• DİKKAT

DOSYA İndirmek/Yüklemek için ÜCRETLİ ALTIN ÜYELİK Gereklidir!
    Altın Üyelik Hakkında Bilgi

Kosullu toplama ve karsiligini yazma.

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan piton7
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Excel Vers. ve Dili
2000 türkçe
Benim istedigim su.a sutununda mesela 5-15-30-40 var.karsilarindada b sutununda 100-200-300-400 var.
A1:5 B1:100
A2:15 B2:200 gibi

Mesela C ye 15 yazarsam Dye 200u yazacak.
Cye 20 yazarsam 20 olmadigi icin 15ile 5in(15+5=20 mantigiyla) karsisindakileri toplayip 300 yazacak.mumkunmudur bu.

çok kısa zamanda uzman hocalardan mutlaka güzel bir formülle çözüm geleceğini düşünüyorum

C ye 45 yazdığımızdaki çözümleme nasıl olacak
5+40 mı
15+30 mu bu detaylar sorunun çözümünü etkiliyor. toplamları 500 yaptı ama yinede bu detay önemli sorunu çözmek için

Son düzenleme:
ben bir çözüm yapmaya çalıştım ancak verdiğiniz 4 veriye göre düzenledim umarım işinize yarar

Ekli dosyalar

selam,
dosyayı görmeden ne yapılmak istendiği anlaşılamıyor ama
1 - tüm değerler artan şekilde gidiyorsa en güzel çözüm interpolasyonla bulmaktır.
2 - Yok illa ki toplamları alınarak yapılacak deniyorsa, O zaman da toplamlar bazında en yakın alt ve üst değerlerin arasında interpolasyon yapmak gerekecektir.(Değerler artan olmalı tabiki)
Örnek verecek olursam yukarıdaki verilere göre 20 yi bulmak kolay (15+5 şeklinde). Aradığımız değer 18 olursa ne olacak?

C ye 45 yazdığımızdaki çözümleme nasıl olacak
5+40 mı
15+30 mu bu detaylar sorunun çözümünü etkiliyor. toplamları 500 yaptı ama yinede bu detay önemli sorunu çözmek için

5+40 olacak.yani en yakin iki degeri toplicak..

selam,
dosyayı görmeden ne yapılmak istendiği anlaşılamıyor ama
1 - tüm değerler artan şekilde gidiyorsa en güzel çözüm interpolasyonla bulmaktır.
2 - Yok illa ki toplamları alınarak yapılacak deniyorsa, O zaman da toplamlar bazında en yakın alt ve üst değerlerin arasında interpolasyon yapmak gerekecektir.(Değerler artan olmalı tabiki)
Örnek verecek olursam yukarıdaki verilere göre 20 yi bulmak kolay (15+5 şeklinde). Aradığımız değer 18 olursa ne olacak?

Oda su sekilde olacak.mesela 1 rakami zaten olacak.18 olursa 15+1+1+1 olacak.yani 15in karsiligini bi kere 1in karsiligini 3kere alip hepsini toplicak.

Merhabalar.

Sorunuz oldukça ilginiç ve bilinmezlerle dolu, ortada bir örnek belge de yok.

Ben şöyle düşündüm, sabit değerler (asıl veri) ve karşılıkları var.
Verilen bir değere (asıl değer konumunda) karşılık hangi değer gelebilir şeklinde anlamak yanlış olur mu bilemiyorum.

-- İlk satırın başlık satırı,
-- A2'den itibaren A5'e kadar 5-15-30-40 gibi asıl değerlerin,
-- B2'den itibaren B5'e kadar da A'daki değerlerin karşılığı olan 100-200-300-400 gibi sonuç değerlerin
-- HEDEF DEĞER olarak verilen 20 değerinin C1 hücresinde
yazıldığını düşünürsek D1 hücresine uygulayacağınız aşağıdaki formül işe yarayabilir.
.
Kod:
=TAHMİN(C1;$B$2:$B$5;$A$2:$A$5)

selam,
yardımcı kolon kullanılarak yapılmış çözüm ektedir.
inceleyiniz..

[link=http://www.dosyayukleyin.com/do.php?id=5381]piton7_interpolasyon.xlsx[/link]

Son düzenleme:
sakman26 . tam istediğim buydu çok teşekkür ediyorum :)

İlgilenen herkesede tekrardan teşekkür ederim.

Son düzenleme:
Geri