• DİKKAT

DOSYA İndirmek/Yüklemek için ÜCRETLİ ALTIN ÜYELİK Gereklidir!
    Altın Üyelik Hakkında Bilgi

Araç Tahsisi (Yolcu Sayısına Göre)

Excel Vers. ve Dili
64 Bit TR - Microsoft Office 365 - Win11 Home
Merhaba,

Yolcu sayısı ve araç kapasitesine göre, en uygun araç/araçları tahsis etmek istiyorum,

Teşekkür ederim.

Ekli dosyalar

Sorunuz Yöneylem Araştırmasının bir konusu. Çok basit bir formülasyonu vardı ancak mezun olduktan sonra bilgilerim taze kalmadığı için şu an yardımcı olamıyorum ancak en kısa zamanda araştırıp bunun hakkında size dönüş yapacağım , benim de ilgimi çekti .

Ayrıca ilgilenirseniz WinQsb programıyla sorunuzu çözebilirsiniz.

Merhaba,

İlginiz için teşekkür ederim,

WinQsb yi inceledim, Türkçe kullanımını bulamadım, kaldı ki End.Müh.de olmadığımdan bana çözüm olamadı,

Tekrar teşekkür ederim.

Merhaba,

Problem için formül ve/veya VBA ile çözüm rica ediyorum,

Teşekkür ederim.

Merhaba,

Bir çözüme hala ulaşılamadı, çözüm yada öneri rica ediyorum.

Teşekkür ederim.

Üstad
Aynı soruyu benim sorum ve Sizin çözümünüz aşağıdaki linkte
http://www.excel.web.tr/f47/kapasite-bulma-t86211.html

Sayın Yesilyurtlu, merhaba,

Soru, aynı gibi görülmekle beraber farklı bir soru,

Siz , E5'ten seçim yapıldığında F5'e, A5:B28 aralığından (10+1:35+1) veri almak ve bunu DÜŞEYARA dışında yapmak istediğinizi belirtmiştiniz,

Benim istediğim, yolcu sayısı değiştikçe, kapasiteleri farklı olan araçlardan kaç tane gerektiğini bulmak.

Dolayısı ile size ürettiğim çözüm ile sorumun alakası yok,

Teşekkür ederim.

Merhaba,

Sorumu son bir kez güncellemek istedim,

Teşekkür ederim.

A ve B kolonundaki tabloda bulunan araçlardan 1'er adet mi var ? Adetleri değişken mi ?

A ve B kolonundaki tabloda bulunan araçlardan 1'er adet mi var ? Adetleri değişken mi ?

Sayın revelte merhaba,

İlginiz için teşekkür eederim,

Adetler değişken, örneğin ,

28 kişi için tabloya ; 13+1 olan araçtan 2 adet minibüs (M)

39 kişi için tabloya ; 13+1 (M) ve 25+1 (O) ,

51 kişi için tabloya ; alt alta 16+1 (M) 3 adet yada 50+1 (O) 1 adet yazacak,

Hedeflenen, eldeki sayıya (E4) göre kapasitesi (koltuk sayısı) değişik olan araçlardan en uygun sayıyı tahsis etmek,

Yeri geldiğinde (1 veya daha fazla) minibüs, yeri geldiğinde otobüs (1 veya daha fazla) yine yeri geldiğinde 1'den fazla otobüs ve minibüs planlamalıyım,

Malum kiralamalarda, minibüs ve otobüs fiyat farkı arz ediyor.

Sormak istediğim şuydu. Mesela 13+1 otobüsten elinizde sadece 1 adet mi var. Yeri geldiğinde 2 adet veya 3 adet veya daha fazla 13+1 otobüs kullanılabilir mi ?

Önceki soruma ilave olarak şunu da sorayım. Dağıtım yapılırken 1. öncelik en az kapasite fazlası 2. öncelik küçük araçların kullanılması doğru mu ? Kullanılan araç sayısının bir önemi var mı ?
Esasında bunların yanına bir kolon içerisinde kiralama ücretini yazsak en az kapasite fazlası, minimum maliyet şeklinde daha kolay olabilir.

Bu arada kodu hazırladım sayılır, birkaç kısım var. Kalanını sizin söyleyeceklerinize göre hazırlayacağım.

Sormak istediğim şuydu. Mesela 13+1 otobüsten elinizde sadece 1 adet mi var. Yeri geldiğinde 2 adet veya 3 adet veya daha fazla 13+1 otobüs kullanılabilir mi ?

Merhaba sayın revelte,

Kiralama yapılacağı için, hem otobüs hem de minibüs sayısı kısıtlı değil, evet yeri geldiğinde 2 adet veya 3 adet veya daha fazla 13+1 otobüs kullanılabilir, araçların statülerinde (otobüs-minibüs) bir öncelik te yok,

İfade ettiğiniz gibi bir yada daha fazla ilave sütun ile maliyet ve benzeri parasal olasılıklar da hesaplana bilir, ancak önceliğim ekli dosyadaki problemin çözümü,

Teşekkür ederim.

Önceki soruma ilave olarak şunu da sorayım. Dağıtım yapılırken 1. öncelik en az kapasite fazlası 2. öncelik küçük araçların kullanılması doğru mu ? Kullanılan araç sayısının bir önemi var mı ?
Esasında bunların yanına bir kolon içerisinde kiralama ücretini yazsak en az kapasite fazlası, minimum maliyet şeklinde daha kolay olabilir.

Bu arada kodu hazırladım sayılır, birkaç kısım var. Kalanını sizin söyleyeceklerinize göre hazırlayacağım.

Merhaba sayın revelte,

Şayet maliyet sütunu açarsak otobüs yada minibüsün öncelik alması gerekir, şöyleki, aynı kapasite için, hem 1 otobüs hem 3 minibüs planlanabiliyorsa maliyeti az olanı/olanları seçebilmeliyiz,

1 otobüs (örneğin 50+1) = 150 TL
3 minibüs (örneğin 16+1) = 225 TL

gibi bir durumda 1 otobüs kiralamak mantıklı olur.

Öneriniz doğrultusunda;

C6:C16 aralığına, "kiralama ücreti" ni girelim,
L5:L7 aralığına da "tutarları" gelsin,

Böylece araçların cins ve miktarları yanında maliyetlerini de görebiliriz,

Oluşturduğunuz kodlara bu seçenekleri de ilave edebilirseniz memnun olurum,

Teşekkür ederim.

Ekli dosyalar

Son düzenleme:
Evet sonunda bitirdim. Sandığımdan daha uzun sürdü.

Kod tüm olası ihtimalleri deniyor ve sonuçta çıkan yolcu planı her durumda en iyi seçenek oluyor. Hesaplama adımları tamamen dinamik olarak hesaplanıyor. Gereksiz ihtimalleri hesaplama dışında bırakan bir mekanizması var. Buna rağmen bazı durumlarda hesaplama biraz zaman alabiliyor. Bu bilgisayarının işlemcisine göre veya hedef yolcu sayısına göre değişebilen bir durum.

Ekli dosyalar

Evet sonunda bitirdim. Sandığımdan daha uzun sürdü.

Kod tüm olası ihtimalleri deniyor ve sonuçta çıkan yolcu planı her durumda en iyi seçenek oluyor. Hesaplama adımları tamamen dinamik olarak hesaplanıyor. Gereksiz ihtimalleri hesaplama dışında bırakan bir mekanizması var. Buna rağmen bazı durumlarda hesaplama biraz zaman alabiliyor. Bu bilgisayarının işlemcisine göre veya hedef yolcu sayısına göre değişebilen bir durum.

Sayın revelte merhaba,

Öncelikle göstermiş olduğunuz ilgiye teşekkür etmek istiyorum ve ellerinize sağlık,

Çözümünüzün, bu ve benzer problemler için bir yol gösterici olduğu şüphesiz,

(Tam şu an deprem oldu)

Emekleriniz için tekrar teşekkür ederim,

Saygılarımla.

sayın revelte çalışmanızı takdirle karşılıyorum. fakat bir terslik var galiba. 57 yolcu girildiğinde toplam birim maliyet 250 tl, 58 yolcu girildiğinde toplam birim maliyet 200 tl oluyor.
57 yolcuyu 58 yolcu gibi 1 minübüs ve bir otobüsle göndersek daha ucuza gelmez mi?

sayın revelte çalışmanızı takdirle karşılıyorum. fakat bir terslik var galiba. 57 yolcu girildiğinde toplam birim maliyet 250 tl, 58 yolcu girildiğinde toplam birim maliyet 200 tl oluyor.
57 yolcuyu 58 yolcu gibi 1 minübüs ve bir otobüsle göndersek daha ucuza gelmez mi?

önceliğimizin minimum kapasite fazlasının olmasından kaynaklanıyor bu durum. bakınız 57 yolcu girildiğinde de, 58 yolcu girildiğinde de yolcu sayısı ile toplam araç kapasitesi birbirine eşit.

Geri