• DİKKAT

DOSYA İndirmek/Yüklemek için ÜCRETLİ ALTIN ÜYELİK Gereklidir!
    Altın Üyelik Hakkında Bilgi

Pareto Analizi

Excel Vers. ve Dili
2003-Türkçe
Arkadaşlar ekte gönderdiğim dosyada mevcut müşteriler için pareto analizi yapmam gerekiyor.Şöyle ki:toplam satış cirosunun,tahsilatın,karın v.b... en yüksek kısmını oluşturan az sayıdaki müşteriyi bulacağız.Başka bir sayfa açılıp analiz orada mı yapılır yoksa aynı sayfada mı özetlenir bilemiyorum ben.Yardım edecek arkadaşlara şimdiden teşekkür ederim.Gerekirse daha ayrıntılı açıklamalar yapabilirim...
Ekli dosyayı görüntüle Kopyası Analiz.xls

Arkadaşlar ekte gönderdiğim dosyada mevcut müşteriler için pareto analizi yapmam gerekiyor.Şöyle ki:toplam satış cirosunun,tahsilatın,karın v.b... en yüksek kısmını oluşturan az sayıdaki müşteriyi bulacağız.Başka bir sayfa açılıp analiz orada mı yapılır yoksa aynı sayfada mı özetlenir bilemiyorum ben.Yardım edecek arkadaşlara şimdiden teşekkür ederim.Gerekirse daha ayrıntılı açıklamalar yapabilirim...
Ekli dosyayı görüntüle 105486

.

Dosyanız ekte.

.

Ekli dosyalar

Teşekkürler hocam elinize sağlık.Gayet güzel olmuş...

pardon birşey daha soracaktım
Bir analizi görmek için(mesela ciro oranının %75-%80'i) müşteri sayfasında ciro başlığı için azalan sıralama yapmam gerekiyor.Ama bu sefer diğer analizlerin müşteri sıralamasında yanlışlık oluşuyor.Mesela tahsilatı küçük olan büyüğün üstüne çıkıyor.Bunu nasıl hallederiz acaba?

pardon birşey daha soracaktım
Bir analizi görmek için(mesela ciro oranının %75-%80'i) müşteri sayfasında ciro başlığı için azalan sıralama yapmam gerekiyor.Ama bu sefer diğer analizlerin müşteri sıralamasında yanlışlık oluşuyor.Mesela tahsilatı küçük olan büyüğün üstüne çıkıyor.Bunu nasıl hallederiz acaba?

Sıralamayı her kategori için ayrı ayrı yapmanız gerekir.

.

Arkadaşlar yukarıda Yurttaş Hoca'mın eklediği dosya, sorunu maalesef çözmedi.müşteri verilerinin olduğu sayfada Hangi analizi görmek istesem o analiz için azalan sıralama yapıyorum ama bu sefer diğer analizler yanlış sıralanıyor.Bir de şöyle bir durum var ki müşteri oranları %75-80 olana kadar sürekli toplanarak gidiyor.Her müşterinin oranı ayrı gösterilmiyor.Konuyu tekrar güncelliyor,yardımlarınızı bekliyorum...

.

Doğrusunu isterseniz ben ne istediğinizden bir şey anlayamıyorum.

Belki ben anlayamıyorum, bir anlayan çıkar bir el atar. Görünen o ki herhalde bakanlar da anlayamıyor.

Bu nedenle, ikide bir "güncelliyorum" demek bir fayda sağlamıyor.

Siz manuel olarak nasıl bir sonuç görmek istiyorsanız, dosyayı bu şekilde dizayn edip ve gerekli açıklamaları yaparsanız bir el atan bulunur herhalde...

.

Hocam 7 nolu mesajınızda yeni bir sayfa açıp her kategorideki %80 lik kısmı oluşturan müşterileri açtığınız o yeni sayfaya çektiniz.Tamam burası gayet güzel.Ama her analizde doğru sonucu alabilmek için müşteri verilerinin olduğu sayfada o analiz için azalan sıralama yapmamız gerekiyor.
mesela:Ciro oranının %80'ini oluşturan az sayıda müşteriyi bulmak için toplam cironun yazıldığı sutuna azalan sıralama yapmamız gerekiyor.Bu şekilde %80'e kadar toplanarak gidiyor ve ilgili müşterileri sayfaya yazıyor.
burada sorun şu:toplanarak gittiği için ilk sıradaki müşteriden sonrasının oranı net olarak çıkmıyor(bir öncekiyle toplanıyor).
atıyorum:
1. müşteri- %5 ,
2. müşteri- %3,
3. müşteri- %2 orana sahip olsun.toplanarak gidince şöyle oluyor durum:

1. müşteri-%5
2. müşteri-%8
3. müşteri-%10
Bu sekilde olunca müşterinin kendi oranını hesaplamak toplama-çıkarmayla uğraşıyoruz.

İkinci ve en büyük problem ise şu:
ciro oranına ben azalan sıralama yapınca kar sütununun büyükten küçüğe sıralaması değişiyor.kar oranında düşük olan müşterinin oranı,yüksek olanın üzerine çıkıyor.
mesela:
1.Müşteri-%2 kar oranına sahip
2.Müşteri-%5 kar oranına sahip
ama ciro sütununa azalan sıralama yaptığımızda 1. müşteri en yüksek ciroya sahip olduğundan dolayı ilk sıraya çıkınca kar analizinde sıralama şöyle oluyor:
1.Müşteri-%2
2.Müşteri-%7 şeklinde gerçekleşiyor.
Buda analizlerin sıralamasını doğruluğunu etkiliyor.
Anlaşılmayan bir yer varsa açıklama yapabilirim.

.

Ben bir tanesini yaptım.

Buna bakarak diğerlerini yapmanız mümkün.

.

Ekli dosyalar

Geri