• DİKKAT

DOSYA İndirmek/Yüklemek için ÜCRETLİ ALTIN ÜYELİK Gereklidir!
    Altın Üyelik Hakkında Bilgi

ortalama formülü nasıl yapılır?

adventurous26

Altın Üye
Excel Vers. ve Dili
EXCELL 365
Arkadaşlar normal ortalama almayı formülle biliyorum ama ekteki dosyamdaki gibi kaç gün veri girdiysem sadeceokadarın ortalamasını aldırmayı yapamıyorum yardımcı olursanız çok memnun olurum.

Ekli dosyalar

ORTALAMA formülü, BOŞ HÜCRELERİ ZATEN DİKKATE ALMAZ. Ancak SIFIR değerlerini dikkate alır. Örnek dosyanızda aşağıdaki formülü uygulayınız, boş olan hücrelere 0 yazarak değişimi izleyiniz.
Kod:
=ORTALAMA(B4:AF4)

Alternatif;
Mantık olarak toplamı sayıya bölerek ortalama alıyorsanız şu şekilde de alabilirsiniz.
Kod:
=TOPLA(B4:AF4)/BAĞ_DEĞ_SAY(B4:AF4)

Eklediğiniz örnek dosyadaki 2. değer ( C4'teki ) sayı değil, arada " , " yerine " . " var. Dikkat ediniz. Sanırım o nedenle beklediğiniz ortalama değerine ulaşamıyorsunuz.

peki sıfır değerini dikkate almadan ortalama aldırabilirmiyiz?

Basit düşünmekte fayda var, hücrelerdeki sıfır değerlerini yok sayması için değerler toplamını sıfırdan büyük değerler adetine bölmek yeterli olacaktır.
Kod:
[B]=TOPLA(B4:AF4)/EĞERSAY(B4:AF4;">0")[/B]

Sıfır haricindeki sayıların ortalamasını alır.
Kod:
=TOPLA(B4:AF4)/(BAĞ_DEĞ_SAY(B4:AF4)-EĞERSAY(B4:AF4;0))

Alternatif olarak;
Kod:
[B]=ORTALAMA(EĞER(B4:AF4<>0;B4:AF4))[/B]
Dizi formülü olduğundan formül yazıldıktan sonra ENTER tuşuna basmak yerine Ctrl+Shift+Enter tuşlarına birlikte basarak işlemi tamamlamak gerekir (Böyle yapınca formül {formül} şeklindeki parantez içine girecektir) .

Yanlış anlamayın ama sitede "ortalama fonksiyonu" şeklinde arama yapsaydınız bir çok örnek dosya bulabilirdiniz. İyi günler dilerim.

Merhaba arkadaşlar bişey daha sorucam ortalamaları aldırdığım değerler başka sayfadan veri olarak otamatik o hücreye yazılıyor ama örneğin ayın 5'ine kadar değerler yazıyor diğer günlerin verileri gelmediği için #DIV/0! şeklinde yazdığı için en sonda ortalama hücresinde 31 gün tam dolmayınca ortalamayı alamıyor benim yapmak istediğim kaç gün girdiysem o güne kadar ortalamayı alsın yani o DIV uyarılarını dikkate almadan ilginize çok teşekkür ederim.

tamamda benim hücrelerimde #dıv uyarısı hücreler başka yerden veri aldıkları için benim istediğim o dıv olanları görmeden kaç gün girildiyse onun ortalamasını alsın

Sıfır olmayan hücrelerin ortalamasını almak için alternatif belirttim.
Sizin son mesajınız ile ilgili değildi. Olsaydı, yukarıdaki açıklamayı yapmazdım.

Son mesajınız ile birebir örtüşen dosyanızı eklerseniz yardımcı olalım.

tamamda benim hücrelerimde #dıv uyarısı hücreler başka yerden veri aldıkları için benim istediğim o dıv olanları görmeden kaç gün girildiyse onun ortalamasını alsın

Sayın OSMA'nın müdahil olduğu mevzuya dahil olmak istemem ancak, aşağıdaki söylediklerimi dikkate alırsanız bu türden sorunlarla karşılaşmazsınız gibi görünüyor.

Sayın adventurous26 bana, sonucu herhangi bir hata türü olan formüllerle işlem yapamazsınız gibi geliyor. Onun için o hatayı yok sayacak (örneğin hatalıysa boş sonuç veya 0 sonucunu verecek) şekilde o formülleri aşağıdaki örneklere benzer şekilde düzeltmenizde yarar var.

=EĞER(EHATALIYSA(formülünüz);"";formülünüz)
=EĞER(EHATALIYSA(formülünüz);0;formülünüz)

NOT: Ortalama fonksiyonuna ilişkin gerekli açıklamalar ( sıfır değerlerini dikkate almama, boş hücrelerin durumu vs.) konu sayfasındaki bundan önceki mesajlarda yapılmış.

Yanlış anlamayın ama sitede "ortalama fonksiyonu" şeklinde arama yapsaydınız bir çok örnek dosya bulabilirdiniz.

Merhaba,

Kod:
=EĞERHATA(ETOPLA(A1:A10;"<>[COLOR=Red]#SAYI/0![/COLOR]";A1:A10)/EĞERSAY(A1:A10;">0");"")

Kırmızı alanı kendinize göre ayarlayın.

Geri