıyoruz ve gerçekten çok büyük avantajlar sağlıyor ama rapor yapmak istediğinizde geliştiriciler çok yüksek fiyatlar isteyebiliyorlar.
SAP programını kullanmayı bilmek ise Excel'i kullanmayı bilmekten daha değerli onu söyleyebilirim. Ama excel ile SAP'yi birleştirirseniz vazgeçilmez eleman oluyorsunuz.

Excel'de raporlama yapmak için öncelikle formüllerle başlamanız gerekir. Formülleri ve formüllerin dizi mantığını anlayınca makro'ya geçmenizi öneririm. Makro'lar da hızlı yol almak istiyorsanız kesinlikle bireysel eğitim alın. Eğitim işini sitede yapan arkadaşlar var.Kitapları başvuru kaynağı olarak alın ama kitaba boğulmayın. SQL'i öğrenmeye çalışırken kitaplardan çok faydalanmıştım. Formüllerde uzmanlaşmak makroya göre daha zordur.Uzmanlaştıktan sonra nerede formül ve yerleşik işlev, nerede makro ile çalışmanız gerektiğine kendiniz ne doğru kararı verebileceksiniz.

Son düzenleme:
Tavsiyelerinizi dikkate alacağım arkadaşlar. Hepinize ayrı ayrı teşekkür ediyorum.

benım onerim bol bol sorun yasaman
cunku ne zaman sorun yasarsan onu cozunce ogrenıyorsun excelı yanı deneyımlenmen gerekıyor yoksa oyle kendı kendıne ogreneyım demekle olmaz ılla o sorunu yasayacan
kısısel fıkrım

Geri