• DİKKAT

DOSYA İndirmek/Yüklemek için ÜCRETLİ ALTIN ÜYELİK Gereklidir!
    Altın Üyelik Hakkında Bilgi

Otomatik 1 Tane islem ile Her Yil Yuzde Eklemek

Excel Vers. ve Dili
2013 - TR & EN
Merhabalar, soruma cozum bulamadim bir turlu. yardimci olabilecek olan olursa gercek minettar olacagim.

Ekte surada dosya sunuyorum > http://s9.dosya.tc/server2/2w1e8j/Hayaletinizi---soru.xlsx.html

sorum kisaca soyle: Belirledigimiz bir yildan itibaren (belirlenen baslangic yili dahil), bulundugumuz yila kadar, (bulundugumuz yil haric - yil henuz bitmedigi icin) , 12000 rakaminin uzerine her yil yuzde 9 ekleyip, bir onceki yilda cikan sonucun yeniden yuzde 9unu alarak bulundugumuz yila kadar bu sekilde islem yaparak cikacak TOPLAM sonucu verecek bir islem ariyorum. Bu konuda yardimi olabilecek olan varsa cok mutlu olacagim.

Ornegin; 2015-2017 yili arasindaki rakami bulmak istiyorum.
Biten tum yillar icin su sekilde islem yapmak istiyorum.
2015 yili icin - 12000 rakaminin yuzde 9'unu uzerine ekledigimizde 13080 ediyor. 2016 yili da bittiginden 13080 rakaminin (12000 degil) yuzde 9unu uzerine ekledigimizde 14257,2 rakami cikiyor. 2017 yili henuz bitmedigi icin sonuc 14257,2 olacak eger sayet 2015 yilindan baslayarak islem yapmak istersem %9 faiz ekleyerek. Bilgisayardaki yil 2017 olarak algilanabilirse bu islemi belirledigim bir baslangic yilinan itibaren , her yil otomatik olarak bulundugum yila kadar (bulundugum yil haric ) islem yapip toplami verebilen bir forumul ariyorum.

Tesekkur ederim.

Son düzenleme:
Merhaba.

Aradığınız işlem BİLEŞİK FAİZ hesaplaması ve bu da aşağıdaki formül ile hesaplanabilir.
BİLEŞİK FAİZ=ANAPARA*KUVVET((1+FAİZ ORANI);DÖNEM SAYISI)

Formülü, sonuç almak istediğiniz hücreye uygulayınız.
.
Kod:
=A2*[COLOR="red"]KUVVET[/COLOR]((1+B2);[COLOR="red"]YIL[/COLOR]([COLOR="Red"]BUGÜN()[/COLOR])-[COLOR="Blue"]2015[/COLOR])

Merhaba Omer Baran, verdiginiz yanit aradigim sonucu verdi. Cok tesekkur ederim yanitiniz icin.

Omer Baran hazir konu acilmisken bir ek sorum olacakti eger bunun cozumu bulunursa sayet.

Yukarida sordugum uzere yillik bilesik faiz hesabi yapmis olduk. Eger ben bunu sectigim bir yilin, sectigim bir ayindan itibaren bulundugumuz yilin bulundugumuz ayina kadar (bulundugumuz ay haric) olan faiz hesabini hesaplatabilir miyim ?

Not: faiz orani yine yillik baza gore eklenecek. aylik degil. Yani yillik bilesik faiz hesabi olacak yine fakat aylik basit faiz hesabi yapmis olacagiz ayda Faiz Orani/12 sayisina gore saniyorum. yanlis dusunuyor olabilirim.

Merhaba sakincasi yoksa sayet dosya.tc vb. adrese yuklemenizi rica edecektim. Indiremedim maalesef uyeligimden dolayi.

Sayfayı yenileyerek önceki cevabıma tekrar bakınız.
Cevabımı güncelledim.

Omer Baran gonderdigin dosya bana hic soru birakmadi anlasilan :). Harika vallahi cok tesekkur ederim. Bilgin isiginda ve gondermis oldugun dosyada AYLIK hesap icin yazmis oldugun formul soyle : =$B$1*KUVVET((1+$B$2/12),ETARİHLİ($B$3+1,BUGÜN(),"m"))
Burada /12 aylik donem sayisini temsil ediyor ve tarihler arasindaki ay farkiyla carparak sonuca ulasiyoruz.

Eger ben bunu sayet soyle yazarsam:
=$B$1*KUVVET((1+$B$2),ETARİHLİ($B$3+1,BUGÜN(),"m")/12)
Burada da ben soyle dusundum, acaba yine yillik faiz olarak islemi yapip donemi YIL olarak dusunup tarihler arasindaki ay farkini 12'ye bolerek yila cevirmek istersem, 2,083 yil eder. buradaki hatayi goremedim?
Yukarida sizin yaptiginiz islemle cikan sonuc ile burada 2,083 yil ile yillik bilesik faiz hesabi yapinca cikan sonucun ayni cikmasini bekliyordum fakat olmadi.

dipnot: suan subat ayindayiz ornegin.
2015 ocak ayindan 2017 subat ayina kadar olan yil sayisi 2,083 yil.

Vaktinizi ayirdiginiz icin tesekkur ederim. bu sorum sadece bilgim olmasi icindir.

Bileşik faizde, dönem sayısı (yan ay) 1'den büyük olduğunda, önceki dönem (dönemler) için hesaplanan faize de faiz hesaplanıyor.
Benim verdiğim formülde 1 ay vadeli bankaya para yatırıldığı ve vade sonunda çekilmeyerek, vadenin otomatik yenilendiği düşünüldü.
.

Anladim simdi, bu durumda Sizin orada yazdiginiz tamamen aylik bilesik faiz hesabi, benim yazdigim ise biten yillar ile beraber , bitmeyen yilin ayini da yil cinsinden katarak yillik bilesik faiz hesabi.

Cok tesekkur ederim Omer Baran vakit ayirip verdigin yanitlar icin. baska sorum kalmadi konuyla ilgili.

Önemli olan VADEnin ne olduğu, örneğin günlük hesabını GECELİK REPO gibi düşünebilirsiniz.
Genellikle bankacılıkta verilen faiz oranları (vade ne olursa olsun) yıllık faiz oranlarıdır.
Bu nedenle de sorunuzda, vadenin yıl/ay/gün olduğunu düşünerek formül oluşturdum.

Bir de excelin yerleşik işlevlerinden =ETKİN (=EFFECT) işlevini araştırın isterseniz, gerekli/faydalı olabilir.
.

Geri