• DİKKAT

DOSYA İndirmek/Yüklemek için ÜCRETLİ ALTIN ÜYELİK Gereklidir!
    Altın Üyelik Hakkında Bilgi

İstatistiksel veri çözümle- Kabul edilebilir hata düzeyi ve risk

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan ozan.e
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Excel Vers. ve Dili
Excel2013-Türkçe
İstatistiksel veri çözümle

XYZ* fakültesi* yönetimi,* sosyal* tesis* binası* için* yerleşim* yeri* seçilmesi* amacıyla* öğrencilerin* görüşlerinin* alınmasını* planlamaktadır.* On* bölümün* olduğu* fakültede* öğrencilerin* bölümlere* dağılımı ;**
Bölümler Bay* Bayan*
B1* 322* 533*
B2* 615* 131*
B3* 895* 203*
B4* 299* 678*
B5* 239* 413*
B6* 222* 303*
B7* 185* 236*
B8* 279* 116*
B9* 198* 158*
B10 *129* 196*
Toplam * 3383* 2967*
*
bölümler*bazında*görüş*alınması*gereken*bay*ve*bayan* öğrenci*sayıları ilerlemem gerekiyor ?**

Son düzenleme:
Sorunuzdan hiç bir ey anlaşılmıyor.
Birincisi yıldızlar neyin nesi merak ettim?

"Hata düzeyi" ve "risk değeri" derken neyi kastediyorsunuz acaba?

Hata düzeyi güven aralığı olarak tanımlanmış sanırım ;
Risk'te : rassal olarak seçilen örnekten türetilen istatistik ile karşı gelen ana kütle parametresi arasındaki mutlak farkın kabul edilebilir hata düzeyinden büyük çıkma olasılığı olarak tanımlanmış
. Yıldızlarda pdf'ten aktarım yaparken oluşmuş.

Veri setinde verilen 10 bölümdeki bay bayan öğrencilerden excel yardımıyla açılacak sosyal tesis için görüş alınması gereken öğrenci sayılarını isteniyordu.

İstatistik mevzuları beni aşar, şimdi internetten bir kaç yere (tanım, hesaplama vs) baktım, beni aştığı aşikar. Size kolaylıklar dilerim.

Minitab diye bir program var, sizin işinize yarayacaktır.
Bir araştırın isterseniz.
Endüstri mühendisliği okuyanlar bilecektir.
Bir de Oracle programının excel eklentisi mi ne varmış,
şimdi baktığımda rastladığım bilgiler bunlar.
Arama motoruna "Sayı Dizisinin Dağılımını Bulma" yazıp bakarsanız bir fikir verecektir.
İyi günler.

Problem Excel probleminden ziyade istatistik problemi. Google'da örnek büyüklüğü hesaplama diye aratırsanız (çok basit iki formülü var zaten) hem formüllere hem örnek Excel dosyalarına ulaşabilirsiniz.

Geri