• DİKKAT

DOSYA İndirmek/Yüklemek için ÜCRETLİ ALTIN ÜYELİK Gereklidir!
    Altın Üyelik Hakkında Bilgi

{TOPLA(ETOPLA(....) ile ilgili bir soru

modoste

Altın Üye
Excel Vers. ve Dili
Microsoft OFFİCE Ev ve İş 2019 TR
merhaba sayın hocalarım
{TOPLA(ETOPLA(C5:C10;(G2:G4);D5:D10))} formülü ile G2:G4 aralığına yazılan sayıları C5:C10 arasındaki sayılarla eşleştiriyo. var olanların D5:D10 daki karşılıklarını topluyoruz. kullanmakta olduğum formül

sorum ise G2:G4 aralığında yazdığım kriterlerden C5:C10 aralığında olmayanların toplamasını formülde nasıl değiştiririz.

Örnek bir dosya ekleyebilir misiniz.

ekli dosyada yeşil dolgulu yerdeki formülü kullanabilmekteyim (geçmiş dönemlerde sayın hocalarımdan puantajlarda istemiştim).
sarı dolgulu yerdeki çözümü nasıl bulabiliriz ama bulcağımız yeşil dolgulu formül gibi olacak.
topla.çarpım formülüyle sonuca ulaşıyorum ama yeşil dolgulu yerdeki formül ile nasıl yaparız.

Ekli dosyalar

Aklıma böyle pratik bir çözüm geldi.Dizi formülüdür.

Kod:
=TOPLA(D5:D10)-TOPLA(ETOPLA(C5:C10;(G2:G4);D5:D10))

teşekkür ederim kullanmaya başladım
sayın hocalarımdan diğer alternatif çözümleri beklemekteyim.

Merhabalar,
Alternatif olarak;
Kod:
=TOPLA(D5:D10)-TOPLA((C5:C10={"[COLOR="red"]1.Kriter[/COLOR]";"[COLOR="Red"]2.Kriter[/COLOR]";"[COLOR="red"]3.Kriter[/COLOR]"})*(EĞER(EYOKSA(C5:C10);;D5:D10)))
[COLOR="Blue"]Formül dizi formülüdür. CTRL + SHİF + ENTER ile tamamlayınız.[/COLOR]

sayın bzace sizden gelen yanıtıda denedim sonuçlar doğru. çözümlerde kriterleri formülde teker teker yazarak değilde onları bir aralık içine yazıcam ben ona göre çözümleme yapabilirmiyiz.
yıllık bir beton tablom var çok uzun satır sütunlardan oluşan miktarlar listesinde şu şu hariç toplam ne kadar gibi sonuçlara geçmem gerekiyo o bakımdan eleyeceğim kriterlerin bir sütunda yada satırda yazıldığı çözümler daha kullanışlı oluyor.
alternatif çözümler beklemekteyim.

Son düzenleme:
Sayın modoste kendiniz yapmışsınız zaten, ek bir çözüme neden ihtiyaç duyuyorsunuz.

Size önerdiğim formülde istediğinizi en kolay biçimde yapabilirsiniz.

Aralık kullanarak değerleri göstermek için, DEVRİK_DÖNÜŞÜM formülünü inceleyin.

sayın kuvari
excelde birden fazla çözümler olduğunu (formüllerle) sizlerde biliyosunuz. öğrenmeye devam ettiğimizi düşünürsek ben genelde varsa tüm alternatifleri görmek uygulamak istiyorum. bu bakımdan vede benden formül yardımı isteyenlere yardımcı olmaya çalışırken alternatiflerle (sizden gelen) yardımcı oluyorum. başka bir sebebim yok yani yeni düzenlemelerle belki daha kısa formüller (örnek EHATALIYSA EĞERHATA' ya döndü ) bu gibi değişimler oluyorsa öğrenmek bilmek haberdar olmak istiyorum.

Benim alternatiflerim;

Dizi formül;
Kod:
=TOPLA(EĞER(EĞERSAY(G2:G4;C5:C10)=0;D5:D10))

Normal formül;
Kod:
=TOPLA.ÇARPIM(DEĞİL(EĞERSAY(G2:G4;C5:C10))*(D5:D10))

Sayın Modoste, bence öğrenmek yada başkalarına yardımcı olmak için yanlış yol izliyorsunuz.
Bir yazınızda okumuştum, Excel ile bir arşiv oluşturmuşsunuz ve çok basit işlemleri bile arşivinize almışsınız. Bu gibi işlemleri arşivinize almanıza gerek yok.
Neden; bence insanı tembelliğe iter. Arşivinize sadece size karmaşık gelen işlemleri alınız.
Zaten Excel ile içli dışlısınız epeyce işinizi Excel ile yapıyorsunuz anladığım kadarıyla Arşivinize bakarak değil kendiniz yapmalısınız.

Sayın Kuvari'nin bahsettiği DEVRİK_DÖNÜŞÜM ile size bir alternatif sunayım;
Kod:
=TOPLA((YERİNEKOY(C5:C10;DEVRİK_DÖNÜŞÜM(G2:G3);"")<>C5:C10)*
  EĞER(ESAYIYSA(D5:D10);D5:D10;))
[COLOR="Blue"]Formül dizi formülüdür. CTRL + SHİFT + ENTER ile tamamlayınız.[/COLOR]

Not: Toplam sayınızdan çıkartmayı unutmayınız.

Daxe Syán

Son düzenleme:
Korhan Hocam Teşekkür ederim son gönderdiğiniz normal formül olanı kullanıcam.
sayın bzace haklı olduğunuz konular var elbet ancak sizler kadar iyi seviyede değilim demek ki takılıyorum bocalıyorum o an aklıma gelmiyor. ben bu forumu bu ihtiyaçlarım içinde kullanıcam elbet
daha önce yaptığım bir dosya kaybolmuş olabiliyo aramam bulmam sonuç alamadığım anlar oluyo ama inanın ben foruma sorduğum her sorumda kendim ben bunu yapabilirim vs diyip araştırmaya başlıyorum

dizi formüller gurubunda iyi değilim bunu biliyorum sayın hocalarımdan çözümler geliyo ben nasıl yaptıklarını anlayamıyorum bu benim kabahatim ayıbım değil ama öğrenmek öğrenmeyi istemek bence güzel birşey.

35 yaşında teknik ofis mühendisiyim inanın sizlerden öğrendiklerimle 2007 lerden beri iyi bir durumdayım nice iş arkadaşlarım hala basit seviyede devam ediyorlar işlerine amann zaten bu kadarı bana yetiyo ne gerek var diyo ve bildikleriyle yani (EĞER...) ile devam ediyorlar
sayın idris hocamın özel sitesinde dediği gibi
excelin iş hayatımda bana sağladığı faydalar sayesinde işimi daha hızlı ve keyif alarak yaptım dedi. bende birçok çalışmamda o keyfi yaşıyorum. ben yapamadığım her excel sorunumu buraya sormak istiyorum
bilemiyorum yada nasıl bilemez ya bu da sorulur mu diye kızsanızda bana
sizler benden kat kat iyi sevilerdesiniz. yardım ederseniz elbet sevinirim etmezsenizde yardım edene kadar sorduğum sorulara bakmaya acaba bir hocam çözdümü diye heyecanla gelen maillerime bakıcam

Son düzenleme:
Sayın modoste size bir tüyo veriyim, formül yazarken devamlı olarak oluşan diziyi kontrol edin.

F9'a basarak bunu yapabilirsiniz, bu sayede öğrenme süreniz kısalır.

Formüller içten dışa doğru okunmalıdır,en içerdeki şartı mouse'la taradıktan sonra F9 tuşuna basarak oluşan dizini inceleyin. Daha sonra formül büyüdükçe f9'a basarak oluşan dizine bakarak, dizi formülleri hakkında fikir sahibi olabilirsiniz.

dediğiniz gibi f9 kullanımına bakmıştım.
formüller içten dışa doğru okunmalıdır derken yazılmış bir formülde en sağdan veri gurubunu seçip mi F9 yapmalı

bugün sorduğum bir diğer sorum vardı oraya da bakabilirmisiniz sayın hocalarım.

Kod:
Bu formülü TOPLA(EĞER(EĞERSAY(G2:G4;C5:C10)=0;D5:D10)) inceleyelim kısaca,

Kod:
EĞERSAY(G2:G4;C5:C10) seçip F9'a bastığımızda {0\0\1\1\0\0} dizisi oluşur,

Kod:
EĞERSAY(G2:G4;C5:C10)=0 değidiğimizde yukarıda çıkan dizenin içinde sıfır olanları doğru kabul et diyoruz, seçip F9'a bastığımızda,

{DOĞRU\DOĞRU\YANLIŞ\YANLIŞ\DOĞRU\DOĞRU} dizisi oluşuyor.

Kod:
EĞER(EĞERSAY(G2:G4;C5:C10)=0;D5:D10) kısmında ise doğru oluşan değerlere d5:d10 burda'da f9'a basarsanız {100\200\300\400\500\600} dizisi oluşur.

Kod:
{DOĞRU\DOĞRU\YANLIŞ\YANLIŞ\DOĞRU\DOĞRU} ve {100\200\300\400\500\600} dizileri karşılatırılır. Doğru olanlara karşılık gelenlerden yeni bir dizi oluşur.

Kod:
EĞER(EĞERSAY(G2:G4;C5:C10)=0;D5:D10)'da F9'a bastığımızda {100\200\YANLIŞ\YANLIŞ\500\600} dizisi oluşur.

Artık geriye oluşan son diziyi toplamak kalır ve formül biter.

Kod:
=TOPLA(EĞER(EĞERSAY(G2:G4;C5:C10)=0;D5:D10))

Son düzenleme:
sayın kuvari teşekkür ederim bu ayrıntılı analiz için

Geri