• DİKKAT

DOSYA İndirmek/Yüklemek için ÜCRETLİ ALTIN ÜYELİK Gereklidir!
    Altın Üyelik Hakkında Bilgi

satırdaki değerin parçalanarak tablo değişmesi

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan modoste
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

modoste

Altın Üye
Excel Vers. ve Dili
Microsoft OFFİCE Ev ve İş 2019 TR
merhaba sayın hocalarım ekte istediklerimi belirttim
ekte çok küçükmiktarda örnek verdim
yarın 1000 satırlık bir veri kümesinde istediğim koşulu 50 den fazla yapmam gerekecek. yardımınızı bekliyorum

Ekli dosyalar

Ekteki dosyayı inceleyiniz.
Sayfa2 deki uygulama işinize yararsa kullanabilirsiniz.

Ekli dosyalar

merhaba pazar gününden tüm hocalarıma
gerçek çizelgemi ekliyorum
1998 den 2010 a kadar imalat olan günleri süzerek listemi B2:D270 arasına yazdım.

geçmişte yapılmış hesao dönemleri ve o hesap dönemlerine ait toplam imalat miktarlarının olduğu çizelge yeşil renk dolgulu I2:K54 arasındadır. N2:P54 arasına ben tabloyu biraz daha kısaltmış halini hesap dönemlerinde olan günleri listeledim.

I2:K54 arası hesap dönemleri malzeme cinsleri ve alınmış toplam miktarlar çizelgesinde dikkat edilirse
5 nolu hesap döneminde B nolu malzemeden hesaplama için toplam 9776 (K7 hücresi) alınmış.

işte bu miktarı tutturan veri aralığı B2:B11 aralığı oluyo B11 deki miktardan (1403,720) 549,48 alınıyo tarih aralığı olarakra B2:B11 aralığı alınıcak yani 26.09.1998-05.10.1998 aralığı

5 nolu hesap dönemi bu şekilde belirleniyo diğer dönemelerde bu mantıkla aralıkalr miktarlar belirlenecek.

bu veri belirleme işleminden sonra gerçek oluşturulması gereken tabloya aktarılcaklar S ile U sütunları arasına mavi dolgulu çizelgelere veriler formüllerle işlenecek

s ile u sütunları arasındaki her bir hesap dönemine ait verileri 50 satır için belirleyelim.

Ekli dosyalar

kendi sorumla ilgili biryerlere kadar çalışma yaptım
manuel yazığım kısımlarla sorumun cevabına yön verebilir belki
sayın hocalarımdan yardım beklemekteyim

Ekli dosyalar

tablomu biraz daha anlaşılır hale getirip sorumu yinelemek istiyorum
ekli tablomda yeşil renkli alanlar daki veriler ya manuel yazılıyo yada formüllerle bulunacak
ben sarı renkli alanın formüllenmesini istiyorum

Ekli dosyalar

sayın hocalarım yarına kadar bu çizelgeyi tamamlamam lazımdı pazar günü sizlerden yanıt bulurum demitim ama sizlerden henüz yanıt gelmedi.
tekrar bakmanızı rica etsem en son eklediğim tabloya göre

Sn.modoste ,
Ekli Tabloyu inceleyiniz.
İşinizi görür gibi.

Ekli dosyalar

Son düzenleme:
teşekkür ederim sayın turist ben çok uğraştım bir türlü matematiksel analizi yapamadım akşama kadar boğuştum

ekteki dosyada sizin çözümünüzde bir deneme yaptım ufak sorunlar var gibi tekrar bakabilirmisiniz formülasyona ve dosyaya diğer hocalarımdan alternatif çözümler beklemekteyim

Ekli dosyalar

teşekkür ederim sayın turist ben çok uğraştım bir türlü matematiksel analizi yapamadım akşama kadar boğuştum

ekteki dosyada sizin çözümünüzde bir deneme yaptım ufak sorunlar var gibi tekrar bakabilirmisiniz formülasyona ve dosyaya diğer hocalarımdan alternatif çözümler beklemekteyim

Sn.modoste,
Dosyanızda bir sorun yok.L3 hücresine yazdığınız değer110,620 (metin)Text olarak yazılmış, matematik bir değer değil bu yüzden formülde işe yaramaz durumda.
L3 e değer girmeden zaten G3:L3 toplamı D kolonundakilerin toplamına eşit durumda ve formüller çalışıyor.
Ne yapmaya çalıştığınızı çözemedim.
TOPLAMLAR hücrelerine ytazdıklarınızın toplamı, yani G3ile L3 arasındaki değerlerin toplamı mantıksal olarak D sütunundakilerin toplamından fazla olmamalı.
Bundan sonrası sizin mantığınıza kalmış.
Kolay gelsin....

evet hatanın sebebini anladım
çok güzel bir formül oldu
bundan sonra yapmak istediğimde
her bir sayıyı oluşturan veri kümelerini yanda biryere tarihleriyle beraber çekmek olucak

Sn.modoste,
Dosyanızda bir sorun yok.L3 hücresine yazdığınız değer110,620 (metin)Text olarak yazılmış, matematik bir değer değil bu yüzden formülde işe yaramaz durumda.
L3 e değer girmeden zaten G3:L3 toplamı D kolonundakilerin toplamına eşit durumda ve formüller çalışıyor.
Ne yapmaya çalıştığınızı çözemedim.
TOPLAMLAR hücrelerine ytazdıklarınızın toplamı, yani G3ile L3 arasındaki değerlerin toplamı mantıksal olarak D sütunundakilerin toplamından fazla olmamalı.
Bundan sonrası sizin mantığınıza kalmış.
Kolay gelsin....
sayın turist asıl çizelge #3 nolu mesajda eklediğim çizelgeden mavi renkli ayrı çizelgelere geçiş
mavi renkli ayrı çizelgeler kaç satırdan oluşacağı belli değil toplamın tutması gereken hesap dönemlerinin belirleyen sayılar yani bunlar değiştiricek her çizelgenin kaç satırdan oluşacağı birbiri ardına aşağıya doğru eklene eklene gidicek. bu çizelgeyi oluşturmak için ilk iş sizin formüllediğiniz kısımı oluşturmaktı herhalde başka çözüm aklıma gelmiyodu.

sayın turist çözümlemeyi yaptığınız dosyada ekteki haline bakarsanız L6 hücresi
YANLIŞ oluyo

formülasyon düzeltilcek galiba inceleyebilirmisiniz.

Ekli dosyalar

Ekli dosyayı inceleyiniz.
G3..L3 arası hücreler veri doğrulama ile kontrol edilmektedir.

Ekli dosyalar

veriler ve formülasyon haricinde veri doğrulama nasıl kullanılıyo anlayamadım
M3:O3 arasına yaptığınız toplam kontrolü mü oluyo
fazla veri yazınca uyarı geldi
bunu veri doğrulamayı nasıl yaptınız aşama aşama anlatırmısınız sayın turist hocam

Sn.modoste,
G3 ile L3 hücreleri arasında Veri doğrulama yapılmıştır.
Veri doğrulamada bu hücreler için Custom( formül) kullanılmıştır.
Formül:=IF(SUM($G$3:$L$3)>SUM($D:$D);0;1)
Veri doğrulamadaki bu formül; G3 ile L3 arasında yazılanların toplamını D sütununda yazılanların toplamı ile kontrol eder ve bu D sütunundaki toplamdan fazla olduğu zaman izin vermez.
M3 N3 ve O3 ise tablonuzun genel kontrolü için konulmuştur.Veri doğrulama ile bağlı değildir.

Veri doğrulama konusunda forumda oldukça fazla bilgi mevcuttur, lütfen araştırınız.

sayın turist bugününüzü bana ayırmış gibi oldunuz çok teşekkür ederim
şöyle anlatayım
önce bir çizelgeye 1000 satırlık veriler giriliyo
sonra bu çizelge 5000 satırlık çizelgeye dönüşüyo
ordan formüllerle 200-250 satıra benzersiz sıralanarak veriler düzenleniyo ve soruma eklediğim sol kısımdaki veriler 200 satırlık (gerçeği)
ve hesap dönemi yani toplamların yukarı yazıldığı yer 52 tane (sorumda 6 tane) olcak ve her verinin hangi satırlar arasını alarak tamamlayacağı manuel yapmak oluyo ama geçmişten bir sayı değiştiğinde tüm bu değerler değişiyo

şimdilik sorumun yanıtını aldım galiba ofiste bilgisayarıma gidince sonuç almak için deneyecem sonra çizelgemde sorcaklarım devam edecek umarım siz ve diğer hocalarımda katılırlar
dikkat edilirse PMAT kısmında sayısal veri yok gerçek çizelgemde o kısımlarada veriler geldiğinde neye göre nasıl çözümleme yapılması gerekecek tekrar iyi bilenlere danışmam gerekecek)

(15 senelik verilerden çizelgelere geçiş yapılcak bu ilk adımlar diyorum
teşekkür ediyorum ilginize

Geri