Sadece Cümlenin ilk harfini büyük yapmak nasıl?

Katılım
2 Temmuz 2012
Mesajlar
21
Excel Vers. ve Dili
excel 2007
Arkadaşlar selamlar,
Excelde her biri uzun cümleler halinde diyelimki 8 - 10 tane satır var. Bu satırdaki kelimelerin ( BURASI ÖNEMLİ ) sadece baş harflerini büyük yapacak bir formül varmı. =yazım.düzeni(a1) formülü cümle içindeki tüm kelimelerin baş harflerini büyültüyor. Ben bunu istemiyorum. Satırlardaki cümlelerin sadece ama sadece ilk harflerini Büyültmek istiyorum. Cümlenin geri kalan kelimelerinin baş harflarini büyültmek istemiyorum. Bu konuya dikkatinizi çekiyorum. Bunu deneyip bilen arkadaşlar formül veya makro olarak bildirirse sevinirim.
İlgilenenlere şimdiden teşekkürler.
 

asi_kral

Özel Üye
Katılım
22 Şubat 2012
Mesajlar
2,822
Excel Vers. ve Dili
Excel 2007 Türkçe
Arkadaşlar selamlar,
Excelde her biri uzun cümleler halinde diyelimki 8 - 10 tane satır var. Bu satırdaki kelimelerin ( BURASI ÖNEMLİ ) sadece baş harflerini büyük yapacak bir formül varmı. =yazım.düzeni(a1) formülü cümle içindeki tüm kelimelerin baş harflerini büyültüyor. Ben bunu istemiyorum. Satırlardaki cümlelerin sadece ama sadece ilk harflerini Büyültmek istiyorum. Cümlenin geri kalan kelimelerinin baş harflarini büyültmek istemiyorum. Bu konuya dikkatinizi çekiyorum. Bunu deneyip bilen arkadaşlar formül veya makro olarak bildirirse sevinirim.
İlgilenenlere şimdiden teşekkürler.
Merhaba
Formül ile çözüm
Kod:
=BÜYÜKHARF(PARÇAAL($A1;1;1))&KÜÇÜKHARF(PARÇAAL($A1;2;UZUNLUK($A1)-1))
 

İdris SERDAR

Moderatör
Yönetici
Katılım
21 Ekim 2005
Mesajlar
17,104
Excel Vers. ve Dili
Excel, 365 - İngilizce
.

Sayın Faze,

Aynı soru için birden fazla başlık açmayın, lütfen.

Pratik bir yol:


Cümleyi Word'e kopyalayın. Orada gerekli düzenlemeleri yaptıktan sonra Exce'e kopyalayın.
 
Katılım
2 Temmuz 2012
Mesajlar
21
Excel Vers. ve Dili
excel 2007
Hocam çok teşekkürler. İstediğim tamda buydu işte. herşeyin başı eğitim :)))
 
Katılım
2 Temmuz 2012
Mesajlar
21
Excel Vers. ve Dili
excel 2007
sizinki; asi_kral_1967. Yurttaş ustanın da çözümü elbette mantıklı ama benim düzenleyeceğim satır adeti tam 95.000. Bu kadar satırları worde at sonra düzelt excel e at bayağı yoracaktı beni. Tekrar teşekkürler
 

asi_kral

Özel Üye
Katılım
22 Şubat 2012
Mesajlar
2,822
Excel Vers. ve Dili
Excel 2007 Türkçe
sizinki; asi_kral_1967. Yurttaş ustanın da çözümü elbette mantıklı ama benim düzenleyeceğim satır adeti tam 95.000. Bu kadar satırları worde at sonra düzelt excel e at bayağı yoracaktı beni. Tekrar teşekkürler
Kolay Gelsin.
 

İdris SERDAR

Moderatör
Yönetici
Katılım
21 Ekim 2005
Mesajlar
17,104
Excel Vers. ve Dili
Excel, 365 - İngilizce
sizinki; asi_kral_1967. Yurttaş ustanın da çözümü elbette mantıklı ama benim düzenleyeceğim satır adeti tam 95.000. Bu kadar satırları worde at sonra düzelt excel e at bayağı yoracaktı beni. Tekrar teşekkürler
.

Verdiğim pratik çözüm anlaşılmadı herhalde... Tekrar açıklayayım. Belki başkasının işine yarar.


1. Satır adedinin 95.000 olması verdiğim pratik çözümü aksatacak bir gerekçe değildir. Satır sayısı isterse 1.000.000 olsun farketmez.

2. Satırlar tek tek Word'e atılmayacak. Veri olan sütun / Sütunlar seçilip, Excel'den Word'e kopyalanacak.

3. Word'te bunun tümü seçilip, Büyük harf / Küçük harf'ten Tümce Kullanımı seçilince. Cümle baş harfleri büyük harf olmuş olacak. (Dikkat edilirse burada da öyle yoracak bir işlem yok.)

4. Son olarak bunların tümü seçilip Excel'e kopyalanacak.

Bu işlemler yorucu geliyorsa orasını bilemem.

.


.
 
Katılım
10 Şubat 2014
Mesajlar
1
Excel Vers. ve Dili
2007 türkçe
merhabalar bende faze 55 in sorusunun aynısını yaşıyorum ancak asi_kral dediğin formülü yazdığım halde olmuyor ve çok acil. nasıl yapmam gerektiğini anlatabilir misin??
 

Korhan Ayhan

Administrator
Yönetici
Admin
Katılım
15 Mart 2005
Mesajlar
41,547
Excel Vers. ve Dili
Microsoft 365 Tr-En 64 Bit
Önerilen formül A1 hücresindeki veriyi düzenler.

Sizin veriniz hangi hücredeyse formülü ona göre düzenlemeniz gerekir.
 
Katılım
11 Ekim 2011
Mesajlar
9
Excel Vers. ve Dili
Excel 2007 ve 2010
TÜRKÇE
Burada verilenler kısmen iş gören şeyler.
Formül olan malesef 2 ve daha fazla cümle içeren bir hücrede işe yaramıyor.

Word versiyonu da genel olarak çalışıyor ki bende bu güne kadar böyle yapıyordum ama bugün ihtiyacım olunca aşağıdaki formülü buldum yabancı forumlarda.

Kod:
=YERİNEKOY(YERİNEKOY(YAZIM.DÜZENİ(YERİNEKOY(YERİNEKOY(KÜÇÜKHARF(A1);". ";"9z9");" ";"zxz"));"9Z9";". ");"zxz";" ")
Alıntı ve Açıklama burada;
https://excelchamps.com/blog/sentence-case/
 
Katılım
28 Nisan 2010
Mesajlar
182
Excel Vers. ve Dili
2007 Türkçe
Altın Üyelik Bitiş Tarihi
15/10/2022
Çok orijinal bir formül. Teşekkürler.
 

denese

Altın Üye
Katılım
17 Mart 2011
Mesajlar
432
Excel Vers. ve Dili
Office 2019
Altın Üyelik Bitiş Tarihi
02-03-2026
Burada verilenler kısmen iş gören şeyler.
Formül olan malesef 2 ve daha fazla cümle içeren bir hücrede işe yaramıyor.

Word versiyonu da genel olarak çalışıyor ki bende bu güne kadar böyle yapıyordum ama bugün ihtiyacım olunca aşağıdaki formülü buldum yabancı forumlarda.

Kod:
=YERİNEKOY(YERİNEKOY(YAZIM.DÜZENİ(YERİNEKOY(YERİNEKOY(KÜÇÜKHARF(A1);". ";"9z9");" ";"zxz"));"9Z9";". ");"zxz";" ")
Alıntı ve Açıklama burada;
https://excelchamps.com/blog/sentence-case/
Konu ilgimi çektiği için denedim. Metin içinde rakam yer aldığında, rakam ile rakamdan sonraki harf arasına "Zxz" değeri geliyor.
 

Ali

Uzman
Katılım
21 Temmuz 2005
Mesajlar
7,895
Excel Vers. ve Dili
İş:Excel 2016-Türkçe
11 mesaj ve sonrası için zaten bununla ilgili YAZIM.DÜZENİ formülü var. İstenen başka birşey mi acaba.

Kod:
=YAZIM.DÜZENİ(A1)
 
Üst