• DİKKAT

    DOSYA İndirmek/Yüklemek için ÜCRETLİ ALTIN ÜYELİK Gereklidir!
    Altın Üyelik Hakkında Bilgi

Excelde basit anomali tespiti.

Katılım
9 Şubat 2022
Mesajlar
205
Excel Vers. ve Dili
Office 2024 Türkçe (x64)
Amacım örnek dosyadaki, genel olarak EURO gibi farklı döviz cinsiyle işlem yaptığı halde bir defalık USD işlem yapan firmaları tespit etmek.
1- Son sütundaki analiz için formül/makro ihtiyacım var.
2- B sütunundaki, Birleştirilmiş hücreler çözülürken ayrılan ilk satıra sadece veriyi yazıyor, diğerlerine de yazılarak birleştirilmeyi çözmenin bir yolu var mıdır?
Herkese iyi çalışmalar..
 

Ekli dosyalar


Teşekkürler Üstad, veri 10.000+ satır olduğu için anlattığınız 1. yöntemi anladığım kadarıyla işime yaramayacak, veri tabanından aldığım haliyle bazı hücreler birleşik, bazıları değil ve farklı sayıda hücre birleşmesi içeriyorlar..

Ancak varsayalım ki birleştirilmiş hücrelerden power query ile kurtuldum. Son sütunda yazdığım sonucu nasıl elde edebilirim? pivot yeterli olur mu? sizin için muhtemelen çok basit bir soru.. yeni örnek veri atıyorum.
 

Ekli dosyalar

Merhaba
Anomali derken; Güney atlantik anomalisi gibi bir şey mi?
Evet üstad Güney atlantik anomalisi gibi, normalden sapan - olağan dışı verileri tespit etmek istiyorum. Bir firmanın normalde EUR ile işlem yaparken 1 defa USD olarak işlem yapması ve alım yaptığı firmanın satışlarında başka USD işlem olmaması, denetim gerektiren bir anomali olabilir.
 
Bu şekilde bir özet tablo işinizi görür mü ?
İşinizi görürse, örnekteki gibi satır, sütun, değerlere ilgili alanları ekleyerek özet tablo oluşturabilirsiniz. :)

234683

Bu da alıcılar eklenmiş hali.
234685
 
Cengiz ve İdris hocam çok teşekkür ederim.
Pivot ile kolay çözüm olmadığını anlamış oldum, ama çözüm için fikir verdiler..
Anomali sayılması için Satıcının işlem adetinin 100+ üstünde olması gerektiğini varsayarsak, tüm satıcılara 100 altı ve 100 üstü işlem sayısı olmak üzere bir ayrım gireceğim ve Satıcının aradığım firmadan başka dolar işlemi olmaması için, satıcılardan sadece 1 adet USD işlemi olanları işaretleyeceğim.

Özetle, İdris üstadın gönderdiği yöntemle birleştirilmiş hücrelerden kurtulabilirsem, kalanını sadece filtreleme ve DÜŞEYARA ile halledebileceğimi anladım.
 
Geri
Üst