• DİKKAT

DOSYA İndirmek/Yüklemek için ÜCRETLİ ALTIN ÜYELİK Gereklidir!
    Altın Üyelik Hakkında Bilgi

Sayıları belli bir kurala göre toplayacak makro

Excel Vers. ve Dili
2007
alt alta satırlarda farklı rakamsal değerler var.

mesela

220
62
78
105
301
28
104
52

vs gibi..

bu rakamlarım toplamları 600 ü geçmeyecek şekilde bir araya getirilmeli.
ve 600 e en yakın değer olmalı. Örneğin 220+301+104=625 oldu, bu olmaz, bir tane değer daha küçük olmalı.. yani 220+301+78=599 bu süper oldu.

Ama bir nokta daha var..yukarıda sıraladığım rakamların onlarca olduğunu düşünün. bir seriyi 600 e tamamlarken diğer seriyi de bozmasın yani biri 600 iken öteki 520 de kalıyorsa bunun yerine ikisinin de 560 olması gerekiyor.yani ilk hedef 600, olmuyorsa 600 e en yakın değer ve diğer seriyide bozmamak onu da 600 e yakın hesaplamak.
işte bunun gibi arkadaşlar ...bu bir fantazi değil elbette...imalata kullandığımız profillerden maksimum derecede yararlanmak için..şimdiye kadar bunu el ile yapıyorduk..bundan sonra excel ile otomatik yapmak istiyorum..

ilgilenenlerin dikkatine...

bu toplama makrosu mümkün olursa, orjinal çalışma dosyamı ekleyip, daha detaylı tarif yapacağım....

boyları stndart olarak 600 mm (yani 6 metre) gelen profilleri farklı boylara kesiyoruz.
bu boylar, excelin ilgili sütununda mevcut,hepsi birbirinden farklı değerler ve hergün değişiyor.
bu boyları 600 mm den fire olmaması için mümkünse 600 ü bulacak şekilde, veya 600 e en yakın değeri bulacak şekilde toplamak istiyorum.

eskiden trt de bir yarışma vardı sanırım bir kelime bir işlem idi adı. orada da farklı rakamlar verilir ve bir hedef rakam verilir ve en kısa sürede, verilen rakamları toplayarak hedef rakamları bulmaları istenirdi. bunun gibi bir iş yapacağız aslında.
benim şöyle yapılabilir diye düşünüyorum ,

sayıların toplamı < 600 olacak,
belki belli sınıflandırmalar yapılabilir
595<x+y+z+...<600 bu şart olmuyorsa
590<x+y+z+...<595 bu da olmuyorsa
585<x+y+z+...<590 bu da olmuyorsa
580<x+y+z+...<585 bu da olmuyorsa
575<x+y+z+...<580 bu da olmuyorsa
570<x+y+z+...<575 bu da olmuyorsa
...
şeklinde bir seri yazılamaz mı?
kullandığı bir rakamı bir daha kullanmayacak tabiki,
bu rakamları seçerken, belli kriterlere göre seçecek. yani bu rakamlar kesilecek profilin uzunluğunu gösteriyor.
ama profiller kırmızı yeşil beyaz gibi farklı renklerde.
o yüzden kırmızı profilleri kendi arasında, diğer renkleride hep kendi arasında toplamalı. tabloda renk sütunu da var, ona göre süzme yapıp yukarıda yazdığım gibi bir seri ile toplamalı.

makro yazmayı henüz bilmiyorum arkadaşlar, düşünmenizi kolaylaştırmak için bunları yazdım..

fikir bekliyorum ...

Moderatör tarafında düzenlendi:
Açıklamalı bir örnek belge gönderirseniz anlaşılması daha kolay olacaktır.

EKTEKİ DOSYADA, 4 TANE ÇALIŞMA SAYFASI MEVCUT,
SORUMLA İLGİLİ KISMI KOLLEKTRÖ SAYFASINDA..

Kollektör sayfasında bulunan KOLLEKTÖR isimli sütundaki rakamsal değerler, model adı ve renk adı aynı ise , toplamları 600 ü bulacak şekilde toplanacak.600 ü tam olarak bulamıyorsa 600 e en yakın değeri bulacak
599, 598, 595,590 vs gibi..600 den uzaklaştıkça malzemedeki fire arttığı için 600 ü tutturmak önemli.

Son düzenleme:
Selamlar,

Aşağıdaki linkteki #3 ve #21 nolu mesajlardaki dosyaları inceleyiniz.

KOMBİNASYON

Geri