• DİKKAT

DOSYA İndirmek/Yüklemek için ÜCRETLİ ALTIN ÜYELİK Gereklidir!
    Altın Üyelik Hakkında Bilgi

Mastar eklerini değiştirmek

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Excel Vers. ve Dili
Office 2013
İngilizce
Merhaba arkadaşlar;excelde bir problem yaşıyorum ve bu konuda en iyi bilgiyi alabileceğimi düşünerek bu foruma az önce kaydoldum.
Benim için çok karışık sizler için nasıldır bilemem ama bir sorum olacaktı.
Şimdi ben excelde sözlük hazırlamak istiyorum.a1 sütununa mek-mak halinde kelimeyi yazacağım.b1 de mastar eki silinip "yapmak" yerine şimdiki zaman "yapıyor",c1 de geçmiş zaman "yaptı",d1 de gelecek zaman "yapacak" yazmasını istiyorum.Burada ben sadece a1'e yazacağım diğer sütunları kendisi dolduracak şekilde bir formül lazım.Yardımcı olabilir misiniz?
Yardımcı olan,olmayan herkese teşekkürler.

Bu bayağı karışık bir durum. Hadi "yapmak" için ayarladık diyelim (mak'ı at, -tı, -ıyor vs ekle); "gelmek" için ayrı bir düzenleme; "içmek" için daha ayrı bir düzenleme gerekir. Ünlü uyumları, benzeşmeler ve kaynaştırma harfleri bayağı zorlar.

Tam olarak tüm kelimeler için geçerli midir bilmiyorum ancak yukarda belirttiğim tüm kuralları belirtirseniz (yani -mak'tan önceki harf şuysa bu olur, daha önceki harf şuysa böyle olur gibi) "belki" makro ile bir çözüm yoluna gidilebilir.

Merhaba arkadaşlar;excelde bir problem yaşıyorum ve bu konuda en iyi bilgiyi alabileceğimi düşünerek bu foruma az önce kaydoldum.
Benim için çok karışık sizler için nasıldır bilemem ama bir sorum olacaktı.
Şimdi ben excelde sözlük hazırlamak istiyorum.a1 sütununa mek-mak halinde kelimeyi yazacağım.b1 de mastar eki silinip "yapmak" yerine şimdiki zaman "yapıyor",c1 de geçmiş zaman "yaptı",d1 de gelecek zaman "yapacak" yazmasını istiyorum.Burada ben sadece a1'e yazacağım diğer sütunları kendisi dolduracak şekilde bir formül lazım.Yardımcı olabilir misiniz?
Yardımcı olan,olmayan herkese teşekkürler.

bunu bir inceleyiniz

Ekli dosyalar

yusuf44 kardeşim belirtilmesini istediğin özellikler türkçenin kuralları.yani o kurallar doğal olarak olacak yoksa kelimeler yazılamaz.Bu şekilde de belirttiğin gibi biraz zor oluyor.Başlıktada yazdığım gibi bayağı zor bir formül.teşekkürler.

sametozyavuz kardeşim öncelikle ellerine sağlık.Tablo gerçekten çok güzel olmuş bu kadar kısa sürede böylesine bir çalışmayı hazırladığınız için teşekkürler.Gerçekten çok çok güzel olmuş.türkçenin kurallarınıda kapsıyor.Dediğiniz gibi test ettiğimde bir kaç ufak sorunla karşılaştım sadece.es,ez,iç,it,et,ek,öt,öl,in,üz,öp gibi kelimelerde sorun çıkıyor sonuna mastar eki getirmiyor.

Birde çok zahmet vermiş oluyorum k.bakmayın ve bu yaptığınız dosyanın deneme olduğu için sadece mastar halini kullandığınızı biliyorum ama konuda belirttiğim gibi mastar ekinin yanında gelecek,geçmiş ve şimdiki zaman (toplamda 4 zaman olacak şekilde) eklemelerini de yapabilirseniz çok sevinirim.Bu şekilde hazırlanmış olan çalışmanızı sabırsızlıkla bekliyorum.teşekkürler.

Son düzenleme:
Konu taşınmış ve başlığı değiştirilmiş.Bu durumu bildirmek amacıyla bu mesajı yazıyorum ki konuya ulaşamayanlar ve bulamayanlar konunun yeni durumundan haberdar olsunlar.

yusuf44 kardeşim belirtilmesini istediğin özellikler türkçenin kuralları.yani o kurallar doğal olarak olacak yoksa kelimeler yazılamaz.Bu şekilde de belirttiğin gibi biraz zor oluyor.Başlıktada yazdığım gibi bayağı zor bir formül.teşekkürler.

sametozyavuz kardeşim öncelikle ellerine sağlık.Tablo gerçekten çok güzel olmuş bu kadar kısa sürede böylesine bir çalışmayı hazırladığınız için teşekkürler.Gerçekten çok çok güzel olmuş.türkçenin kurallarınıda kapsıyor.Dediğiniz gibi test ettiğimde bir kaç ufak sorunla karşılaştım sadece.es,ez,iç,it,et,ek,öt,öl,in,üz,öp gibi kelimelerde sorun çıkıyor sonuna mastar eki getirmiyor.

Birde çok zahmet vermiş oluyorum k.bakmayın ve bu yaptığınız dosyanın deneme olduğu için sadece mastar halini kullandığınızı biliyorum ama konuda belirttiğim gibi mastar ekinin yanında gelecek,geçmiş ve şimdiki zaman (toplamda 4 zaman olacak şekilde) eklemelerini de yapabilirseniz çok sevinirim.Bu şekilde hazırlanmış olan çalışmanızı sabırsızlıkla bekliyorum.teşekkürler.

çalışmanızı bekliyorum dediğiniz için yazıyorum. hata veren kelimeler (es,ez,iç,it,et,ek,öt,öl,in,üz,öp) iki harften oluştukları için sorun çıkıyor. ama bu sorunu çözemedim. değer hatası belki çözülür fakat asıl sorun zaman türetmelerinde çünkü harf düşmeleri var harf yumuşamaları var tüm bunlar formülüze etmek malesef benim yapabileceğim bir şey değil. size kolay gelsin.

Evet bu konu galiba aşırı zor bir konuydu.yapılamayacak düşüncesine kapıldığım için konuyu kapatıyorum.emeği geçen herkese çok çok teşekkür ederim.

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Geri