• DİKKAT

DOSYA İndirmek/Yüklemek için ÜCRETLİ ALTIN ÜYELİK Gereklidir!
    Altın Üyelik Hakkında Bilgi

istenilen aralığa girmiş verileri listeden ayırma

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan modoste
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

modoste

Altın Üye
Excel Vers. ve Dili
Microsoft OFFİCE Ev ve İş 2019 TR
merhaba sayın hocalarım ekli tablomda
çözümü sarı renkte gösterdim ve formüllenerek artan veri halinde yazmayı O12 den itibaren yazılmasınıistiyorum

sorumun mantığı şu verilen başlangıç ve bitiş mesafeleri olan verilerden istediğim iki mesafe arasında kalan ifadeleri listede belirtmek gerekirse renklendirmek ve tablonun kenarında artan şekilde yazdırmak
4 tane koşulu bulmamız gerekiyo
basitce örneklersem
veri ilk km 100 son km 150 olsun istenen aralık ise 80-110 olsun
işte 1. koşulda verinin bir parçası istenen aralıkta kalıyo (100-110 arası)
2. koşul ilk km 95 son km 125 olsun (95-110) arası
3. koşul ilk km 92 son km 100 olsun bu seferde veri tamamen istenenin içinde kalmış oluyo (92-100)
4. sonun cu koşul ise ilk km 70 son km 150 olsun bu seferde benim istediğim koşul tamamen bu aralığın içind ekalıyo (80-110)

bu koşullar çerçevesinde tabloda verilmiş mesafe verilerinde istediğim aralığa giren km leri yanda ayrıca tablolamak daha sonra hesaplamalara geçecem.

Ekli dosyalar

sayın turist çözüm için teşekkürler çözümünüzde H sütununu kullandınız bu sütunu kullanmadan yapmam gerekiyo birçok çizelgede

sayın turist çözüm için teşekkürler çözümünüzde H sütununu kullandınız bu sütunu kullanmadan yapmam gerekiyo birçok çizelgede

Örnek : N13 hücresindeki formülde yer alan "H13" yerine :
(G13-E13) yazın ve formülü aşağıya doğru kopyalayın.

sayın turist sorduğum soruda son istediğim detay çok basitmiş kusura bakmayın farkında olmadan H13 olmadan nasıl olur diye sordum

sayın turist çözüm net hatasız çıktı
şimdi ise koşula uyanların kırpcağız

mesela 1. uyan aralık 72050-72250 idi benim kriterim 72100-72200 olduğu için ve 72100-72200 aralığını içine aldığı için cevap 72050-72250 (olduğu gibi)
2. uyan kısım72180-72250 bunun kesişimi hali ise 72180-72200 diğer ifadeyle 72180-72250 aralığının 72100-72200 aralığıyla kesişimi 72180-72200
3. koşul 1. koşulla aynı

5. uyan koşul 72080-72110 bu aralıktan verilen koşul ile kesişen ise 72100-72110 olarak kesiyo
tüm listem yüzlerce km verisi ile dolu

bu soruyu sorma sebebim ben mesela 64000-65000 km leri arasına ne imalatlar ke kadar imalatlar yapmışım işte tüm bu veriler ile kesişim kümleerini bulmak benim amacım.

umarım anlatabilmişimdir. bana çok karmaşık gelen bi analiz geçen sene hazırladığım tablo vardı ama çok yardımcı hücre kullandı daha kolayı varmıdır öğrenmek istiyorum.

örneklemelerimde inşalah yanlış veri göstermemişimdir.

Sn.modoste,

Kullanılan formüllerin mantığı ile; istediğiniz KM aralıklarını , eğer koşullar aynı ise kullanabilirsiniz.
Dosyalarınızda kullanılan diğer formüller ve arada başka bilgiler var ise; o zaman formülleri bunlara uyumlu hale getirmelisiniz.
Formülleri inceleyip; koşulları nasıl sağladığına dikkat etmelisiniz.

sayın turist 2-3 gün önce verilerden tabloya aktarım ile ilgili sorum vardı hani siz sarı renkli kısımlara verileri dağıtıp tablonun ilkine aktarmıştınız diğer kısımları üstadlar el atarsa hallolur dediniz ya üstadlar sayın hocalarımız henüz bakamadılar herhalde o soruma ve ben yarın bu çizelgeden 100 den fazla altalta yapmak zorundayım 75 hesap dönemi 14 yıl içinde ve bazı hesap dönemlerinde veriler 31 satırlık açılan tablolardan fazla

tekrar o çizelgeme konsantre olup sayın hocalarımdan ev sizden formülasyona tekrar bakqabilmenizi rica edicektim.

sayın turist 2-3 gün önce verilerden tabloya aktarım ile ilgili sorum vardı hani siz sarı renkli kısımlara verileri dağıtıp tablonun ilkine aktarmıştınız diğer kısımları üstadlar el atarsa hallolur dediniz ya üstadlar sayın hocalarımız henüz bakamadılar herhalde o soruma ve ben yarın bu çizelgeden 100 den fazla altalta yapmak zorundayım 75 hesap dönemi 14 yıl içinde ve bazı hesap dönemlerinde veriler 31 satırlık açılan tablolardan fazla

tekrar o çizelgeme konsantre olup sayın hocalarımdan ev sizden formülasyona tekrar bakqabilmenizi rica edicektim.

O konuyu tekrar bir başlık açıp sorunuz.
Benim bilgilerim şu anda yeterli değil.

akşam tekrar başlık açıp tekrar sorucam
teşekkür ederim sayın turist ilk yaptığınız formüğlasyon sarı desenli yerler çok ama çok işime yarada diğer kısmı manuel yaptım ama diğer projede o kısmıda otomatiğe almam lazım altlata olan 100-150 çizelgeye bakmantan yukarı aşağı mouse oynamaktan çok bunalmıştım.

tam çizelgemin aslını ekleyecem

Ekli tabloyu inceleyiniz.
Değerleri tabloya taşıyabildim.
DİZİ formül kullanlımıştır.Dikkat ediniz.

Ekli dosyalar

sayın turist ilginize yardımınıza teşekkür ederim
her tablonun 1. verisini ayrı bir formülle buluyosunuz galiba altında olanlara formülasyon yapıyosunuz

karşıma çıkıcak bir engel var
benim örnek tablomdaki verilerde bu olmuyo ama
örneğin
2. tablonun verileri 31 satırdan fazla çıkıcaksa mesela 40 veriden oluşuyo 31 tanesi 2. tabloda kalan 9 tane veri 3. tabloda olucak şekilde bir örnek yapabilirmisiniz

mesela yarın yapacağım çizelgenin 16. sında 82 tane veri var ve 3 tablodan ibaret olcak

ayrıca 2. tablonun 1. verisi
=İNDİS($H$6:$H$46;KAÇINCI(DOĞRU;$H$6:$H$46>0;0)) indis formülünde h6:H46 arasında kaçıncı(doğru)... bu formülün anlamı yukardan aşağıya ilk veriyi bulduğu değerimi alır formülü anlayamadım

Son düzenleme:
Sn.modoste,

Kullandığınız ve örnek verdiğiniz dosyalarınız ve tablolarınız aynı olmayabilir.
Bu zaten sorunları çzömenizde size başka problemler yaratabilir.

Dosyalarınız ve tablolarınız STANDART düzeyde olmadığı için; her koşula uygun bir formül uygulamak mecbûriyeti ortaya çıkıyor.
Bu formüllerin mantığını anladığınız takdirde siz de şablonlarınıza uygulayabilirsiniz.

Amaç; neden formülü kullanmak değil, nasıl sonuç verdiğini anlamak ve bu formülü değişik yerlerde uygulayabilmek olmalı.

Ben de ; bu forumda ve internette yabancı sitelerdeki birçok uygulamayı , istenilen düzeye getirebilmek için yeniden yorumlayıp uyarlamak zorunda kalıyorum, araştırmak ve öğrenebilmek için gayret gösteriyorum.

Sorunuza gelince;
2.ci tablonun 1.ci formülü: H kolonunda bulunan KM'lerin 0(sıfır) olmayanlarının ilkini(birincisini) bulmak için kullanılmıştır.
3.cü ve sonraki tablolarda da bu şekilde kullanılırsa KM'lerin ilk sıfırdan büyük olan değerini ilk satıra getirecektir.
İlk satırı bulduktan sonra ise onu takibenden satırı bulmak için diğer formül iş görecektir.Bazı formüller EXCEL 2003 kullandığınız için daha uzun olabilir.
(2007 ve 2010 da kısa çözümleri de vardır.)

Kolay gelsin.

Geri