• DİKKAT

DOSYA İndirmek/Yüklemek için ÜCRETLİ ALTIN ÜYELİK Gereklidir!
    Altın Üyelik Hakkında Bilgi

X görene kadar say

Excel Vers. ve Dili
2007 tr
Merhaba arkadaşlar,
Yapmak istediğim şey Z1 den A1'e doğru hücreleri sayarken X işareti olan ilk hücrede saymayı bıraksın ve arada kaç hücre olduğunu AB1 hücresine yazsın. Saymaya Z1'den başlayacak yani geriye doğru sayacak ve ilk X'de duracak. Aynı satırda birden fazla X olabilir ancak bana geriye doğru sayarken ilk X lazım. Böyle bir formül varmı?

Merhaba, foruma hoşgeldiniz.
Aşağıdaki dizi formülü ilgili hücrenin adresini verir.
Formülü X'leri aradığınız satırda bir hücreye uygulayınız.
Farklı satırda uygulayacaksanız aşağıdaki kırmızı kısım yerine arama yapacağınız satırın numarasını yazabilirsiniz.
Kod:
=ADRES([B][COLOR="Red"]SATIR()[/COLOR][/B];MAK(EĞER($A$1:$Z$1="X";SÜTUN($A$1:$Z$1)));4)
[COLOR="Blue"]Formül hücreye CTRL+SHIFT+ENTER ile girilmelidir.[/COLOR]

Merhaba, hoşbuldum :)
Cevabınız için teşekkür ederim ancak ben bunu çalıştıramadım. #DEĞER! yazıyor bir değer vermiyor.
Daha iyi anlaşılabilmek için şöyle bir örnek vereyim.
Fabrikada 30 işçimiz var ve biz bunları belirli aralıklarla zorunlu bir iş veriyoruz ve her işçiye iş verdiğimizde o günün karşısına bir X atıyoruz diğer işçileri ise boş geçiyoruz. Sonuçta hergün ben listeye baktığımda her işçinin karşısında en son kaç gün önce zorunlu işe gitmiş olduğunu görmek istiyorum. En uzun süredir zorunlu işe gitmeyen kim varsa önceliği ona veriyorum. X görene kadar geriye doğru boşluk da saydırabiliriz ama ben beceremedim.

Muhtemelen dikkat etmediniz, Ömer Bey formülün Dizi formülü olduğunu belirtmiş ve formülün altında da CTRL+SHIFT+ENTER ile hücreden çıkılması gerektiği belirtilmiş. Bir de öyle deneyin.

Yalnız Ömer Bey'in formülü en son X'in bulunduğu sütunun adresini veriyor. Anladığım kadarıyla siz o sütünla Z sütunu arasında kaç tana boş hücre olduğunu saymak istiyorsunuz. Bunun için aşağıdaki formülü kullanabilirsiniz, tabi yine Dizi Formülü olarak girilmelidir:

Kod:
=26-MAK(EĞER($A$1:$Z$1="X";SÜTUN($A$1:$Z$1)))

örnek dosya olmadan
herkes farklı anlıyor.
Ben de değer sayma olarak anlamıştım..

Yalnız Ömer Bey'in formülü en son X'in bulunduğu sütunun adresini veriyor. Anladığım kadarıyla siz o sütünla Z sütunu arasında kaç tana boş hücre olduğunu saymak istiyorsunuz. Bunun için aşağıdaki formülü kullanabilirsiniz, tabi yine Dizi Formülü olarak girilmelidir:

Kod:
=26-MAK(EĞER($A$1:$Z$1="X";SÜTUN($A$1:$Z$1)))

Yusuf Bey,
Çalışanların kaçar kere görev gittiklerini bulmak istediğimizde sonuç hatalı mı olacak?

Bir çalışan sadece bir kere göre almış olsun (Z sütunu X olsun) sonucumuz sıfır olacaktır. Bu çalışan için görev sayısı bir olması lazım değil mi?

Son düzenleme:
Benim arkadaşın sorusundan anladığım en uzun süredir çalışmayan kimse onu bulmak istediği. Daha açık ifadeyle çalışanların kaç gündür göreve gitmediğini bulmaya çalışıyor. Bunun için de sondan başa doğru kaç tane boş hücre varsa onun sayısını bulmak için verdiğim formül kullanılabilir.

Kaçar göreve çıkıldığını gözardı ediyorlar muhtemelen. Bunun nedeni de zaten hep en boşta olanı gönderdikleri için çalışanlar arasında bu şekilde bir adaletsizlik olmayacağını düşünüyor olabilirler.

Katkıda bulunan herkese çok teşekkür ederim. Tam olarak yapmak istediğim YUSUF44 arkadaşımızın yazdığı gibidir. Verdiği formül de sorunsuz çalışmakta.
Sayenizde öğrendiklerimden sonra kendimce biraz daha geliştirmeye çalışıyorum formülü çok teşekkür ederim.

Geri