• DİKKAT

DOSYA İndirmek/Yüklemek için ÜCRETLİ ALTIN ÜYELİK Gereklidir!
    Altın Üyelik Hakkında Bilgi

aranan değere göre 2-3 kriter arasına denk gelen hücre değerini bulma_getirmek gerek

Excel Vers. ve Dili
2003 TÜRKÇE EXCEL
aranan değere göre iki-üç kriter arasına denk gelen hücre değerini bulmak_getirmek gerekmekte yardım edebilirmisiniz.
ekli dosyada iki sayfada değişik örnek var...burada da açıklama mevcut
C VE F SÜTÜNLARINDAKİ İŞARETLERİ DİKKATE ALMASI GEREKİYOR.

A B C D E F G
Taban Taban Tavan Tavan "Kritere göre
işareti işareti Aranan
ALAN"
yıl ay yıl ay 2. SATIR
2 0 <= 2 <= 44 3 SATIR
2 0 > 3 6 <= 45 4 SATIR
3 6 > 5 <= 46 5 SATIR
5 0 > 6 6 <= 47
6 6 > 8 <= 48
8 0 > 9 6 <= 49
9 6 > 11 <= 50
11 0 > 12 6 <= 51
12 6 > 14 <= 52
14 0 > 15 6 <= 53
15 6 > 17 <= 54
17 0 > 18 6 <= 55
18 6 > 20 <= 56
20 0 > 21 <= 57
21 6 > 22 <= 58
22 0 > 22 > 60

Aranılan yıl ay Bulunması gereken
yıl ay
örnek 1 3 7 46 < formül ile? G4 HÜCRESİNE DENK GELECEK
örnek 2 3 6 46 < formül ile? G4 HÜCRESİNE DENK GELECEK
örnek 3 3 3 45 < formül ile? G3 HÜCRESİNE DENK GELECEK

öRNEK 1 AÇIKLAMASI:
3 YIL 7 AY olarak aranan yıl ve ay A3:G18 aralığında Taban ve Tavan sütünları aralığında olmak üzere G5 hücresindeki değeri bulacak: Sonuç:46

arayıp bulduğu yer: 3 yıl 7 ay aranan değeri Taban bölümü(A3:C18) aralığında 4 satırdaki 3 yıl 6 Ay >(büyüktür) (ile) Tavan bölümü(D3:F18) aralığında 4 satırdaki 5 yıl 0 Ay <(KüÇüktür) arasında olduğunu yani G5 hücresini bulmuş olacak.

BUNA İLİŞKİN FORMÜL NASIL OLMALI?
YARDIMINIZ İÇİN TEŞEKKÜR EDERİM.

Ekli dosyalar

Merhabalar Sayın ÖZDEMİR.

1. soru için;
Kod:
=İNDİS($G$3:$G$18;KAÇINCI(K4;$A$3:$A$18;1);1)
2. soru için;
Kod:
=İNDİS($G$3:$G$18;KAÇINCI(I4;$A$3:$A$18;1)+EĞER(J4<İNDİS($B$3:$B$18;KAÇINCI(I4;$A$3:$A$18;1);1);-1;0);1)
formülünü kullanabilirsiniz.

NOT:Tavan bölümündeki değerler bir sonraki taban olduğundan TAVAN sütunu kullanılmadı.

soruma ait dosyanın "birinci soru" sayfasındaki formülün Ömer.Baran beyin yukarıdaki formülünden destekle aşağıdaki formülün uygun olacaktır.

=EĞER(K4<=$A$3;$G$3;EĞER(K4>$A$18;$G$18;İNDİS($G$3:$G$18;KAÇINCI(K4;$A$3:$A$18;1);1)))

ikinci soru için ise tavan a göre kontrol gerekli onu yapamadım.Yardım bekliyorum.

İKİNCİ SORU İÇİN>

Aşağıda B6 hücresindeki 0 (sıfır) değerinin bulunduğu satırın satır numarası gerekli

KAÇINCI(J5;B1:B18;0) >>>> J5=0 (sıfır) YANİ B6 HÜCRESİ değeri
yukarıdaki formülü uyguladığımda 3 ncü satırı getiriyor. Çünkü üçüncü satırda da 0 (sısfr) var
yani ilk sıfırın olduğu satırı buluyor.
BUNA DA ÇÖZÜM BULABİLECEK VAR MI?

TBN B1 HÜCRESİ
ay B2
0 B3
0 B4
6 B5
0 B6 HÜCRESİ
6
0
6
0
6
0
6
0
6
0
6
0 B18 HÜCRESİ

Merhabalar Sayın ÖZDEMİR.
Verdiğim cevaptaki 2. soru formülü hangi seçenekte yanlış sonuç buluyor anlamadım.
Ben doğru bulduğunu görüyorum.
Yanlış bulduğu değere bir örnek verebilir misiniz?
I ve J sütununa hangi sayılar yazıldığında, hangi cevabı bulması gerekirken yanlış cevap buluyor acaba?

Günaydın Ömer Baran Üstadım.

"ikinci soru" sayfasında olmak üzere:
yıl: 1 ay: 11 >> sonuç 44 olması gerekiyor=G3 hücresi;mevcut formülde #YOK değeri veriyor
yıl: 2 ay: 0 >> sonuç 44 olması gerekiyor=G3 hücresi;mevcut formülde #YOK değeri veriyor
yıl: 3 ay: 6 >> sonuç 45 olması gerekiyor=G4 hücresi; mevcut formülde 46 veriyor=g5 hücresi

kısaca D VE E SÜTUNLARINDA BULUNAN YIL VE AY <= OLARAK (F22> HARİÇ) VE BUNLARA BAĞLI OLAN F SÜTÜNUNDAKİ <= İŞARETİ DİKKATE ALINMAMIŞ OLUYOR.

"birinci soru" sayfasında olmak üzere:
=EĞER(K4<=$A$3;$G$3;EĞER(K4>$A$18;$G$18;İNDİS($G$3 :$G$18;KAÇINCI(K4;$A$3:$A$18;1);1))) sizin formülü bu şekilde gelişitrince
aşağıdaki örneklerdeki hata kalkmış oldu.
yıl: 1 ay: 11 >> sonuç 44 olması gerekiyor=G3 hücresi;mevcut formülde #YOK değeri veriyor
yıl: 2 ay: 0 >> sonuç 44 olması gerekiyor=G3 hücresi;mevcut formülde #YOK değeri veriyor

Ancak "birinci soru" sayfası için de D sütununda bulunan tavan rakamlar sorgulandığında <= işaretlerini dikkate almamış olduğu görürülüyor.
örnekler olarak
a) yıl: 3 ay: 6 >> yıl ve ay birleşimi ( k sütunundaki formül ile 3,5 yıl hesaplanıyor) sonuç 45 olması gerekiyor=G4 hücresi; mevcut formülde 46 veriyor=g5 hücresi
b) yıl: 9 ay: 6 >> yıl ve ay birleşimi ( k sütunundaki formül ile 9,5 yıl hesaplanıyor) sonuç 49 olması gerekiyor=G8 hücresi; mevcut formülde 50 veriyor=g9 hücresini

bununla birlikte ; b) yıl: 9 ay: 7 >> yıl ve ay birleşimi ( k sütunundaki formül ile 9,58 yıl hesaplanıyor) sonuç 50 olarak doğru olarak G9 hücresini veriyor.

kısaca D SÜTUNUNDA BULUNAN YIL VE AY <= OLARAK (F22> HARİÇ) VE BUNLARA BAĞLI OLAN F SÜTÜNUNDAKİ <= İŞARETİ DİKKATE ALINMAMIŞ OLUYOR.

Saygılarımla.
Teşekkür ederim.

Son düzenleme:
Sayın ömer baran üstadım yukarıdaki konuya desteğiniz olabilecek mi?
Teşekkür ederim.

Merhaba,

Başlangıç ve bitiş yıllarını ekteki örnek dosyadaki gibi verebilirseniz ARA fonksiyonu işinize yarayacaktır.

Ekli dosyalar

teşekkür ederim.

Ancak
a) öncelikle sütundaki sabit değerleri depğiştiremem( siz değiştirmişolarak çözüm bulmuşsunuz.)
bu işemleme göre doğr değerleri getiriyor.

b) sayfaların a,b,c,d,e,f sütunlarındaki rakam ve işaretleri sadık kalmak durumundayım.
Bunedenle de ><= işaretlerine dikkate alarak formül gerekli oluyor. Örnek yıl 14, ay 0 seçilince 52 gelmesi gerekir.yani g11 hücresi gibi
ikinci soru sayfası da yıl ve ay ayrı sütünlarda dikkate alınarak gelmesi gerekiyor.
yardımınızı beklerim.

Son düzenleme:
konuyu yeniden hazırladım

Sayın Korhan Ayhan bey,

Taban Taban İşaret TavanTavan İşareti "Kritere göre
yıl ay işaret yıl ay işaret Sonuç >>>2 satır
2 0 <= 2 <= 44 >>>3 satır
2 0 > 3 6 <= 45 >>>4 satır

I3:K4 ALANINDA
(I3 YIL) (J3 YIL)
(I4 3 YIL ) (J4 6 AY)
3 6

K4 HÜCRESİNE YAZILACAK FORMÜL İŞLEVİ..
3 YIL 6 AY YUKARIDAKİ TABLO ARALIĞINDA ARAYACAK 4 SATIRDA
(2YIL 0 AYDAN > 3YIL 6 AYDAN <=) OLARAK ARAYACAK .
Sorguladığımız 3 yıl 6 ay olduğuna göre k4 hücre formülü g4 hücresini bulmuş olacak2 yıl 0 aydan büyük, 3 yıl 6 aydan küçük yada eşittir olarak aramış olacak...

birincisayfa L4 , ikincisayfa k4 hücrelerine formül gerekli
küçük bir dosya olarak tekrar ekledim.

Ekli dosyalar

Yanlış bilmiyorsam excelde büyük-küçük-eşit matematiksel işleçler formül içinde kullanılabiliyor. Siz hücrelere yazıp sorgulamak istiyorsunuz. Sanırım bu haliyle yerleşik formüllerle çözüm mümkün değil. (Ya da ben kafamda canlandıramıyorum.)

Makro ile fonksiyon oluşturulup sorgulama yapılabilir. Ya da benim verdiğim örnek dosyadaki gibi verilerinizi düzenleyip ARA fonksiyonunu kullanabilirsiniz.

Merhaba,

Aynı dosyayı ekliyorsunuz. Ben fikrimi 11 nolu mesajımda paylaştım. Tablonuzun bu haliyle yerleşik fonksiyonlarla çözümü kafamda canlandıramadım.

Dosyanızdaki birinci sayfadaki gibi yıl ve ayı birleştirirseniz daha az uğraştıracak formüller tasarlanabilir. Yani iç içe eğer formüleri ile tüm hücreler tek tek sorgulanabilir. Ben bu tarz formüller pek tavsiye etmiyorum. Fakat siz bir türlü tablonuzun yapısından vazgeçmiyorsunuz. Maalesef bu durumda da yapacak fazla bir şey kalmıyor.

Geri