• DİKKAT

DOSYA İndirmek/Yüklemek için ÜCRETLİ ALTIN ÜYELİK Gereklidir!
    Altın Üyelik Hakkında Bilgi

bayram çalışma gününü puantajda buçuklu nasıl hesaplanır?

Excel Vers. ve Dili
Excel 2019 TR
arkadaşlar,
eklediğim örnek dosyada BÇ= bayram çalışmasını ifade ediyor. tam günlerde sorun yok ama Arefe günü işi bozuyor. örnek listede BÇ lerden bir önceki gün yani ayın 11 i arefe. ayın 11 i HT ve X ise kişinin bayramı 4 değil 4,5 olacak. çalışma günü 22 değil 21,5 olacak.
ilgileriniz için şimdiden teşekürler.

Ekli dosyalar

Merhaba.

Aşağıdaki formül parçasını; ilgili hücrelerle toplayarak veya ilgili hücrelerden çıkartarak istediğiniz sonucu elde edebilirsiniz.
Formül parçası, BÇ öncesindeki hücre HT veya X ise 0,5 sonucunu verir.
.
Kod:
EĞER(YADA(İNDİS($B10:$AG10;0;KAÇINCI("BÇ";$B10:$AG10;0)-1)="[B][COLOR="Blue"]HT[/COLOR][/B]";İNDİS($B10:$AG10;0;KAÇINCI("BÇ";$B10:$AG10;0)-1)="[B][COLOR="blue"]X[/COLOR][/B]");0,5;0)

Son düzenleme:
ömer bey,
ilginiz için teşekkür ederim. ay içinde BÇ yoksa formül hata veriyor. eğer BÇ yoksa önceki formül ile devam edemez mi?

Son düzenleme:
-- Hafta tatili hesabının bulunduğu hücre (AI10) seçiliyken formül çubuğuna geçin ve mevcut formülünüzün sonuna + deyip verdiğim formül parçasını yapıştırın,
-- Çalışma günü formülünüzde (AH10) ise mevcut formülün sonuna + yazıp formül parçasını yapıştırın.
-- Sonra da 10'uncu satırdaki formülleri aşağı doğru kopyalayın.
.

Son düzenleme:
ömer bey çalışma günlerinde BÇ yoksa formül hata veriyor. BÇ olmasa bile formülün değerleri toplaması gerekiyor. BÇ yoksa bayram çalışmasını 0 sıfır göstersin. Çalışma günlerini de toplasın. mümkün müdür. teşekürler.

Son düzenleme:
İsteğinizi tam olarak anlamadım ama sanırım;
verdiğim formülü EĞERHATA(...verdiğim formül parçası...;0) olarak değiştirip kullanarak sonuca varabilirsiniz.
Nereye eklenecekse +, nereden çıkarılacaksa - olarak kullanın tabii ki.

Yine sonuç alamazsanız, BÇ öncesi günün, hangi durumda, hangi sütuna/sütunlara (AH:AN aralığında) eklenmesi/çıkartılması gerektiğini net ifade edip örnek belgeye olması gereken sonuçları elle yazarak örnek belgenizi yenileyin ve bu değerleri nasıl bulduğunuzu belge içerisine yazarak belirtin.
.

ömer bey,
x= çalışma günlerini
ht=hafta tatilini
bç=bayram çalışmasını ifade ediyor. çizelğenin altında da bunlar yazıyor. çizelgede
=EĞERSAY(C11:AG11;"x") formülü ile AH sütununda günleri topluyorum.
AI, AJ, AK, AL, AM, AN sütunlarında da aynı işlemi yapıyorum. AO sütununda da bunların toplamını alıyorum. BÇ=bayram çalışması başladığı zaman sorunum oluyor. biliyorsunuz arefe gününün yarısı bayram tatiline giriyor. o yüzden arefeye denk gelen günün yarısı çalışma gününe, kalan yarısı da bayrama eklenecek. sizin gönderdiğiniz formülü - eksi olarak güne, artı olarak BÇ ye eklediğim zaman çizelgede BÇ varsa doğru çalışıyor. hem bayramı doğru hesaplıyor, hem günü doğru hesaplıyor. çizelgede BÇ yoksa formül hata veriyor. yılda iki dini bayram ve bir ikide ulusal bayram denk geliyor. formülü bayram çalışması olmadığı günlerde de =EĞERSAY(C11:AG11;"x") bu formül gibi çalıştırabilirmiyiz. teşekürler.

Son düzenleme:
Şu an bilgisayar başında değilim.
Fikrimi söyleyeyim.
Gün sayılarının olduğu satırın bir üst veya bir alt satırını;
belirttiğiniz dini bayram, dini bayram arefesi, milli bayram, milli bayram arefesi ile ilgili kısaltmalar için
(bence bayramlar için tek bir kısaltma, arefeler için tek bir kısaltma daha doğru olur)
kullanmak ( hafta tatili dediğiniz pazar ise onu da bu kapsamda düşünerek) işinizi kolaylaştırır.
Sayma işlemi ise bu kısaltmalarla, çalışılan gün işaretlerinin kesişimi şeklinde formülle oluşturulabilir.

dediklerinizi yapacak bilgiye sahip değilim. gönderdiğim çizelge üzerinde bir örnek yapabilir misiniz. bayram çalışmasını sadece HT olanlar ve X olanlar alabilir. bayram yada arefe kişinin HT line denk gelse bile bayramı alır. X çalışan olduğu için zaten alıyor. diğerleri bayram alamaz. Üİ, R, BT, Yİ bunlar bayram alamazlar.

ömer bey,
emeğinize sonsuz teşekürler. tam olarak ifade edemediğim için sizi yoruyorum ama istediğimi bir örnek daha ekleyerek gönderiyorum. gönderdiğiniz çalışmada çok güzel yeni bir şeyler daha öğrendim. tekrar teşekürler.

Ekli dosyalar

Tekrar merhaba.

Son sorunuzun cevabını aslında 6 numaralı cevapta vermiştim, sanırım anlaşılmamış.
Kod:
[B][COLOR="Blue"]AH10 için;[/COLOR][/B]
=EĞERSAY(C10:AG10;"X")-[B][COLOR="Red"]EĞERHATA([/COLOR][/B]EĞER(YADA(İNDİS($B10:$AG10;0;KAÇINCI("BÇ";$B10:$AG10;0)-1)="HT";İNDİS($B10:$AG10;0;KAÇINCI("BÇ";$B10:$AG10;0)-1)="X");0,5;0)[B][COLOR="red"];0)[/COLOR][/B]
[B][COLOR="Blue"]AN10 için;[/COLOR][/B]
=EĞERSAY(C13:AG13;"BÇ")+[B][COLOR="Red"]EĞERHATA([/COLOR][/B]EĞER(YADA(İNDİS($B13:$AG13;0;KAÇINCI("BÇ";$B13:$AG13;0)-1)="HT";İNDİS($B13:$AG13;0;KAÇINCI("BÇ";$B13:$AG13;0)-1)="X");0,5;0)[B][COLOR="red"];0)[/COLOR][/B]
Ancak bir konuda uyarmam gerekir.
Aynı ay içerisinde BÇ yazılı sütunlar iki ayrı grup halinde olursa
(Ramazan/kurban bayramı Ekim ayına denk geldiğinde, hem bunların önünde yarım gün tatil var, hem de 29 Ekim Cumhuriyet Bayramının önünde de yarım günlük tatil var)
yukarıdaki formül yine doğru sonucu vermeyecektir, hesaplama bunlardan sadece önce olanı dikkate alacaktır.

Bu sakıncayı da giderecek (her ikisini de sayacak formülü belgenize ekledim.
Bu formüller dizi formülüdür ve hücreye CTRL+SHIFT+ENTER ile girilmiştir.

Anlaşılan bundan önce gönderdiğim son belgedeki önerimi kullanmayacaksınız, tercih sizin ama şunu belirteyim;
-- Günün özelliğini (bayram/arefe) başka alana (gönderdiğim örnekte eklediğim üsttteki satır),
-- Özelliği üst tarafta belirtilmiş olan günün o kişi için, hafta tatili mi, çalışma günü mü olduğu bilgisinin ise kişi satırında olmasının daha doğru olduğunu tekrar söylemeliyim.

Neyse tercih sizin tabii ki.
.

Ekli dosyalar

Geri