• DİKKAT

DOSYA İndirmek/Yüklemek için ÜCRETLİ ALTIN ÜYELİK Gereklidir!
    Altın Üyelik Hakkında Bilgi

isimleri kısa soyadını tam yazmak

Turan61

Altın Üye
Excel Vers. ve Dili
Microsoft Office Professional Plus 2019
Türkçe
Merhaba arkadaşlar excelde isimlerin yalnız ilk harflerini almasını, soyadını ise tam yazmasını istiyorum. B Sütununda yazılı olanları C sütununda olduğu gibi nasıl formül yazarım.

B sütunu
Adı Soyadı
Mustafa BAYRAK
Mehmet Ali BURAK
Hasan DERELİ
Kazım YILMAZ

C sütunu
Adı Soyadı
M.BAYRAK
M.A.BURAK
H.DERELİ
K.YILMAZ

Merhaba.

Bilgilerin B1 hücresinde olduğu varsayılarak, aşağıdaki formülü C1 hücresine yapıştırıp aşağıya doğru çekin.

Formül alıntıdır.

Kod:
=BÜYÜKHARF(KIRP((EĞER(B1="";" ";EĞER(TOPLA.ÇARPIM((UZUNLUK(B1)-UZUNLUK(YERİNEKOY(KÜÇÜKHARF(B1);KÜÇÜKHARF(" ");"")))/MAK(1;UZUNLUK(" ")))=0;B1;EĞER(TOPLA.ÇARPIM((UZUNLUK(B1)-UZUNLUK(YERİNEKOY(KÜÇÜKHARF(B1);KÜÇÜKHARF(" ");"")))/MAK(1;UZUNLUK(" ")))=1;BİRLEŞTİR(PARÇAAL(B1;1;1);". ";PARÇAAL(B1;MBUL(" ";B1;1)+1;100));EĞER(TOPLA.ÇARPIM((UZUNLUK(B1)-UZUNLUK(YERİNEKOY(KÜÇÜKHARF(B1);KÜÇÜKHARF(" ");"")))/MAK(1;UZUNLUK(" ")))=2;BİRLEŞTİR(PARÇAAL(B1;1;1);". ";PARÇAAL(B1;BUL(" ";B1;1)+1;1);". ";PARÇAAL(B1;BUL(" ";B1;BUL(" ";B1;BUL(" ";B1;1)+1));15));EĞER(TOPLA.ÇARPIM((UZUNLUK(B1)-UZUNLUK(YERİNEKOY(KÜÇÜKHARF(B1);KÜÇÜKHARF(" ");"")))/MAK(1;UZUNLUK(" ")))=3;BİRLEŞTİR(PARÇAAL(B1;1;1);". ";PARÇAAL(B1;BUL(" ";B1;1)+1;1);". ";PARÇAAL(B1;BUL(" ";B1;BUL(" ";B1;1)+1)+1;1);". ";PARÇAAL(B1;BUL(" ";B1;BUL(" ";B1;BUL(" ";B1;1)+1)+1);15));""))))))))

tam aradığım gibi oldu
teşekkür ederim aslan hocam
Allah razı olsun

verdiğiniz formüle göre
B sütunundaki "Mehmet Ali BURAK" C sütununda "M. A. BURAK" olarak değişti.
teşekkürler.

Yalnız yer kazanmak açısından bu boşluklardaki "M. A. BURAK" yerine "M.A.BURAK" yapmak istedim olmadı.

formülün arasında ". " kullanılan yerleri "." şeklinde düzelttim. en son "M.A. BURAK" olarak düzeldi bu ikinci boşluğu kaldıramadım.

TuranComputer, hala düzeltmediğiniz yer var o nedenle A. BURAK şeklinde veriyor. Formülü kontrol edin düzeltin sorun kalmayacaktır.

ergün bey kontrol ettim ". " bu işaretlerden tam 6 tane var hepsini "." bu konuma getirdim.
M. A. BURAK iken "M.A. BURAK" olarak düzeltebildim ikinci boşluğu kaldıramadım.
formülleri yönlendirmeyi ve kontrolünü de tam bilemiyorum.

neyse bu şekilde de kullanıyorum işimi görüyor

Merhaba Turan Bey formülü aşağıdaki gibi tekrar deneyin, aralardaki fazla boşluklar alındı.

Kod:
=YERİNEKOY(BÜYÜKHARF(KIRP((EĞER(B1="";" ";EĞER(TOPLA.ÇARPIM((UZUNLUK(B1)-UZUNLUK(YERİNEKOY(KÜÇÜKHARF(B1);KÜÇÜKHARF(" ");"")))/MAK(1;UZUNLUK(" ")))=0;B1;EĞER(TOPLA.ÇARPIM((UZUNLUK(B1)-UZUNLUK(YERİNEKOY(KÜÇÜKHARF(B1);KÜÇÜKHARF(" ");"")))/MAK(1;UZUNLUK(" ")))=1;BİRLEŞTİR(PARÇAAL(B1;1;1);". ";PARÇAAL(B1;MBUL(" ";B1;1)+1;100));EĞER(TOPLA.ÇARPIM((UZUNLUK(B1)-UZUNLUK(YERİNEKOY(KÜÇÜKHARF(B1);KÜÇÜKHARF(" ");"")))/MAK(1;UZUNLUK(" ")))=2;BİRLEŞTİR(PARÇAAL(B1;1;1);". ";PARÇAAL(B1;BUL(" ";B1;1)+1;1);". ";PARÇAAL(B1;BUL(" ";B1;BUL(" ";B1;BUL(" ";B1;1)+1));15));EĞER(TOPLA.ÇARPIM((UZUNLUK(B1)-UZUNLUK(YERİNEKOY(KÜÇÜKHARF(B1);KÜÇÜKHARF(" ");"")))/MAK(1;UZUNLUK(" ")))=3;BİRLEŞTİR(PARÇAAL(B1;1;1);". ";PARÇAAL(B1;BUL(" ";B1;1)+1;1);". ";PARÇAAL(B1;BUL(" ";B1;BUL(" ";B1;1)+1)+1;1);". ";PARÇAAL(B1;BUL(" ";B1;BUL(" ";B1;BUL(" ";B1;1)+1)+1);15));""))))))));" ";"")

Son düzenleme:
Alternatif olarak aşağıdaki kullanıcı tanımlı fonksiyonu deneyiniz.

Hücrede kullanım şekli;

Kod:
=BÜYÜKHARF(AD_SOYAD(A1))

Kod:
Function AD_SOYAD(Veri As Range) As String
    If Len(Veri.Value) = 0 Then Exit Function
    Data = Split(Veri.Value, " ")
    For X = 0 To UBound(Data) - 1
        If AD_SOYAD = "" Then
            AD_SOYAD = Left(Data(X), 1)
        Else
            AD_SOYAD = AD_SOYAD & "." & Left(Data(X), 1)
        End If
    Next
    AD_SOYAD = AD_SOYAD & "." & Data(UBound(Data))
End Function

Ekli dosyalar

ergün bey kontrol ettim ". " bu işaretlerden tam 6 tane var hepsini "." bu konuma getirdim.
M. A. BURAK iken "M.A. BURAK" olarak düzeltebildim ikinci boşluğu kaldıramadım.
formülleri yönlendirmeyi ve kontrolünü de tam bilemiyorum.

neyse bu şekilde de kullanıyorum işimi görüyor

TuranComputer Bu gönderceğim dosya da işinize yarayacaktir

Ekli dosyalar

yardımlarınız için teşekkürler
Allah razı olsun

Geri