makro sorunu

othara

Altın Üye
Excel Vers. ve Dili
2016 PLUS
Altın Üyelik Bitiş Tarihi
08-07-2026
üstatlarım makroları etkieştiriyorum olmuyor devre dısı bırakıyorum olmuyor
neden acaba
365 office kullanıyorum

yardımlarınız için teşekkürler

Ekli dosyalar

muhasebeciyiz

Altın Üye
Excel Vers. ve Dili
Office 2016
64 Bit
21-12-2027
Bu hata mesajı, genellikle iki olasılıkla ilgili olabilir:

1. Makro Güvenlik Ayarları: Makroların devre dışı bırakılmış olabileceği anlamına gelir. Bu durumda, makroların çalışabilmesi için güvenlik ayarlarının değiştirilmesi gerekir.
  2. Makronun Gerçekten Olmaması: Çalışma kitabınızda gerçekten makro olmayabilir veya makro kaybolmuş olabilir. Ancak bu durum genellikle "makro yok" hatası yerine farklı bir hata mesajıyla karşımıza çıkar.

3. Bu sorunu çözmek için aşağıdaki adımları izleyebilirsiniz:
Adım 1: Makro Güvenlik Ayarlarını Gözden Geçirin
  • Excel veya Word gibi uygulamanızı açın.
  • Dosya > Seçenekler yolunu takip edin.
  • Güven Merkezi sekmesine gidin ve ardından Güven Merkezi Ayarları'na tıklayın.
  • Makro Ayarları kısmında şu seçeneklerden birini seçin:
    • Tüm makrolara izin ver: Bu seçenek, tüm makroların çalışmasına izin verir. (Güvenlik riski oluşturabilir, dikkatli olmalısınız.)
    • Makroları bildir ve devre dışı bırak: Bu seçenek, şüpheli makroları devre dışı bırakır ve sizi uyarır.
    • Makroları devre dışı bırak: Tüm makroları engeller.
  • Güvenlik nedeniyle Tüm makrolara izin ver seçeneği genellikle önerilmez. Ancak, makroların çalışabilmesi için bu seçeneği geçici olarak seçmeyi deneyebilirsiniz.
Adım 2: "İçeriği Etkinleştir" Seçeneğini Kontrol Edin
  • Dosyayı açtığınızda, genellikle ekranın üst kısmında bir uyarı mesajı görünür: “Bu dosya makro içerebilir. İçeriği etkinleştirmek ister misiniz?”
  • Burada İçeriği Etkinleştir'i tıklayın.
Adım 3: Dosyayı Farklı Kaydet ve Yeniden Aç
  • Makro içeren dosyayı bir "XLSM" dosya türünde kaydettiğinizden emin olun. Eğer dosya ".xlsx" formatında kaydedilmişse, makrolar devre dışı kalır. Bu durumda, dosyayı Farklı Kaydet diyerek "Excel Çalışma Kitabı (Makrolu)" (.xlsm) olarak kaydedin.
Adım 4: Eklentileri ve Dış Yazılımları Kontrol Edin
  • Eğer üçüncü taraf eklentiler veya güvenlik yazılımları kullanıyorsanız, bu yazılımlar makroların çalışmasına engel olabilir. Bu durumda, eklentileri devre dışı bırakmayı veya güvenlik yazılımını geçici olarak kapatmayı deneyebilirsiniz.
Adım 5: Dosya Konumunu Kontrol Edin
  • Dosyanız, ağ sürücüsünden veya internet üzerinden indirilmişse, güvenlik nedeniyle makrolar devre dışı bırakılmış olabilir. Dosyayı yerel diske (örneğin, masaüstüne) kaydedip yeniden deneyin.
Adım 6: Dosya İçeriğini Kontrol Edin
  • Dosyanızda gerçekten bir makro olup olmadığını kontrol edin. Alt + F11 tuşlarına basarak VBA editörüne geçin. Burada Modüller veya ThisWorkbook içinde herhangi bir kod olup olmadığını kontrol edebilirsiniz.
  • Eğer burada hiç kod yoksa, dosyada makro bulunmayabilir.
Adım 7: Office Güncellemelerini Kontrol Edin
  • Office 365'in güncel olup olmadığını kontrol edin. Bazen eski sürümler bazı işlevleri desteklemeyebilir. Dosya > Hesap > Güncellemeleri Yoxla kısmından güncellemeleri kontrol edebilirsiniz.

othara

Altın Üye
Excel Vers. ve Dili
2016 PLUS
08-07-2026
EKLETİLERİDE NE GİBİ İŞLEM YAPACAM İLK İKİSİNİ YAPTIM

Korhan Ayhan

Administrator
Yönetici
Admin
Excel Vers. ve Dili
Microsoft 365 Tr-En 64 Bit
Merhaba,

Makro içeren excel dosyaları genellikle aşağıdaki uzantılarda olmalıdır.

.xls
.xlsm
.xlsb

Paylaştığınız görselde dosyanız XLSX uzantılı görünüyor. Bu uzantılı dosyalar makro içermez.

othara

Altın Üye
Excel Vers. ve Dili
2016 PLUS
08-07-2026
Merhaba,

Makro içeren excel dosyaları genellikle aşağıdaki uzantılarda olmalıdır.

.xls
.xlsm
.xlsb

Paylaştığınız görselde dosyanız XLSX uzantılı görünüyor. Bu uzantılı dosyalar makro içermez.
nasıl deiştircem bu siteden indirdigimi dahi
xlsx uzanttısı atiyor

Korhan Ayhan

Administrator
Yönetici
Admin
Excel Vers. ve Dili
Makro uzantılı dosyanın uzantısı durup dururken değişmez.

Tam olarak yaşadığınız sorunu ve yaptığınız işlemi yazarsanız çözüm önerisi verilebilir.

othara

Altın Üye
Excel Vers. ve Dili
2016 PLUS
08-07-2026
çogunda bu uyarıyı alıyorum.makrolarla çalısan dosyalarda bazılarının sonuna xls yapınca düzeldi ama çogu calısmıyor resimde gonderdigim hatayı veriyor

Korhan Ayhan

Administrator
Yönetici
Admin
Excel Vers. ve Dili
Bu arada porfilinizde 2016 PLUS sürümü yazıyor. İlk mesajınızda ofis 365 kullandığınızı belirtmişsiniz. Aşağıdaki linki inceleyerek profilinizi güncellemenizi rica ederim.

Makrolarla ilgili olarak link belki faydalı olabilir..

othara

Altın Üye
Excel Vers. ve Dili
2016 PLUS
08-07-2026
çözüldü.Ne deneydsem olmadı..
Saf tıklayıp genel özelliklerden kilidir kaldır secenegi ile çözdül..
teşekkürler