• DİKKAT

    DOSYA İndirmek/Yüklemek için ÜCRETLİ ALTIN ÜYELİK Gereklidir!
    Altın Üyelik Hakkında Bilgi

Bilgi Giriş Formu

Katılım
21 Mart 2013
Mesajlar
78
Excel Vers. ve Dili
Plus 2010
14 yıllık arşiv kayıtları derliyor bilgilerini giriyoruz. Hazır kodlar bulup kendi yaptığım forma uyarladım. Ama hatalar var bana yardımcı olur musunuz lütfen?

"TARİH" kutusunda tarihi girebileceğimiz sabit bir yer tutucu olsun --/--/----
"VIDEO LINK" kutusunda (Burası çok önemli) Önce bir alfanumerik ad girip sonra bu ada, Köprü>Köprü Ekle>Adres adımlarıyla Sürücü>Klasör (veya dosya) yolunu izleyerek link verebilelim.

Örnek: Hyperlink verdiğimiz hücre diyelim ki "D:\ILCELER_LISTESI folder (KONTROL EDİLDİ)" olsun! Aynı hücreye Deneme yazdığımda adı değişir, ama yolu değişmez bunun gibi. Kutuya önce ad vereceğiz sonra link bağlayacağız. Kutunun karşısına sürücülere ulaşabileceğimiz denetim yerleştirilmesi gerekiyor (... gibi galiba) . Toolbox'ta bulamadım.

"TIMECODE" kutusuna --/--/--/-- şeklinde bir yer tutucu.

SORULAR-SORUNLAR:

1. "TARİH" Combobox'ı Textbox olsun lütfen!
2 "KAYDET" deyince bir alta satıra geçiliyor. İncelediğim formlarda textbox'lardan (sütun adına göre) hücrelere hep sıralı bilgi giriliyor. Peki bazı sütunları atlayıp bilgi girmek gerekirse nasıl olacak? Örnek formda araya "KALİTE" sütunu girmiş ve
buradaki hücrelere ("HD"-"SD") checkbox'lar işaretlendiğinde tik işareti konacak.
3. "KAPAT" düğmesi excel'i kapatıyor, formu kapatsın lütfen!
4. Örnek olarak checkbox işaretlendiğinde hücrelerin aldığı değerleri (X) ekledim ("KALİTE" VE "JENERİK"). Diğerlerini sonradan eklerim. Şimdi "KAYDET" düğmesine basıldığında bir alt satırdan bilgi girişi yapılmaya devam ediyor ya! Checkbox'lar da buna göre bir alt satırdan devam etmeli! "TEMİZLE" düğmesine basılınca checkbox'lar boşaltılsın ve "KAYDET" düğmesi tıklandığında alt satıra geçildiğinde yine checkbox'lar boşalsın...
5. Son olarak (Önemli) bu formu hazırlamadan önce birkaç arkadaş farklı bilgisayarda verileri düz olarak girdik. Yani daha önceden meselâ 50 satır bilgi girilmiş forma, bu haliyle hücrelerinda bilgi yazılı olan forma sanki ilk kez bilgi giriliyormuş gibi yapılan girişler daha önce yazılanların üzerine yazacaktır, bu olmasın lütfen! Yani ben istediğim satırdan bilgi girişi yapabileyim, sonra kaldığım yerden devam etsin rutin olarak...
 
Son düzenleme:
formun sağ tarafında kullandığın düğmeler (kalite, jenerik, ...)check box değil radio button olmayacak mı? çünkü bir film ya HD dir yada SD ikiside aynı anda olamaz.
 
Evet efendim doğru, fakat çoktan seçmeli düğmelerin aksine radio button tıklandığında ya "HD" yazar ya da "SD" değil mi bunu kastediyorsunuz? Ama biz hücrede "X" yazsın istiyoruz (Sonradan "HD" veya "SD" ye çevirebilirim sorun değil!) Aynı sütunda hem "HD" için "X", hem de "SD" için "X" olamayacağından böyle düşündüm şimdilik. Peki radio button 2 adet olacak hangisine tıklarsan, hücreye o yazılacak değil mi? Öyle de olabilir...
 
excel sayfasında sütun olarak HD ve SD yerine Film Kalitesi adlı bir başlık altında HD film için X yerine HD, SD içinde SD yazar. diğer başlıklarıda iki farklı (Evet/Hayır) sütuna bölmek yerine de aynı mantıkla JENERİK başlığı altına olanlara EVET olmayanlara HAYIR yazarsın. tek sütun içine.
 
Farketmez böyle de kalabilir, Önerilerinizi dikkate alıp sonradan değiştirebilirim. Önemli olan kodlama eksikleri ve hataların giderilmesi. Form ortada, kodlar ilgili alanlarla ve kontrollerle ilişkilendirilmiş. Eksikleri, yanlışları neler acaba bu konularda yardım bekliyorum.
 
ilk hatan kutuları işaretleyince sayfada X koyuyor bu yanlış önce formda gerekli bilgiler girildikten sonra KAYDET düğmesine basınca SON SATIR bulunup, oraya gerekli verileri kayıt etmeli.
 
İyi niyetli sorulardı yanlış anlaşıldı sildim
 
Son düzenleme:
Merhaba Syn. dragotreis;
Öncelikle burada saygı ve sabırla bilgilerimizi paylaşıyoruz. Ayrıca oldukça önemli işleri olan ve zamanını vererek çözüm üreten arkadaşlarımız var.
Zaman zaman soruyu anlamayıp defalarca soru sorduğum olmuştur. Unutulmamalıdır ki ne yapmak istediğinizi anlamadan çözüm üretmeye çalışmak samanlıkta iğne aramaktan bir farkı olmayacaktır.
Anladığım kadarıyla sorunuza çözüm üretmeye çalıştım inceleyin.

Not:
Tabloda userform açılınca sağ taraftaki listbox'a çift tıklayarak istediğiniz veriyi tabloya alabilirsiniz.
Id No'yu boş bırakırsanız Id No'yu pc vererek yeni kaydı yapabilirsiniz. (ID No'ya sadece tabloya çift tıklamak yerine ıd no yazarak veri alacağınız zaman rakam yazın)
tarih kısmını boş geçerseniz güncel tarihi yazar.
Veri sileceğiniz zaman çift tıklayarak veriyi textboxlara çekin ve sil butonuna basın.
Kayıt varsa var olan kaydın üzerine , Yoksa mevcut verileri yeni kayıt olarak kaydeder.

Anlayamadığınız nokta olursa yazın.

İyi çalışmalar.
 

Ekli dosyalar

formumuza, sırasıyla:

1. "ID" numarasını sadece kaldığımız yerden devam etmek için kullanalım, sonra kendi yazsın!
2. "TARİH" kutusunda tarih girebileceğimiz bir yer tutucuya ihtiyacım var. "--/--/----"
3. "VIDEO LINK" kutusu için yerel ve ağ sürücülerine (file system) bakacağım yan tarafta bir denetim olmalı (...). Hangi klasörün içindeysem path'ini hyperlink şeklinde kutuya (hücreye) yazsın ki tıkladığımızda video dosyasını bulabilelim editör programında timeline'a çekip izleyebilsinler.
4. "Formu Kapat" düğmesi lazım, onu ben yaparım ;)
5. "TIMECODE" kutusuna bir yer tutucu... "--/--/--/--"
6. "Arama Kutusu" gerek! Mesela şu tarihte, şu yerde, etiket değeri veya değerlendirmeye göre onay kutusu denetimlerindeki koşulları sağlayan kaydı getirmek gibi. Bir çeşit düşeyara-yatay ara veya filtreleri forma çekmek gibi. Checkbox'ın işaretlendiği sütun başlıklarında filtreleme yapacağımız bir metin kutusu olur. Örneğini göndereyim bunu tabloya uyarlamak gerekiyor.
 
Son düzenleme:
Bu da bir başka örnek. Umarım tolerans sınırlarını zorlamıyorumdur. Çok hacimli video arşivi izleyip, binlerce kayıt gireceğiz bu yüzden ısrar ediyorum yanlış anlamayın lütfen! Bundan sonra aramayla ilgili birkaç sorum olacak formun gelişimine göre... Söz bundan sonra vaktim olursa tabii sitenizdeki örneklere bakarak kendim çözüm bulmaya çalışacağım. Ama bazen hiç kimsenin aklına gelmeyen sorular sormak geliyor içimden o ayrı:)
 
Merhaba;
İsteklerinizi bir form üzerinde kurgulamak oldukça zor. Birde Yazdıklarınızdan tam anlam çıkaramıyorum. Örn Tarih formatı ile isteğiniz. Tarih yazılan textbox'a ister "/" ile tarih girin, ister "," yada "." sonunda standart gg.aa.yyyy formatında kaydedecektir.bunun dışındaki aklıma gelen çözüm 3 ayrı textbok ile tarih girdisini alıp birleştirmek.
Arama motoruna gelince ikinci bir userform ile yapılabilir. Bir kriter belirleyecekseniz birazcık gecikmeyle yapılabilir. Ama arama kriteri arttıkça bu hem dosyayı yavaşlatacak hemde rantabl olmayacaktır. Çünkü sizin verileriniz sabit değil. Bunu verilerin yazıldığı data sayfasında otomatik süz ile halletmek daha mantıklı.
Ekteki uygulamaya 2 ayrı sayfa ekledim. inceleyin ve deneyin.
İyi çalışmalar.
 

Ekli dosyalar

Dosyalar sekmesindeki örnek değiştirilirse olacak galiba! İçine girilen klasörün tam yolunu veriyor, içindeki dosyaları görüntülüyor bir de bunları otomatik olarak hyperlink yapmalı bu çok önemli. Formun varoluş nedeni kaydı süzerek listelemek, isabet eden kayıtları bularak kaydın karşısına dosya linkini getirmek ve linke tıklayarak dosyaya ulaşmak. Yaptığınız form gerçekten çok güzel, ömrünüze duacıyım. O zaman forma uyarlandığında şöyle olmalı. Video Link sütununda yalnızca klasördeki videolar listelenmeli. Dosyanın tam yolunu gösteren sütun gereksiz. Sizin de bildiğiniz gibi yeni ID eklendikçe bir alt satırdan devam etmeli. Bu durumda şöyle bir sorun var. Klasörün içinde bulunan dosyalar tabloda listelenince istemediğimiz dosyaları silip beğendiklerimiz kalacak sonra forma dönüp listview penceresinden ilgili satırları bulup textboxlar yardımıyla bilgileri girilecek. 2 iş yapılacak yani. Klasörün değil de teker teker Dosyanın linkini versek sorun çözülür fakat bu kez excel video dosyasını açmak isteyecek. Klasöre gitmeyecek. Kısaca böyle kalmalı yapacak birşey yok. Hani inanın yüzdük yüzdük kuyruğuna geldik desek yeridir. Başka da bir sorum olmayacak size. Video Link kısmına sürücüde arama yapalım link gelsin, linkin adını değiştirip tabloya ekleyelim olay bu! Yolu hyperlinke çevirmeli. Veya listview penceresinden ilk etapta dosyanın tam yolunun yazılı olduğu video link sütununda listelenen dosya yollarını (hyperlink olmalı) sonradan üzerine gelip video link textbox'ından ismini değiştirelim. Bir de Video Link textbox'ının içine metin yapıştırabilmeliyim. Tarih formatıyla biçimlendirmesiyle ilgili sorularım farklıydı onu geçtik bu gün, ay, yılı ayıran noktalama işareti ne olursa olsun önemli değil. Siz yanlış anladınız. Hücrenin içinde hani web te veya çeşitli programlarda gördüğümüz şekilde rakamları yazdıkça zaten o sabit şablona uygun giriş yapılır. bir örnek bulsam göstereceğim. --/--/---- bu şablon textbox vs denetimin içinde sabittir sadece -- kısımlarına rakam girilir / vs hiç silinmeden -- sonra buna / ---- sonra buna böyle yani. Yani o şekil form açılınca rakam girilsin girilmesin hep oradadır yani
 
Son düzenleme:
Lütfen yanlış anlamayın iyi niyetli soruyorum. Sorulara verdiğiniz bir cevap sınırı mı var? Olmuyorsa olmuyor deyin ki umutlanmayalım, takip etmeyelim. Bu nasıl olacak derseniz, editörler olarak kendi aranızda organize olursunuz ve bu kuraldan bizi de haberdar edersiniz olur biter. Aradığımız soruların cevaplarını elbette sonsuz bir derya olan internette birçok kodu inceleyerek, ne bileyim indirdiğimiz tutorialleri izleyerek, birkaç excel kitabı okuyarak (bir zamanlar meraklıydım vb, access, excel kitapları herhalde 10 tane vardır kalın kalın) vs ile öğrenebiliriz. Ama buna ne vaktimiz var ne de bilgimiz. Şöyle ki ben post prodüksiyon işleriyle uğraşıyorum. (aslında gazeteciyim) Şimdi siz ben edius, after effects, final cut cinema4d öğreneceğim dur şu kitapları bir okuyayım hele dur şu tutorialleri bir izleyeyim derseniz evet öğrenirsiniz ama pratikten yetişmiş bir kişi piyasada sizin yerinizi çoktan kapmış olur. Ama gelin ben size öğreteyim dersem hepsinin temelini 1 ayda öğretirim o ivmeyle devam edersiniz. Benim excel'e ayda yılda bir işim düşer. Ben ne mali müşavirim, ne muhasebeci ne de başka birşey hepsi bu kardeşim (sakın üstüne alınma excel.web.tr tüzel kimliğinizle soru soruyorum sizi şahsen tek tek tanımıyorum tanımam da gerekmiyor zaten. Siz bizi bilgilendirdiğiniz zaman anonim, simasız kimliğinizle tanımak ve öylede kalmasını istiyoruz)
Lütfen yanlış anlayın iyi niyetli sormuyorum. Altın üye olunca her istediğiniz oluyor mu zannettiniz? Olmuyorsa olmuyormuş demek ki! Ben ne mali müşavirim, ne muhasebeci (sakın üstüne alın). sizi şahsen tanımıyorum, tanımak da gerekmiyormuş, yardım etmeye çalışmak da hata olmuş demek ki. işimizin, ailemizin zamanından ayırıpı iyilik yapmaya çalışıyoruz ama yanlış yapmışız çok özür dilerim.
 
Geri
Üst