• DİKKAT

DOSYA İndirmek/Yüklemek için ÜCRETLİ ALTIN ÜYELİK Gereklidir!
    Altın Üyelik Hakkında Bilgi

Sumifs ile formül çok kasıyor. Vba ile kolaylaştırılabilinirmi

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan cv222
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Excel Vers. ve Dili
2013 Türkçe
Ekteki dosya normalde 20mb lık bir dosya olduğundan tamamını yükleyemedim.
30000 satırdan oluşan bir tablom ve birçok değişkene bağlı bir dönüşüm programı hazırlamaya çalışıyorum. iç içe birçok sumifs vloofup ve if formülleri yer almakta.ancak en ufak bir değişiklikte formüllerin hesabının bitmesi 12 çekirdekli iş istasyonumda bile baya bir zaman alıyor.
macro yazmaya çalıştım ama yazdığım kodlarla hesaplama işlemi dosyanın orjinal halinden daha uzun sürdü malesef.
Yardımcı olmak isteyen olurmu? olursa ne yapmaya çalıştığımı detaylı bir şekilde aktarmaya çalışabilirim.

Ekli dosyalar

.

Hacimli verilerde Pivot Table - Özet Tablo kullanmanızı öneririm.

.

Günaydın İdris bey,
Bukadar çok formül içeren bir tabloyu Pivot ile çözümleyebileceğimi düşünemiyorum. Eğer pivot tablo içerisine vlookup yazabiliyorsak yada if formülleri koyabiliyorsak ozaman sorunum biraz daha çözüme yaklaşmış olacak.
Yardımlarınızı bekliyorum
Teşekkürler

Ayrıca pivotta 23 den fazla sütun secemiyorum yeterli hafıza yok uyarısı veriyor.

.

Verilerinizin tüm sütunlarını kapsayan ve 100 satırlık içeren bir minyatür veri dosyanızı ekleyin., Nasıl bir raporlama elde etmek istediğinizi de açıklayın, bakalım.

.

3000 satırlık veri dosyamı ekledim. yapmak istediğim;
Results sayfası A-AE sütunları bir programdan gelen data dır.
Task sayfası da bir programdan gelen dataları içermektedir.
Result sayfasındaki D kolonunda yer alan "Product Unit" karşılığına denk gelen Task sayfası A kolonu "Activity id" leri AR kolonunda eşleştirmek istiyorum.
D kolonundaki her bir "Product unit" numarasının alt kırılımları yer almakta, bunlar N,O,U,W kolonlarıdır. Her bir D&N&O&U&W bileşkesi uniq(eşsiz) bir içerik oluşturmakta. Aynı şekilde Task sayfasında da G&H&I&J&K kolonları uniq(eşsiz) bir içerik oluşturmakta. AR kolonunda bu Uniq id ler ile vlookup oluşturarak eşleştirme yapabiliyorum. Ancak bazı aktivitelerin Task sayfasında sadece bir eşleniği varken Results sayfasında birden fazla içeriğe denk gelmekte. bu yüzden belirli aktivitelerin N,O ve U sütunlarını 0 olarak göstermek gerekiyor bunuda AF kolonunda if formülü ile çözdüm. aynı şekilde eşleştirme sağlayabilmek için AG kolonundada bazı if ve vlookup lı formüllere ihtiyaç duydum.
Bu anlattıklarım sadece eşleştirme içindi birde bu aktivitelerin yüzdelerinin ve yüzdelere bağlı miktarlarının hesabı var. onlarda AH-AP arasında gerçekleşmekte. Bu kısımı biraz daha uzun.
Dilerseniz bu kısmıda detaylı biçimde anlatayım.

Ekli dosyalar

.

Konunuza vakıf olmadığım için pek fazla fazla oynama yapma olasılığım yok.

Ekte gönderdiğim dosyada, iki veri tabanınıza bağlı PV bir oluşturdum. Yani bir anlamda verdiğiniz anahtara göre iki veri tabanı tablosu birleştirildi (combine edildi) Şimdi gerisi size kalmış bir şey hangi tablodan hangi sütün/sütunları alarak dilediğiniz şekilde tablolar üretmeniz mümkün. Hesaplamalar yapmanız mümkün.

.

Ekli dosyalar

merhaba İdris bey,

öncelikle ilginiz için teşekkür ederim. Bu yöntemi daha önce denedim ancak istediğim şeye malesef cevap veren bir yöntem değil. Ayrıca ikiden fazla sütun eklemeye başlayınca pivot yanıt veremiyor veri yoğunluğundan. 3000 satırda bukadar kasıyor 30000 satırda hiç yanıt veremeyebilir.
tekrar uğraşlarınız için teşekkür ederim. sanırım yapmak istediğim şey biraz karmaşık ve zor birşey.
mecburen 8 saatlik mesainin kısa beklemelerle toplamda 2 saati programın hesap yapmasını bekleyerek geçecek :(

Geri