• DİKKAT

DOSYA İndirmek/Yüklemek için ÜCRETLİ ALTIN ÜYELİK Gereklidir!
    Altın Üyelik Hakkında Bilgi

Süzgeç ve Ortalama

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan telax
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Excel Vers. ve Dili
2010 turkce
Merhaba Arkadaşlar ;
Benim sorum şöyledir.A1:Firma adı B1 :Masraf C1 :Satış D1 :Kar E1 :Kar marjı
F1 :Ortalama kar marjı böyle yaklaşık 1000 satır bilgim var ve istediğim şudur süzgeç ile hangi sutündan süzersem ortalama kar marjı süzdükten sonra kalan kısmın ortalama marjını görmek istiyorum bu mümkün müdür. Ayrıca kalan kısmında 0 veya daha düşük olanlar ortalama kar marjına dahil edilmesini istemiyorum . Ayrıca size örnek olarak bir tabloyu'da ekte gönderiyorum ilgilerinize şimdiden teşekkür ederim..

Ekli dosyalar

Merhaba,

Filtre uygulanmış alanda işlemler için ALTTOPLAM formülü kullanılmaktadır. Fakat işin içine kriter girerse TOPLA.ÇARPIM ile kombine etmek gerekiyor.

Kod:
=TOPLA.ÇARPIM(ALTTOPLAM(3;KAYDIR($A$4:$A$17;SATIR($A$4:$A$17)-MİN(SATIR($A$4:$A$17));0;1));--($J$4:$J$17>0);($J$4:$J$17))/TOPLA.ÇARPIM(ALTTOPLAM(3;KAYDIR($A$4:$A$17;SATIR($A$4:$A$17)-MİN(SATIR($A$4:$A$17));0;1));--($J$4:$J$17>0))

Mevcut tablo için Ortalama kar marjını şu formülle bulabilirsiniz:

=ETOPLA(J4:J17;">0";J4:J17)/EĞERSAY(J4:J17;">0")

Süzme yapılınca nasıl olacağını ise biraz uğraşmak lazım.

Teşekkür ederim ilgine yalnız ben pek anlayamadım sanırım senin dediğini herhangi bir sutündan süzme yaptığım zaman ortalama kar marjı değişmiyor ayrıca 1.ortalama kar marjındaki %87 doğru olarak buldun ama aynısını 2.ortalama kar marjına uyguladığım zaman aynı formülü olmuyor bunun sebebi nedir acaba ayrıca istersen tablo üzerinde yapıp gönderebilrsen sanırım daha açıklayıcı olacak teşekkürler

saol yusuf ama süzme yaptıkça değişecek ortalama kar lazım açıkcası süzme yapıldığında süzülenin ortalama karı lazım

bir sütun daha ekleyip hücre<=0 ise boş bırak, değilse hücre değerini al, deseniz ve ortalamayı o sütundan alsanız olmaz mı? Sonra da o sütunu gizlersiniz.

Örnek ekte:

K sütununa dediğim uygulamayı yaptım ve K19'a ortalama formülünü yazdım. sizin sütununuza ise =K19 diyerek doğrudan sonucu aldım.

Ekli dosyalar

yok yusuf yanada bır sütun açıncada olmuyor açıkcası ortalama kar süzüldükçe değişmiyor

gönderdiğim dosyaya baktınız mı orda düzgün çalışıyor.

Merhaba,
Korhan bey bir formül paylaşmış, sizin istediklerinizi yerine getiriyor gibi görünüyor.

Bir örnek verin: bir satırla filtre uygulanacak veriyi ve almak istediğiniz sonucu yazarmısınız.

Gönderdiğim dosyada Grup'tan uyarlamayı seçtiğimde 98, -100, 100, 0 ve 100'ün ortalaması tümü birlikte %40 iken benim formülüm, 98, 100 ve 100'ü dikkate alıyor ve %99 olarak buluyor. Aynı süzme açıkken Harcamadan 56,5'i kaldırdığımızda geriye sadece 2 tane %100 kalıyor ve benim formülüm ortalamasını %100 olarak alıyor, üstelik hala -100 ve 0 olan satırlar mevcutken.

Eğer siz doğrudan sizin dosyanızdaki K sütununa süzülmüş değerlerin ortalamasınız almak istiyorsanız, excelin mantığına uymuyor maalesef. Çünkü normal formüller süzülmüş ve gzilenmiş hücre/satır/sütunları da dikkate alırlar. Süzülmüş verilerde sadece süzülenlerle ilgili işlem yapmak için benim yaptığım gibi Alttoplam formülünü kullanmalısınız. Alttoplam formülü ise aynı sütundaki veriler üzerinde işlem yapar, yani süzülmüş verilerin sütununda alttaki bir hücrede olmalıdır.

2. ortalamaya da aynı işlemi uygulayarak tekrar gönderiyorum. İsterseniz K ve N sütunlarını gizleyerek tabloda görünmesini engelleyebilirsiniz:

Ekli dosyalar

Son düzenleme:
Merhaba,

Normal bir hücreye uyguladığınızda benim önerdiğim formül istediğiniz sonuçları üretiyor. Fakat birleştirilmiş hücrelerde garip bir şekilde sonuç üretmiyor. Sanıyorum birleştirilmiş hücrelere uygulanan formüller filtre anında sağlıklı sonuçlar üretmiyor.

Aşağıdaki şekilde boş bir hücreye uygulayıp veriniz üzerinde filtre yapıp deneyin.

Not: Sıfıra bölünme hatasını gidermek için formüle eğer sorgusu ekledim. Bu sebeple formül biraz daha uzadı. Sanıyorum yardımcı sütun kullanarak sonuca gitmek daha sağlıklı olacak.

Kod:
=EĞER(TOPLA.ÇARPIM(ALTTOPLAM(3;KAYDIR($A$4:$A$17;SATIR($A$4:$A$17)-MİN(SATIR($A$4:$A$17));0;1));--($J$4:$J$17>0);($J$4:$J$17))=0;0;TOPLA.ÇARPIM(ALTTOPLAM(3;KAYDIR($A$4:$A$17;SATIR($A$4:$A$17)-MİN(SATIR($A$4:$A$17));0;1));--($J$4:$J$17>0);($J$4:$J$17))/TOPLA.ÇARPIM(ALTTOPLAM(3;KAYDIR($A$4:$A$17;SATIR($A$4:$A$17)-MİN(SATIR($A$4:$A$17));0;1));--($J$4:$J$17>0)))

Merhaba,

Son önerdiğim formülüde birleştirilmiş hücrelerde çalıştırmayı sağladım. Aşağıdaki yöntemi uygulayıp denerseniz olumlu sonuç alabilirsiniz.

İlk olarak K sütunundaki birleştirilmiş alanı çözün. Daha sonra üstteki mesajımdaki formülü K2 hücresine uygulayın. K4 hücresinede aşağıdaki formülü yazın.

Kod:
=$K$2

Bu hücreyi K17 hücresine kadar kopyalayın.
M4:M17 hücrelerini seçip kopyala komutunu verin.
K4:K17 hücrelerini seçip özel yapıştır-biçimleri komutunu çalıştırın.

Böylece formül doğru sonuç üretecektir.

Uygulamalı örnek dosya ektedir.

Ekli dosyalar

Farklı bakış acısı bu olsa gerek. Güzel bir çözüm korhan bey elinize sağlık.

Kıskanıyorum ama, ben güzel çözmedim mi yani:)

Koray çok saol teşekkür ederim gayet kullanılışlı olmuş emeğine sağlık ayrıca Yusuf sanada verdiğin emeklerden dolayı teşekkür ederim..

Geri