• DİKKAT

DOSYA İndirmek/Yüklemek için ÜCRETLİ ALTIN ÜYELİK Gereklidir!
    Altın Üyelik Hakkında Bilgi

Toplam hedefe yaklaşım oranını bulmak

Levent Menteşoğlu

Administrator
Yönetici
Admin
Excel Vers. ve Dili
Excel 2010-32 bit-Türkçe
Excel 365 -32 bit-Türkçe
Merhaba Değerli Üyelerimiz

Forumda uzun süredir, cevaplarımla sizlere yardımcı olmaya çalışıyorum. Bu seferde benim bir çözüme ihtiyacım var. Sizlerinde benden yardımlarınızı esirgemeyeceğinizi umuyorum.

Açıklamalar:

- İş yerimde bulunan A makinasında 3 farklı ürün üretiliyor.
- Bu ürünler için belirlenen birim saatlik hedef üretimler birbirinden farklı.
- Her ay bu makinadaki bu üç farklı üretimin hedefe yaklaşım oranlarını hesaplıyoruz.

İstenen hesaplama:

- Üretim miktarlarını dikkate alarak üç farklı ürün tipinde toplam hedefe yaklaşım oranını yüzde olarak bulabilmek. Burada temel amaç makinanın aylık performansını değerlendirmektir.

Konuyla ilgili bir örnek dosya ekliyorum. Burada toplam performansı değerlendirmek için nasıl bir istatistiki metod uygulanmalıdır. Bu konudaki önerilerinizi paylaşmanızı rica ederim. Önerilen birbirinden farklı tüm metodları değerlendirmeye alacağım.

Ekli dosyalar

Merhaba levent hocam,
Aklıma gelen basit bir mantıkla bulunmuş bir değerdir.
Sizlerin her türlü çözüm davetinize yanlış, alaksız bir sonuç ta olsa icabet etmiş olmaktır.
1 ay, 25 gün ,24 saatlik kapasite baz alındığında yapılan üretimin kapasiteye bölündüğünde makinanın tip gözetmeksizin 1 aylık makine kapasite kullanımı sonucu çıkan değer 76,50% dir.
Ek dosyada da gösterilmiştir.
Selametle kalınız.

Ekli dosyalar

Kemal bey ilginize teşekkür ederim. Siz saat bazında kapasite kullanım oranını dikkate almışsınız. Bana toplam hedefe yaklaşmayla ilgili bir mantık gerekiyor. Bende üzerinde kafa yorarken her b,r ürün çeşidinin toplam üretim içindeki oranını hedefte kullanarak yeni bir hedef buldum ve bu hedef değerinin kullanıldığı bir mantık oluşturdum ama doğru bir mantıkmıdır bilmiyorum. Gelen cevaplara göre kendi oluşturduğum mantığıda bir dosyada eklerim.

Merhaba Levent Bey,
Toplam hedefe yaklaşım oranı ürünler için eşit süre çalıştığında -3
Çalışma süreleri tabloda yazıldığı gibi 9, 100, 350 ise -16,85 olarak hesapladım.
Selamlar iyi çalışmalar.

Ekli dosyalar

Metraj bazinda performans hesabi yapilabilir. Her urun icin bilgi vermese de toplam yapilan metre cinsinden uretim miktarinin, calisilan saat ve hedef goz onunde bulunduruldugunda toplam yapilmasi gereken metre cinsinden uretim miktarina orani kullanilabilir. Ornegin;

Kod:
=SUM(B3:D3)/SUMPRODUCT(B4:D4,B6:D6)

Bu sayi da metre cinsinden beklenen uretimden asagi yukari %17 sapildigini gosterir.

Sn usta07, Sn denemetor

İkinizde aynı mantığı kullanmışsınız. İlginize teşekkür ederim. Bu mantığı kesinlikle uygulayabilirim.

Geri