• DİKKAT

DOSYA İndirmek/Yüklemek için ÜCRETLİ ALTIN ÜYELİK Gereklidir!
    Altın Üyelik Hakkında Bilgi

yardım! iterasyon

Excel Vers. ve Dili
Office 2003 Türkçe
ben bir excel programı yazdım. Ancak çok yandan çarklı bir çalışma oldu. Şöyle ki;

Program; tüm hesaplamalarda kullanılacak sabit değerler olan B3, B4, B5 ve yine elle girilen B1 ve B2 değerlerine bağlı olarak bir dizi hesaplama yaptıktan sonra G25 ve H25 değerlerini hesaplıyor.

Ancak rasgele girilen B1 değerine karşılık gelen B2 nin doğru değer olması için yine bağlı bir değer olan D25'in "sıfır"a makul bir mertebede (0,01 yada -0,01 gibi) yakın olması gerekiyor.

Sorunum burda. Ben rasgele bir B1 değeri ve B2 değeri girdikten sonra hesaplanan D25'e bakıyorum ve elle B2 değerini azaltmak yada arttırmak suretiyle D25'i "sıfır"a yaklaştırmaya çalışıyorum. Uygun değeri bulunca girilen B1 ve B2 ye karşılık gelen G25 ve H25 değerleri doğrudur diyorum ve bir kenara kaydediyorum.

Daha sonra da yeni B1 değeri girip yine elle iterasyon yapıp doğru B2'yi buluyorum ve ikinci G25 ve H25 değerlerini hesaplıyorum ve bir kenara yazıyorum. Bu şekilde G25 ve H25 ikilileri elde edip en sonuda X ekseni G25 Y ekseni H25 olacak şeklide bir grafik çizdiriyorum.

İki sorum olacak;
1-Elle girilen B1 değerine karşılık gelen doğru B2 değerinin saptanması için gerekli iterasyonu nasıl Excel'e yaptırabilirim ?

2-B1 değerini de elle girmeyip mesela bir makro butonuna bağlı olarak 0'dan başlayıp gerekli iterasyonu yapıp doğru B2 ve bağlı G25 ve H25 değerlerini bulduktan sonra mesela B1 değerini 0'dan başlayıp 0.0001 artırarak 0.0060'a kadar tüm G25 ve H25 değerlerini hesaplayan ve grafiği çizen bir program nasıl yazarım?

Çok uzun oldu ama sabahtan beri iterasyon ve makro ile ilgili internetten araştırma yapıyorum. Sağlıklı bir sonuca ulaşamadım. Teşekkür ederim..

teşekkür ederim. okudum. tüm alıştırmaları da sıfırdan yaptım. ancak kendi işime yarayacak hale dönüştüremedim hala :)

Geri