• DİKKAT

DOSYA İndirmek/Yüklemek için ÜCRETLİ ALTIN ÜYELİK Gereklidir!
    Altın Üyelik Hakkında Bilgi

Veri Çağırma

ccuneyt13

Altın Üye
Excel Vers. ve Dili
Office 365 Türkçe (64 bit)
Herkese Merhaba.

Forumda konuyla alakalı bir çok örnek var çok fazla dosyaya baktım düşeyara ile ilgili ama kendi dosyama uyarlayamadım. Birazda utanarak yardımızı rica ediyorum.

Dosyamda Cüneyt sayfasında sarı renkte görünen hücrelerden birine DATA sayfasında H2 den itibaren en sona kadar olan bi abone numarasını yazdığımda b,c,d,e,f,g,ı,j daki değerleri yazdırmak istiyorum.

Birde eğer aynı değerden 2 tane varsa (10 Numaralı abone gibi) bu gibi durumda hangisini yazdıracağımı sorması gibi bi ihtimal varmı bu konudada beni aydınlata bilirmisiniz.

Saygılarımla.

Ekli dosyalar

Öncelikle düşeyara formülünü kullanabilmek için arama yaptığınız değerin olduğu sütun tablonun en başında olmalıdır. Yani Data sayfasındaki Abone no sütununu en başa ya da b sütununa almanız gerekiyor. Çünkü düşeyaranın mantığı tablonun ilk sütununda değeri bulunca sağındaki hücrelerden istediğimiz veriyi çekmektir. Ben B sütununa aldım.

Sonra Cüneyt sayfasında B3 hücresine şu formülü yazın:

=DÜŞEYARA($H3;DATA!$B:$J;SÜTUNSAY(DATA!$A:B);0)

C, D, E, F ve G için bu formülü B3'ten kopyalayıp yapıştırabilirsiniz.

Cüneyt sayfasında Abone no sütunu hala ortada olduğundan ad soyad ve tarife için kopyalama yaparsanız yanlış sonuç verir. Onlar için ise aşağıdaki formüller kullanılır:

=DÜŞEYARA($H3;DATA!$B:$J;SÜTUNSAY(DATA!$A:H);0)

=DÜŞEYARA($H3;DATA!$B:$J;SÜTUNSAY(DATA!$A:I);0)

Düşeyara formülü sadece ilk bulduğu kaydın verilerini getirir. Mükerrer kayıtlarda istediğinizin olması için makrolu çözüm gerekir. Yerinizde olsam abone numaralarının sonuna a, b gibi ekler yapardım karışıklık olmaması için.

Peki hocam;

Diyelim A sütununda olanlarca veri var. Ben, örneğin, "bilgisayar" kelimesinin geçtiği hücreleri bir başka sütuna taşımak istersem nasıl yapabilirim.(“kelime” bazlı arayacak kelimenin geçtiği “cümlenin” ise tamamını taşıyacak)

Aşağıdaki formül A1'de "bilgisayar" varsa A1'i aynen alıyor, yoksa boş bırakıyor.

=EĞER(EHATALIYSA(BUL("bilgisayar";A1));"";BUL("bilgisayar";A1))

Öncelikle düşeyara formülünü kullanabilmek için arama yaptığınız değerin olduğu sütun tablonun en başında olmalıdır. Yani Data sayfasındaki Abone no sütununu en başa ya da b sütununa almanız gerekiyor. Çünkü düşeyaranın mantığı tablonun ilk sütununda değeri bulunca sağındaki hücrelerden istediğimiz veriyi çekmektir. Ben B sütununa aldım.

Sonra Cüneyt sayfasında B3 hücresine şu formülü yazın:

=DÜŞEYARA($H3;DATA!$B:$J;SÜTUNSAY(DATA!$A:B);0)

C, D, E, F ve G için bu formülü B3'ten kopyalayıp yapıştırabilirsiniz.

Cüneyt sayfasında Abone no sütunu hala ortada olduğundan ad soyad ve tarife için kopyalama yaparsanız yanlış sonuç verir. Onlar için ise aşağıdaki formüller kullanılır:

=DÜŞEYARA($H3;DATA!$B:$J;SÜTUNSAY(DATA!$A:H);0)

=DÜŞEYARA($H3;DATA!$B:$J;SÜTUNSAY(DATA!$A:I);0)

Düşeyara formülü sadece ilk bulduğu kaydın verilerini getirir. Mükerrer kayıtlarda istediğinizin olması için makrolu çözüm gerekir. Yerinizde olsam abone numaralarının sonuna a, b gibi ekler yapardım karışıklık olmaması için.

Yusuf bey öncelikle kısa sürede verdiğiniz mükemmel cevap için teşekkür ederim. Dediğiniz şekilde tabloyu ayarladım ve formülleri uyguladım sonuç mükemmel.

Mükerrer olanlar için vermiş olduğunuz tavsiye benimde aklıma geldi ama 400 bin abone içinde hangi işletmedeki 10 nolu aboneye 10a hangisine 10b verdiğimi hatırlamam imkansız. Dediğiniz gibi bir makro ile eğer mükerrer veri girilirse CTRL+F gibi bi kutu açılıp ordan işletmesini görmek suretiyle şeçim yaptırsa tatından yenmez ama şimdilik bununla yetineceğim sanırım fazlada yüzsüzlük yapmak istemiyorum. :)

Tekrar çok teşekkürler. Hayırlı geceler... Saygılar.

Aynı abone numaraları için şöyle bir çözüm olabilir:

Eğer data sayfasında aynı abone numarası için ayırtedici bir sütun varsa, bir sütun daha ekleyip abone numarasıyla o ayırtedici sütundaki veriyi birleştirebilir ve cüneyt sayfasındaki abone numarasına ise bu haliyle abone numaralarını alırsanız hatalı sonuç olmaz.

Tabi araya birer sütun daha eklendiğinden formüller de değişmiş olacak.

Örnek ekte:

Ekli dosyalar

Geri