• DİKKAT

DOSYA İndirmek/Yüklemek için ÜCRETLİ ALTIN ÜYELİK Gereklidir!
    Altın Üyelik Hakkında Bilgi

ado ve regexp birlikte kullanılabilir mi

Erdem Akdemir

Destek Ekibi
Destek Ekibi
Excel Vers. ve Dili
2016 PRO TÜRKÇE-İNG. 64 BİT
Merhaba,

Birden fazla like yapmam gereken bir sorguda like ve in ifadelerini combinasyonu için regexp ile bu işlemi yapabilir miyiz.
a ve b ile başlayan isimleri bulmak istiyorum. İşlemin regexp ve ado kombinasyonu ile çözümünü arıyorum.
LIKE ve IN'i birlikte kullanarak yapılmıyor.

Ekli dosyalar

Merhaba.
field like [ab]% deseni işinize yaramıyor mu?

Zeki bey merhaba,

Örneğim sanırım biraz eksik oldu. Mizandan sadece aşağıdaki dataların verilerini alacağım. Hepsi için like or yapmadan regex ile olabilir mi diye düşündüm ama nasıl olacağına dair hiçbir fikrim yok.

120000000
123000000
123000000
136000000
320000000
331000000
333000000

Kod:
sorgu = "select harf,sayı from[sayfa1$] where harf like '[a-b]%'"

Veritabanı MS Access ve makro Excel' de ise, Regex kullanımı mümkün değil. Ancak Access'i açarak, bir module' de (Access dosyasında) KTF yazarsanız, bunu sorguda Regex olarak kullanmanız mümkündür. MS SQL Server' da Regex yerleşik olarak var yanlış hatırlamıyorsam.

Sorunuzdan anladığım kadarıyla ana hesap düzeyinde işlem yapacaksınız. Ben olsam soldan ilk 3 karaktere göre işlem yapardım. Yani;

Kod:
where left(harf, 3) in ('120', '123', ....)

Bu kullanım, Index leri yok sayar. Eğer veri büyükse ve çalışma çok hantallaşıyorsa başka birşey deneriz.

Son düzenleme:
Zeki bey ilginiz için teşekkür ederim.
Dediğiniz gibi olabilir, denedikten sonra sonucu paylaşırım.

@selam Murat.

@ZEKİbey ifade düzenli olduğundan bu yöntemle sorgu oldu. Eğer aradığımız data belirsiz bir metinin içinde ise o zaman like ve in seçeneğini kombine kullanarak sorguyu kısaltma imkanımız var mı?

Aslında SOUNDS LIKE ve SOUNDEX 'i kullanabilsek kısa yoldan çözeriz. :unsure:

Geri