• DİKKAT

DOSYA İndirmek/Yüklemek için ÜCRETLİ ALTIN ÜYELİK Gereklidir!
    Altın Üyelik Hakkında Bilgi

üretim artarken maliyet düşşün dosya ekledim

Excel Vers. ve Dili
excel 2010-mac 2011
Merhaba
Ekte olabildiğince sadeleştirdiğim tablomda şöyle bir sorunla karşılaştım.

151 ile başlayan stok kodları yarımamul üretim miktarları ve birimi kg.
152 ile başlayan stok kodları mamul üretimi ve birimi adet

bu üretim miktarlarına yansıtmam gereken toplam işçilik tutarı 58.805,03 TL ve üretim miktarı tek dağıtım anahtarı. Yarımamul üretimlerine toplam işçilik giderinin 0,30 olan 17.341,51 TL ve Mamul üretimlerine kalan 0,70 lik kısım 40,463,52 TL dağıtılsın istiyorum. bana % lik değeri gerekli ancak sorun şu ki doğru orantı ile yaptığımdan üretim miktarı arttıkça dağıtımla gelen pay da artıyor. bu da üretim miktarı arttıkça maliyet düşer mantığına ters geliyor ve doğru satış fiyatını belirlememe engel oluyor.

ekli tablodan görüleceği üzere üretim miktarının yüksek olduğu durumlarda düşük yüzdelik olmasını istiyorum.

Yardımcı olabileceklere şimdiden teşekkürler
Deniz DEMİRAL

Ekli dosyalar

Merhaba

Sizin tablonuz da birim maliyetiniz 0,29 olarak görünüyor. Üretim miktarınızı yükselttiğim de ( Sarı ile işaretli olan ) biriminiz 0,19 a geriledi yani üretim arttıkça birim maliyetiniz düştü.

Ama dağılımda 811 kg'a çok 50,000 kg'a az yazsın derseniz bence yanlış olur. Bu tarz dağılımlarda miktardan daha çok ÜRETİM SÜRESİ daha önemlidir. 811 kg için 3 gün çalıştılarsa 50000 kg için daha fazla çalışmaları gerekebilir. Dolayısı ile daha fazla maliyet binmesi lazım.

Biz üretim yaptığımızda 1000 adet işi yeri geliyor 3 günde üretiyoruz yeri geliyor 1 haftada üretiyoruz. Aylık giderleri çalışma saatine bölüp üretim süresi ile çarptırarak dağılımı yapıyoruz.

Umarım yardımcı olabilmişimdir.

Ekli dosyalar

Merhaba
Desteğiniz için teşekkürler; üretimde mrp programı kullanmıyoruz dolayısı ile üretim miktarı arttıkça işçilik ve güg payını excelde doğru orantı ile (gönderdiğim örnekteki gibi) hesaplayıp programda ürün kartlarına yazarak dağıtım yapıyorum. bu durumda gereğinden fazla yüklediğim işçilik ve gügler olabiliyor. üretim süresine göre yaptığımda ise üretim personeli sabit bir departmanda çalışmadığından ve saat ücretleri farklı olduğundan toplam işçilik maliyetini çalışma saatine bölüp üretim süresi ile çarparak işçilik bulmak mantıklı olabilir ama güg dağıtımında yine üretim miktarını alacağımdan (mecburen) yine fazla yükleme olabilir. diye düşünüyorum.

Deniz

Merhaba.

Sayın vein03051976'nın belgesini incelemedim.
Belki aynı şeyi yapmışızdır.

Yine de göndereyim dedim, inceleyiniz.
.

Ekli dosyalar

Sayın Ömer Baran;

İlgilendiğiniz için teşekkürler, ancak gönderdiğiniz çalışmadan istediğim sonuç neyazık ki çıkmıyor zaten gönderdiğim tabloda sizin yeşil ile renklendirdiğiniz f2-f23 arasını topladığımda 0,2942 ve f24-f63 arasını topladığımda 0,2696 % lik rakamlarını buluyordum bu oranlar doğru orantı ile bulunan rakamlar dağıtılacak işçilik tutarının bu oranlarını alıp üretim miktarları ile çarptığımda yüksek maliyet buluyorum.
Benim her satırda yaptığım %likler szin tarafınızdan dip toplamda bulunmuş oldu
yapmak istediğim üretim miktarı arttığında alınan payın düşmesi idi.

Deniz

Sorunuz kanatim o ki; çelişki içeriyor.

Dağıtıma tabi tutulacak maliyet DEĞİŞKEN MALİYET ve anahtar MİKTAR iken;
miktar ARTTIKÇA paya düşen maliyet AZALSIN istiyorsunuz.

Oysa; miktar ARTTIKÇA; paya düşen maliyet değil BİRİM MALİYET AZALIR.
.

Haklısınız Ömer bey birim maliyet azalmali peki gönderdiğim tabloda bir yolu var mi teşekkürler

Anlatamadım sanırım, siz de buluyorsunuz zaten bunu.

Herhangi bir yarı mamul ve herhangi bir tam mamulün miktarı 1000 artırılırsa;
kırmızı renklendirdiklerim artırılmadan önceki birim maliyet, mavi renklendirdiklerim ise artıştan sonraki hali.
-- BİRİM YARI MAMUL İÇİN İŞÇİLİK MALİYETİ : (TOPLAM İŞÇİLİK * % 30 / TOPLAM YARI MAMUL MİKTARI) => 0,2942 iken => 0,2893 olur => AZALMA: 0,00491
-- BİRİM TAM MAMUL İÇİN İŞÇİLİK MALİYETİ : (TOPLAM İŞÇİLİK * % 70 / TOPLAM TAM MAMUL MİKTARI) => 0,2696 iken => 0,2678 olur => AZALMA: 0,00178

Toplam yarı mamul işçilik (17.341) ve toplam tam mamul işçilik (40.463) maliyeti sabit olduğuna göre;
bir yarı mamul veya tam mamul miktarı değiştiğinde,
sadece miktarında değişiklik yapılanın değil diğer yarı mamul veya tam mamüllerin işçilikten aldığı paylar da değişir.
.

Teşekkürler Ömer bey n

Geri