• DİKKAT

DOSYA İndirmek/Yüklemek için ÜCRETLİ ALTIN ÜYELİK Gereklidir!
    Altın Üyelik Hakkında Bilgi

Maksimum karı bulma problemi

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan z0diac
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Excel Vers. ve Dili
Microsoft Office Professional Plus 2013 İngilizce
Herkese merhaba, elimde şöyle bir problem var. Bu problemi Excel'de nasıl çözebilirim?

yönlendirme başına ödeme: 0.5 lira
bir yönlendirme'den gelen kazanç 1 lira
bu şekilde ayda 200 adet yönlendirme geliyor. yani 200 adet yönlendirmeden 200lira kazanç, 100lira gider var (200x0,5) ve toplam kar 100 lira ediyor.

Eğer yönlendirme başına ödemeyi 0.01 lira artırırsak aylık yönlendirme sayısı %3 artıyor (yani yönlendirme başına ödeme 0.51 lira oluyor ve 206 adet yönlendirme geliyor. bu şekilde her 0.01 lira artırımda yönlendirme sayısı %3 artıyor). eğer yönlendirme başına ödemeyi 0.01 lira azaltırsak aylık yönlendirme sayısı %3 azalıyor (0.49 lira olunca 194 yönlendirme geliyor ve her 0.01 azaltmada yönlendirme sayısı %3 azalmaya devam ediyor). En düşük ödeyebileceğimiz "yönlendirme başına ödeme" 0.2 lira.
İki durumda da yönlendirme başına kazanç değişmiyor (yani hep 1 lira).

Böyle bir sistemde maksimum karı elde etmemiz için gerekli olan optimum yönlendirme başına ödeme ne olmalıdır? Bunu Excel'de nasıl hesaplarız?

Java'da if-else komutlarıyla yapınca 0.66 lira buldum ama Excel'de nasıl yapabileceğim konusunda pek bir fikrim yok.

Teşekkürler

2. 0,01 liralık artışta yönlendirme sayısı 206*1,03 olarak mı artış gösterecek?

eğer böyle ise küsüratları nasıl yuvarlayacağız?

.

Solver - Çözücü kullanabilirsiniz.

Örnek bir dosya eklerseniz, daha uygun olur.

.

Eğer sorunun cevabını merak ediyorsanız. Bu şekilde sonunca ulaşmanız mümkündür.

Sizinle aynı sonucu buldum.

İyi çalışmalar.

Ekli dosyalar

Eğer sorunun cevabını merak ediyorsanız. Bu şekilde sonunca ulaşmanız mümkündür.

Sizinle aynı sonucu buldum.

İyi çalışmalar.

Tam olarak buydu istediğim şey :) Ben biraz daha kompleks düşünüp if/else olarak düşündüm ama böyle basite indirgeyerek yapmayı düşünememiştim. Elinize sağlık, çok açıklayıcı oldu bu. Şimdi kendim tekrar yaptım aynı şekilde :)

Endüstri mühendisliği okuduğum için bu tarz problemleri çok fazla çözdüm :D eğer isterseniz maks. değerin hangi değerler ile sağlanacağını belirten küçük bir formül daha ekleyebilirim. Bu şekilde aynı soru tarzı için değerleri değişmesi durumunda sonucu size otomatik verecektir.

Endüstri mühendisliği okuduğum için bu tarz problemleri çok fazla çözdüm :D eğer isterseniz maks. değerin hangi değerler ile sağlanacağını belirten küçük bir formül daha ekleyebilirim. Bu şekilde aynı soru tarzı için değerleri değişmesi durumunda sonucu size otomatik verecektir.

Süper olur bu :)
Bir de şunu soracağım. Maksimum değeri bulduk ama bu maksimum değeri veren yönlendirme başına ödemeyi de hemen yanına otomatik olarak getirebilir miyiz? Bu şekilde maksimumu bulduktan sonra listeden o maksimuma denk gelen ödemeyi kendimiz bakarak görebiliyoruz. Bu şekilde de tamam istediğim şey aslında ama eğer bunu da otomatik olarak maksimumun yanına alabilmek kolaysa onu da öğrenebilmem mümkün mü?

Alternatif 1: Aşağıda maksimum değeri buldurdum zaten. Daha sonra Kaçıncı formülü ile bu değerin satır ve sütunu tespit edilebilir. Daha sonra da indis formülü ile bu değer istenilen hücreye getirilebilir.

Alternatif 2: Kar sütunu ilk sütuna olarak çekilir ise düşey ara ile kolayca bulabiliriz.

Alternatif 1 ile hemen yapabilirim. Fakat 2. alternatifi isterseniz biraz uğraştıracağı için ( acemiyim formülleri seri kullanamıyorum ve şu an işteyim) saat 8-9 gibi gönderebilirim.

İyi çalışmalar.

Alternatif 1: Aşağıda maksimum değeri buldurdum zaten. Daha sonra Kaçıncı formülü ile bu değerin satır ve sütunu tespit edilebilir. Daha sonra da indis formülü ile bu değer istenilen hücreye getirilebilir.

Alternatif 2: Kar sütunu ilk sütuna olarak çekilir ise düşey ara ile kolayca bulabiliriz.

Alternatif 1 ile hemen yapabilirim. Fakat 2. alternatifi isterseniz biraz uğraştıracağı için ( acemiyim formülleri seri kullanamıyorum ve şu an işteyim) saat 8-9 gibi gönderebilirim.

İyi çalışmalar.

alternatif 1 uygun benim için. zaten istediğimi elde ettim ama uğraştırmayacaksa bu şekilde olur.

Geri