• DİKKAT

DOSYA İndirmek/Yüklemek için ÜCRETLİ ALTIN ÜYELİK Gereklidir!
    Altın Üyelik Hakkında Bilgi

Aidat gecikme

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan cerit
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Excel Vers. ve Dili
2007 - 2010 Türkçe 32
Merhaba,
Doğru,hukuka uygun ve adil bir gecikme hesaplamak istiyorum.
dosya içerisinde açıklama yaptım.saygılar.

Şu anki sistemde muhtemelen toplam borç üzerinden sabit bir oran veya basit bir toplama yapıyorsunuz. Ancak 634 Sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu (Madde 20), ödemesini geciktiren kat malikinin, gecikilen günler için aylık %5 oranında gecikme tazminatı ödemesini öngörür.

- Eğer bir kişi Ocak ayı aidatını Mayıs’ta ödüyorsa, 4 aylık bir gecikme faizi binmelidir. Ancak sadece toplam borç üzerinden tek seferlik bir hesaplama yapılırsa, 1 ay geciken ile 5 ay geciken aynı cezayı almış olur. Bu da düzenli ödeyen sakinlerin aleyhine bir durumdur.

Merhaba,
Hocam,(T4-700)*5% formülde içinde bulunulan ay hesaplanmıyor.
Dediğiniz gibi toplam miktardan ve ödenmeyen ay saydırarak nasıl hesaplarım.
Saygılar.

Türkiye'de apartman veya site aidat gecikmeleri, 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu (KMK) hükümlerine göre hesaplanır. Bu hesaplamada temel dayanak, kanunun 20. maddesidir.

Yasal Gecikme Oranı ve Dayanağı​

Kat Mülkiyeti Kanunu'nun 20. maddesi uyarınca, gider payını (aidatını) zamanında ödemeyen kat maliki, ödemede geciktiği günler için aylık %5 oranında gecikme tazminatı ödemekle yükümlüdür. Bu oran, piyasadaki standart yasal faiz oranlarından farklıdır ve doğrudan kanunla belirlenmiş sabit bir "tazminat" niteliğindedir.

Hesaplama Formülü​

Gecikme tazminatı, ana borç üzerinden ve gecikilen süreye oranla hesaplanır. Tam aylar için %5 oranı uygulanırken, ay kesirleri (günlük gecikmeler) için bu oran gün bazına indirgenir.

Standart hesaplama formülü şu şekildedir:
Gecikme Tazminatı = Ana Para x 0,05 x Geciken Ay Sayısı

Eğer gecikme tam bir ay değilse, günlük oran üzerinden şu formül kullanılır:
Gecikme Tazminatı = Ana Para x (0,05/30) x Geciken Gün Sayısı

Hesaplamanın Başlangıç Tarihi​

Gecikme tazminatının işlemeye başlaması için aidatın son ödeme tarihinin geçmesi yeterlidir. Eğer yönetim planında belirli bir gün (örneğin: "Her ayın 15'ine kadar") belirtilmişse, bu tarihten sonraki gün itibarıyla tazminat işlemeye başlar. Herhangi bir tebligat veya ihtarname gönderilmesi, tazminatın işlemesi için ön şart değildir; borcun vadesinin gelmiş olması hukuksal olarak yeterli kabul edilir.

Önemli Detaylar​

Yönetim planında aylık %5'ten daha yüksek bir oran kararlaştırılmış olsa bile, Yargıtay uygulamaları genellikle kanundaki %5'lik üst sınırın uygulanması yönündedir. Ancak %5'ten daha düşük bir oran belirlenmişse, yönetim planındaki o düşük oran geçerli sayılabilir. Ayrıca, borcun ödenmemesi durumunda yönetim, icra takibi başlatma ve icra masrafları ile avukatlık ücretini de borçludan talep etme hakkına sahiptir.

Geri