Çok eski bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz. Bu veya diğer siteleri görüntülemekte sorunlar yaşayabilirsiniz.. Tarayıcınızı güncellemeli veya alternatif bir tarayıcı kullanmalısınız.
Yinelenen değerlerin alt satırlarda otomatikman tanımlanmaso
İlk formülü telefondan yazdığımdan fazla dikkat etmemiştim ve yanlış olmuş. Doğru formül aşağıdadır:
Kod:
=EĞERHATA(DÜŞEYARA($A4;$A$2:$D3;SÜTUN(B3);0);"")
Önce de belirttiğim gibi bu formülü B4'e kaydedin ve diğer hücrelere kopyalayın. Daha sonra fiyat girmeye başlayın. Üstteki hücrelere tutar girdiğinizde, altta aynı ürün varsa fiyatı çıkacaktır. Ancak aynı ürün 3 kere geçiyorsa ve ilk ikisine farklı tutar girerseniz 3.süne ilk yazdığınız tutarı getirir.
Ürün fiyatı değişiklik göstermeyecek. Yani bir ürünün fiyatı hep aynı olacak o yüzden benim için sorun olmayacaktır. Yaptığım uygulamada bir ürün aynı üretim reçetesinde farklı kısımlarda kullanıldığı için farklı satırlarda yinelenebiliyor. Birim fiyatları el ile girmek istiyorum zaten yani belirli bir yerde kayıtlı olup da ordan alınmasını istemiyorum. Fakat dediğim gibi yinelendiğinde durmadan birim fiyatı yazmak güç oluyor.
Sanıyorum hatanın nedeni eğerhata formülü. Bu formül office 2007'de eklenmiş galiba, siz 2003 kullandığınızdan hata veriyor. Onun yerine aşağıdaki formülü kullanabilirsiniz:
Yolladığım örnekte sizin yazdığınız formülü uyguladığımda tam istediğim oldu ama düşeyara'yı tam kavrayamadığımdan olsa gerek yaptığım gerçek uygulamada satır ve sütunların yeri değişik olduğu için ona uyarlayamadım. Ekte bu formüle konu olan kısımları gerçek sütun ve satırlarında olarak yolluyorum.
Eğer ve ehatalıysa formüllerini, düşeyara sonucunda aranan değer daha önce geçmemişse #YOK hatası verir, bunu engellemek için kullanıyoruz. Yani eğer ürün daha önce geçmemişse hücreyi boş bırak, eğer daha önce geçmişse onu buraya yaz diyoruz.
Düşeyara kısmında ise; ilk argümanımız $d14, aradığımız değer, yan, kimyasalın hücresi. Başındaki dolar işareti ise formülü sağdaki hücrelere kopyaladığımızda D sütununa bakmaya devam etmesi için. $ kullanmasaydık sağdakine kopyaladığımızda E14, bir sağdakinde de F14 olurdu, halbuki bizim kimyasalımız D sütununda yer alıyor.
İkinci argüman, ürünü nerede arayacağımız. Her satırda kendisinden öncekilere bakmak için $D$13:$K13 şeklinde yazdım. D13'teki dolar işaretleri sayesinde formül sağa ve aşağı kopyalandığında her zaman D13 hücresinden başlayarak arayacak. K13'te ise sadece sütunda yani K'da dolar kullandım, çünkü son sütunumuz da hiç değişmeyecek. Ama formül aşağıya kopyalandıkça hep bir önceki satırı da alabilmesi için 13 için dolar kullanmadık. Formül alta kopyalandığında bu kısım da birer satır artacak sürekli.
3. argüman, aradığımız değer bulunursa aynı hizadaki kaçıncı değeri yazacağımızı işaret ediyor. Bu tablonuzda D'den itibaren, TL yani I sütunu 6. sütun olduğundan oraya 6 yazmamız gerekiyor. Ancak 6 yazarsak formülü sağa kopyaladığımızda dolar için 7 olması gerekirken 6 olarak kalacaktı ve biz elle 6'yı 7 yapacaktık. Formülde daha sonra değişiklik yapmaktansa ben bu değeri f12'nin sütun değerine bağladım. Malumunuz F sütunu A'dan itibaren sayıldığında 6. sütundur. Kısaca ben oraya 6 yazmadım, ama dedim ki F12 hücresi kaçıncı sütundaysa ou bul dedim. Böylece sağa kopyaladığımzıda dolar için G12 ve euro için de H12 hücresinin sütun değerine bakacak.
Son argümanımız ise 0, bu da yazdığımız kimyasalın birebir aynısı varsa değerini bulmasını sağlıyor. Bunun yerine 1 kullansaydık formülistediğimiz sonucu vermezdi. 1 başka amaçlar için kullanılıyor.
Sizlere daha iyi bir deneyim sunabilmek icin sitemizde çerez konumlandırmaktayız, web sitemizi kullanmaya devam ettiğinizde çerezler ile toplanan kişisel verileriniz Veri Politikamız / Bilgilendirmelerimizde belirtilen amaçlar ve yöntemlerle mevzuatına uygun olarak kullanılacaktır.