• DİKKAT

DOSYA İndirmek/Yüklemek için ÜCRETLİ ALTIN ÜYELİK Gereklidir!
    Altın Üyelik Hakkında Bilgi

Olasılık tahmin vb.

Excel Vers. ve Dili
office 2007
İyi akşamlar
Sıralı numaralama yapılmış bir sütunda, satırların karşılığına rastgele 1 den 10 kadar olan sayılardan herhangi birisi birkaçı atanmışsa, son satıra gelecek sayı için tahmin olasılık vb. olarak excell de formül oluşturulabilir mi?
Örnek dosya ektedir.

Ekli dosyalar

Kanımca soruyu biraz daha somutlaştırmanız gerekiyor.

Zira örnek dosyaya göre atanan değerler, sıradan bağımsız 1-10 arası herhangi bir değer alabiliyor. O halde son sıradakinin de alabileceği değer sayısı 10'dur; yani değer aralığı [1,10] kapalı aralığıdır.

cevap

soru bence gayet net
örnekte sıralama karşılığı 1 den 10 a kadar sayılar rastgele atanmış, tekrar edilen sayılarda olabiliyor.
atanan sayıların sıralaması ve tekrar edilen sayıları da dikkate alarak, örnekteki ? işaretli hücreye hangi sayının gelme ihtimalini belirleyecek excelde formül oluşturulabilir mi?

İyi akşamlar
Sıralı numaralama yapılmış bir sütunda, satırların karşılığına rastgele 1 den 10 kadar olan sayılardan herhangi birisi birkaçı atanmışsa, son satıra gelecek sayı için tahmin olasılık vb. olarak excell de formül oluşturulabilir mi?
Örnek dosya ektedir.

.

Dosyanız ekte.

.

Ekli dosyalar

Tahminolasılık

İlginize teşekkürler İdris SERDAR Bey
Çözümünüzle yenişeylerde öğrendim.
Formülde Rastgelearada ile atananlar sayfanın herhangi bir yerinde işlem yapınca kendiliğinden değişiyor, sonuçlarda.
Oysa rastgele atanan sayılardan kastım rastgele herhangi bir sayı (1den 10 kadar) ancak atandıktan sonra değişmemesi gerekiyordu.
Başka bir örneği ekledim.
1-10 sıralı sütunda, atananlar hücrede rastgele (sıralama ile gelmiyor art arta olabiliyor) ancak 0-1 sabit sayılar. Atandıktan sonra değişmiyor.
sonuçta sütunda atanan sayıların bir sonraki satırda 0 mı 1 mi olacağının gelme ihtimalini arıyorum.
yani 1 sütunda atananlardan sonra gelenin ihtimali ve devam eden sütunlar.
İyi çalışmalar.

Ekli dosyalar

soru bence gayet net
örnekte sıralama karşılığı 1 den 10 a kadar sayılar rastgele atanmış, tekrar edilen sayılarda olabiliyor.
atanan sayıların sıralaması ve tekrar edilen sayıları da dikkate alarak, örnekteki ? işaretli hücreye hangi sayının gelme ihtimalini belirleyecek excelde formül oluşturulabilir mi?

Son satıra rastgele bir değer atayacak formül, deseniz, o zaman evet, gayet açık olurdu...

Kolay gelsin.

olasılıktahmin

SERDAR Bey
yeni formül ortalama alıyor.
Acaba atanan sayıların geliş şekline göre yani tekrarlama aralığını da dikkate alan bir tahmin olasılık vb. bir excell formülü oluşturulabilir mi.?
İyi çalışmalar.

.

Soru işaretlerinin yerine nasıl sonuçlar çıkmasını bekliyorsunuz?

.

olasılık tahmin

Her sütunun altında ? işaretli yerde,
örneğin 1. sütunda
1
1
0
1
0
0
0
atanmış varsa sonra gelen aynı sütunda ? işaretli hücrede, atananların geliş şekline sıralamasına bağlı/bağlantılı hangi sayının gelme ihtimali daha yüksek olasılıktır. 0 mı 1 mi ? excell de bu işlem formüle edilebilir mi ?

Her sütunun altında ? işaretli yerde,
örneğin 1. sütunda
1
1
0
1
0
0
0
atanmış varsa sonra gelen aynı sütunda ? işaretli hücrede, atananların geliş şekline sıralamasına bağlı/bağlantılı hangi sayının gelme ihtimali daha yüksek olasılıktır. 0 mı 1 mi ? excell de bu işlem formüle edilebilir mi ?
.

Sizce, bu verdiğiniz örnekte ne gelmesi gerekir?

Yine de ekteki dosyaya bakın.

.

Ekli dosyalar

olasılık tahmin

Serdar Bey
9 sütun 12 satır sonuçlanmış bir tabloda
önerdiğiniz formülle
9. satırdan sonraki 10.
10.satırdan sonraki 11.
11. satırdan sonraki 12. satırı uyguladım.
sadece 12. satırın sonucunun tahmini doğru çıktı.
Acaba tahmin formülü iki sonuçlumu olmalı, yani iki tahmin.
örneği ekte gönderiyorum.

Ekli dosyalar

.

1. Yaptığınız işlem nedir bilmiyorum. Onun için verdiğim yanıtlar da sallama oluyor.

2. FORECAST ve TREND işlevleri bir önceki verilere göre sonraki oluşacak veriyi tahmini olarak verirler.

3. Tabloda 0 olarak 9 veya 10'kadar olan verilerden sonraki tahmin doğal olarak 0 çıkar. 1 nasıl çıkar? Matematiksel olarak çıkmaz.

Dosyanız ekte. Tahmin işlevine göre oluşacak sonuçları veriyor.

.

Ekli dosyalar

İlginize teşekkürler İdris SERDAR Bey
tabloda satır sayısı arttıkça sonuç 0 ve 0.0123456 gibi anlamsız (yuvarlamadan) çıkıyor.
Ancak birçok şey öğrendim katkılarınızla.
iyi günler dilerim.

Geri