• DİKKAT

DOSYA İndirmek/Yüklemek için ÜCRETLİ ALTIN ÜYELİK Gereklidir!
    Altın Üyelik Hakkında Bilgi

Abak sorusu (enterpolasyon)

modoste

Altın Üye
Excel Vers. ve Dili
Microsoft OFFİCE Ev ve İş 2019 TR
ekli çizelgemde sorumu belirttim sayın hocalarım
yatay ve düşeyde veriler bulunan tabloda
sorudaki veriler tablodaki düşey ve yatay değerlerde direk varsa İNDİS formülüyle bulabiliyorum

ancak yapamadım verilerden 1 den 12 ye kadar giden kısımda aralıkta kalan bir değer istendiğinde bulunması

Ekli dosyalar

Merhaba,

4,8 olunca 4 mü 5 mi geçerli a değeri olacak yada 4,2 olunca ne olacak ?

4,8 olunca 4 ile 5 arasında 5 e yakın olcak
4,2 olursa 4 ile 5 arasında 4 e yakın ne çıkıcaksa
mesela 4 için sonuç 2 olsun
5 için sonuç 3 olsun
istenen 4,86 ise
2+(3-2)/100*86 bu tip olcak hocam

Ekli dosyayı inceleyiniz.

Ekli dosyalar

sayın turist
sizden gelen formülle çözümde 115,20 çıkıyo 4,80 için ama bu cevabın 116 olması gerekiyo
4 için 100
5 için 120 ise
4,80 için nedir
=100+(120-100)/100*80 = 116
bakabilirmiyiz tekrar

ayrıca daha sonra karşıma çıkarmı bilmiyorum ama 2 yöndede enterpolasyon gerektiren bir durum olursa nasıl çözüm yapılmalı
hem düşeyde ara değerlere denk gelcek hemde yatayda ara değerlere denk gelcek
mesela bu grup için düşeyde 4,86 ve yatayda 10,23 olan veri nedir desek nasıl bulunur bir nevi en genel çözümü soruyorum.

sayın turist
sizden gelen formülle çözümde 115,20 çıkıyo 4,80 için ama bu cevabın 116 olması gerekiyo
4 için 100
5 için 120 ise
4,80 için nedir
=100+(120-100)/100*80 = 116
bakabilirmiyiz tekrar

Dosya eklidir.

Ekli dosyalar

sayın turist çözümü kullanmaya başladım formül çok çok uzun alternatif çözümü varmıdır acaba

sayın turist çözümü kullanmaya başladım formül çok çok uzun alternatif çözümü varmıdır acaba

Eğer koşuluna bağlı formül düzenlenmiştir.
"UZUN" (!) formülün sayfanın çalışmasında etkisi olmayacaktır.
Tek hücrede istenen sonucu bulduğu için döngü vs. olmadan , size ve sayfaya yük getirmeden çalışacaktır.
Tabii ki, alternatifi olabilir.Forumda arkadaşlarımızın önerileri ve alternatiflerini bekleyiniz.

ömer hocam bilgisayar arşivimde buldum bu örneklemeleri detaylarıyla bakıyorum
benim en son sorduğumun cevabı burda var mı hocam
hem düşeyde hem yatayda enterpolasyon olan biçim yani

Merhaba,

Aşağıdaki formülü deneyiniz.

Örnek tablonuza göre ilk değer ondalıklı olabilir. İkinci değer tamsayı olmalıdır.

Kod:
=İNDİS($C$3:$O$14;KAÇINCI(TAMSAYI(S8);C3:C14;0);KAÇINCI(TAMSAYI(S7);C3:O3;0))+(İNDİS($C$3:$O$14;KAÇINCI(YUKARIYUVARLA(S8;0);C3:C14;0);KAÇINCI(YUKARIYUVARLA(S7;0);C3:O3;0))-İNDİS($C$3:$O$14;KAÇINCI(TAMSAYI(S8);C3:C14;0);KAÇINCI(TAMSAYI(S7);C3:O3;0)))/100*MOD(S7;1)*100

İkili aradeğer kullanımında bana göre hatalı mantıklar oluşmaktadır.

ekli çizelgemde sorumu belirttim sayın hocalarım
yatay ve düşeyde veriler bulunan tabloda
sorudaki veriler tablodaki düşey ve yatay değerlerde direk varsa İNDİS formülüyle bulabiliyorum

ancak yapamadım verilerden 1 den 12 ye kadar giden kısımda aralıkta kalan bir değer istendiğinde bulunması

.

Dosyanız ekte.

.

Ekli dosyalar

sayın hocalarım
lineer enterpolasyon uygulamaları na baktığımda birinde sekme adı iki boyutlu enterpolasyon da
sonucu veren formül
"=Interpolate2DArray(B3:E8;A3:A8;B2:E2;G2;H2) idi KTF olup olmadığını anlayamadım
ama makro galiba ben makrosuz formüllü çözümü istiyorum.

Son düzenleme:
yurttaş hocam 2 eksenli değişkenlere göre enterpolasyonlu formül olarak kontrol ediyordum ama hata verdi
mesela yukardakileri yani a ları sabit alıp
b leri ondalık yazınca hatalı sonuçlar verdi.
tekrar bakabilirmisiniz.

Son düzenleme:
inceleyebilirsiniz.
anlasilir olmasi acisindan formulleri ayri ayri yazdim. gerekirse birlestirebilirsiniz.

Ekli dosyalar

Geri