• DİKKAT

DOSYA İndirmek/Yüklemek için ÜCRETLİ ALTIN ÜYELİK Gereklidir!
    Altın Üyelik Hakkında Bilgi

Mak ve indis kullanımı

Excel Vers. ve Dili
excel xp türkçe
merhaba Arkadaşlar elimde bir sınav listesi var Ekte mevcut
bu listede en yüksek ortalamaya sahip öğrencinin isminin listeden bulunup görüntülenmesini istiyorum. bide oluyorsa notunun kaç olduğunu yardımcı olursanız sevinirim teşekkürler çok önemli

Ekli dosyalar

bu konuda hiçbir bilgim yok p yüzden bunlardan pek bir çözüme ulaşamadım benim istediğimi açıklayan bir örnek gönderirseniz sevinirim

J1 hücresine en büyük kaç kişiyi görmek istiyorsanız onu yazabilirsiniz. 3 yazarsanız en yüksek 3 kişiyi listeleyecektir.

Ekli dosyalar

teşekkür ederim Ali G sütununda yaptığınız formülü açıklarsanız çok sevinirim
o alan olmadan istediğim şey yapılamazmı teşekkürler

Buda yardımcı sütunsuz olanıdır. H1 hücresine en yüksek alan kaç kişiyi listelemek istiyorsanız onu yazınız.

H2:H8 aralığındaki formüller dizi formülü olup direk ENTER tuşuna basmadan CTRL+SHIFT+ENTER tuşlarına birlikte basarak giriniz.

Not: Excel formül başına ve sonuna otomatik olarak { } ayıraçlarını ekleyecektir.

Ekli dosyalar

Yaa arkadaşlar bana bunu açıklayacak kimse yokmu

yada daha basit bir şekilde istediğim sonuca ulaşamazmıyım lütfen çok önemli

Boşuna cevap yazıyoruz sanırım.

ali bey kusura bakmayın benim bu konuda çok bir bilgim yok anlamakta zorlanıyorum kusura bakmayın kırıcı bişey demek istemedim sadece şu an bu o kadar önemliki kırdımsa özür dilerim kusura bakmayın. sanırım bana artık yardımcı olmazsınız.

arkadaşlar sadece en yüksek notu alan öğrenci adını öğrenmem gerekirse ne yapmam lazım. notunu istemiyorum. lütfeeeeeen.

teşekkür ederim ama benim istediğim sadece en yüksek notu alan öğrencinin adını öğrenmek. ilginize teşekkürler

4 ve 6 nolu mesajda zaten bunların cevabı var.

merhaba Arkadaşlar elimde bir sınav listesi var Ekte mevcut
bu listede en yüksek ortalamaya sahip öğrencinin isminin listeden bulunup görüntülenmesini istiyorum. bide oluyorsa notunun kaç olduğunu yardımcı olursanız sevinirim teşekkürler çok önemli

Sorunuz: listede en yüksek ortalamaya sahip öğrencinin isminin listeden bulunup görüntülenmesi.

1.Tablonuza bakıldığında isimler en solda, ortalamalar en sağda. Burada sağdaki bir bilgiden soldaki bir bilgiyi elde etmek için VLOOKUP fonksiyonunu kullanamayız. Burada kullanacağımız fonksiyon takımı INDEX ve MATCH fonksiyonudur.

2.Sorunun diğer bir bölümü ise ortalamalardaki en yüksek değerin bulunmasıdır. Bunu da MAX veya LARGE fonksiyonları ile bulmamız gerekir.

3.Ortalamaların eşit olması durumunda arada bir fark yaratmak açısından ben sonra gelen en büyük için bir fark için =AVERAGE(B2: D2)+ROW()/10^10 şeklinde bir formül uyguladım. (İlk gelen enbüyük için =AVERAGE(B2: D2)-ROW()/10^10 formülünü kullanabilrsiniz.)

Şimdi gelelim formülü yazmaya.

INDEX - İNDİS

Tabloda veya dizide bulunan öğenin değerini, satır ve sütun numarası indisleri ile seçerek verir.

Sözdizimi:
İNDİS(dizi;satır_sayısı;sütun_sayısı)
INDEX(array,row_num;column_num)

Dizi: A2:E6

Bize satır sayısı lazım. Ama önce hangi değeri almamız lazım. Bu E2:E6 aralığındaki en büyük değer olacak. Bunu da MAX(E2:E6) veya LARGE(E2:E6;1) bulabiliriz.

Şimdi bu bulduğumuz değerin satır sayısını bulmak için MATCH fonksiyonunu kullanmamız gerekir.

MATCH - KAÇINCI

Bir dizide belirtilen sıradaki, belirtilen değerle eşleştirilen öğenin göreli konumunu verir.

Öğenin kendisine değil, ama öğenin aralıktaki konumuna gerek duyduğunuzda ARA fonksiyonlarından birinin yerine KAÇINCI fonksiyonunu kullanın.

Sözdizimi:
KAÇINCI(aranan_değer;aranan_dizi;eşleştir_tür)
MATCH(lookup_value,lookup_array;match_type)

Buna göre formül parçamız ; MATCH(MAX(E2:E6);E2:E6;0) şeklinde olacaktır.

Aradığımız veri de 1.sütunda oduğundan ve tüm parçaları bir araya getirdiğimizde formül:

=INDEX(A2:E6;MATCH(MAX(E2:E6);E2:E6;0);1) şeklini alacaktır.

Buna benzere eğer puan sıralaması ile isimleri almak istiyorsak bu kez MAX fonksiyonu yerine LARGE fonksiyonunu kullanmamız gerekecek Bu durumda da formül:

=INDEX($A$2:$E$6;MATCH(LARGE($E$2:$E$6;J1);$E$2:$E$6;0);1)Şeklinde olacaktır.

Dosyanız ekte.

.

Ekli dosyalar

Tek bir büyük için İNDİS,KAÇINCI ve MAK kombinasyonu yeterlidir.Yalnız eşitlik durumunda formüller sağlıklı çalışmayacaktır. Bu nedenle 4 ve 6 nolu mesajlarımda verdiğim örnekler yeterlidir.

yurttaş çok öz ve açıklayıcı anlatmışsın.helal olsun.

yurttaş çok öz ve açıklayıcı anlatmışsın.helal olsun.

yani mart 2009 dan beri yurttaşa yorum yazan olmamış.siz 2 yıl sonra fikrinizi söylemişsiniz.buradan sizin haklı bir yorum yaptığınız anlamı çıkıyor galiba.....:)

Geri