• DİKKAT

DOSYA İndirmek/Yüklemek için ÜCRETLİ ALTIN ÜYELİK Gereklidir!
    Altın Üyelik Hakkında Bilgi

Üç değer arasındaki sonucu göstermek

Excel Vers. ve Dili
2003
Excele bir işlem yaptırmak istiyorum.

İşlemimi şuna benzetebilirim. Üç farklı kap var (A, B, C) ve bunların üçünün toplamı 100 birimi geçmeyeceğini düşünelim.

A kabı içindeki madde miktarı 32,5 olsun, B kabı içindeki madde miktarı 23,8 olsun. C kabı otomatikmen 43,7 birim olur.

Bu kap değerlerine göre bu maddelerin birleşimine "X" diğelim.
Bu "X" değerini nasıl gösterebilirim. Oranlar değiştikçe bunlarım birleşimi olan "X" değeri de farklı bir ad alacaktır.

Yardımlarınızı bekliyorum.
Herkese iyi günler.

Anlayabilen olursa ben de öğrenmek isterim. Yani excel'in bileşimine göre isim verdirmesini mi istiyorsunuz? Her farklı bileşime farklı bir isim vermesi için excel'i programlamak mı istiyorsunuz? eğer öyleyse excel bunu yapamaz, yapabilmesi için excel'e bunu öğretmemiz gerekir.

Örneğin "bileşim şu ise X diye tanımla, bileşim her değiştikçe X1, X2 diyeadlandırmaya devam et" denilebilir.

Ya da olabilecek her farklı bileşim için önceden bir isimlendirme tablosu hazırlanır, excel o tablodan bileşimin adını bulur.

Aslında anlatmak istediğim şu;
A kabı 0-20 değerleri arasında, B kabı 82-100 değerler arasında ise sonuç "MM" olsun,
A kabı 20-50 değerleri arasında, B kabı 70-88 değerleri Arasında ise sonuç "KM" olsun gibi.

"Gibi" demişsiniz ama bunu formüle edebilmek için o "gibi"lerin tümünü bilmeliyiz. Sadece bu ikisi için basitçe formüle edilebilir ama sizin seçenkerlerinzin çokluğuna bağlı olarak formüller değişebilir ya da makrolu bir çözüm olabilir. Bir de 0-20 demişsiniz ama 20 olunca 0-20 uyarınca MM mi olacak, 20-50 uyarınca KM mi olacak?

Kısacası bu sorunu bu kadar basit görmemeniz ve daha etraflı bir açıklama yapmanız gerekiyor.

Daha açık bir deyişle: Kendinizi bizim yerinize koyun, konuyla ilgili hiçbir şey bilmiyorsunuz ve patronunuz size gelip diyor ki "bu üç kabın karışımına göre farklı isimler ver". Siz bu durumda o isimlendirmeyi, konuyla ilgili hiçbir şey bilmiyorken nasıl yapardınız, nelere ihtiyacınız olurdu?

"Gibi" demişsiniz ama bunu formüle edebilmek için o "gibi"lerin tümünü bilmeliyiz. Sadece bu ikisi için basitçe formüle edilebilir ama sizin seçenkerlerinzin çokluğuna bağlı olarak formüller değişebilir ya da makrolu bir çözüm olabilir. Bir de 0-20 demişsiniz ama 20 olunca 0-20 uyarınca MM mi olacak, 20-50 uyarınca KM mi olacak?
Aslında istediğim temel işlevin formüle edilmesinden sonra eksik olan kısımları ben tamamlamayı düşünüyordum.

Yukarıdaki sorunuza gelince sınır değerler arasında ise yani 20 ve diğerinde de 82 tam sayısına denk geliyorsa değer hem MM hem de KM oluyor.

Bir Örnek koydum

Ekli dosyalar

Son düzenleme:
Bakın her mesajınızda yeni bir şey çıkıyor, şimdi de iki şartı da sağlıyorsa iki ismi de kullan dediniz.

Tamam, excel mükemmeldir ama mükemmelliği ona verebildiklerinizle anlam kazanır.

ilk mesajımda da belirttiğim gibi excel olabilecek tüm alternatifleri bilmeden çözüm üretemez. Örneğin sadece 5 alternatif olacaksa siz bu alternetifleri bize söylersiniz ve gerek düşeyara yöntemiyle gerek eğer formülüyle sorunu çözebiliriz. Ancak sizin alternatifiniz 50 tane olursa eğer formülü sağlıklı bir çözüm olmayacaktır, başka yöntem düşünmek gerekir.

Benim aklıma şöyle bir yöntem geliyor:
Bir tablo oluşturulur bunun ilk sütununda A'nın alabileceği değerler; ilk satırında da B'nin alabileceği değerler olur. bu ikisinin kesişme noktalarına da alabileceği isim yazılır. Böylece çok basit bir formülle sonraki karışımlar bu tabloya bakılarak isimlendirilebilir.

Şu resimdeki gibi yani:

Ekli dosyalar

• isimlendirme.jpg
    isimlendirme.jpg
    36.2 KB · Görüntüleme: 10
Sayın darkhome merhaba,

Sayın Yusuf44 size çözüm üretme amacıyla bazı bilgiler istemiş ve/veya önerilerde bulunmuş,

Yanlış anlamazsanız ben de şöyle bir öneride bulunacağım,

Siz A,B ve C kaplarının alacağı değer ve isimler için, verileri elle girilmiş örnek bir tablo ekleyiniz,

Bu durumda doğru sonuç almanız çok daha çabuk olur,

Teşekkür ederim.

Toprak tekstür sınıflarından mı bahsediyorsunuz?

Toprak tekstür sınıflarından mı bahsediyorsunuz?

Toprak tekstürüne çok benziyor. (Toprak bünye üçgeni diğer bir deyimiyle) Mantık olarak toprak tekstürünün aynısı diyebiliriz. Oluşturulan formüle göre sonucu bir garfikle aktaracağım.

Bu arada toprak tekstürü hakkında bilginiz var mı sizin.? (Ziraat Müh. olduğunuzu bu soruyu sorduktan sonra gördüm, cevabını aldım)

Bence en ideal çözüm benim yaptığım örneğin benzerini uygulamak olacaktır. Önemli olan kum ve kil oranları olduğuna göre sütunda kil oranları 1'den 100'e kadar gerekirse ara değerleri de olacak şekilde yer alır. Satırda da aynı şekilde kum oranları yer alır. Kalan kısım silt olduğundan formülasyonumuz açısından problem olmaz. Daha sonra her kesişim noktasına hangi sınıfa girdiği yazılır.

Formülasyon da ondan sonra bu tabloya göre yapılır.

Tavsiyem öncelikle siz bu tabloyu oluşturun. Biraz uzun ve zahmetli olacaktır, ancak ilerki zamanlarda da sıkça kullanacağınız tahmin ediyorum, sağlam bir tablo oluşturmuş oluruz.

Bahsettiğim tablo şöyle bir şey:

onun gerekli boşluklarını doldurup gerekirse araya satır ve sütun ekleyerek ara değerleri yazıp tabloyu tamamlarsanız çok basit bir formülle sınıf belirlemeyi yapabiliriz.

Ekli dosyalar

Teşekkürler. Bu gönderdiğin üzerinde biraz çalışyım.

Olmaz ise makro ile denerim.

Geri