• DİKKAT

DOSYA İndirmek/Yüklemek için ÜCRETLİ ALTIN ÜYELİK Gereklidir!
    Altın Üyelik Hakkında Bilgi

Iki aralık toplamı koşullu

Excel Vers. ve Dili
OFFİCE 2010- TÜRKÇE
Merhaba arkadaşlar;
Ekteki dosyadaki örnekte bir sütunda veriler var.
Bu sütunlar ;
Kod:
XX	
AB	55
AB	21

AB	35

AB	42

XX	
AB	15

AB	20
AB	30

Şeklinde gidiyor.
Sorum şu ki, aşamadım;
Sütun boyunca giden "XX" lerin arasında kalan"AB"lerin karşısındaki rakamların toplamı.
yani
Kod:
1	153
2	65
Şeklinde olacak.

Ekli dosyalar

Son düzenleme:
Şu an cep telefonundan yazıyorum.
Birkaç sorum ve bir önerim var.
--A sürununda XX verisinin kaç kez yer alacağı konusunda bir sınırlama var mı?
--Toplama için AB simgesinden başka kriter olacak mı?
--Bir örnek dosyayı harici bir paylaşım sitesine yükleyip oradan alacağınız erişim bağlantısını burada paylaşırsanız veya buraya örnek dosya yüklerseniz daha hızlı ve kesin çözüm bulma olasılığınız yükselecektir diye düşünüyorum.

A sütunundaki XX verisinini sınırı yok 1 de olabilir 500 de
Toplama için başka kriter yok .Sadece AB

Fonksiyonlar bölümüne konu açtığınıza göre, formül ile çözüm önerisi bekliyorsunuz. Örnek bir dosya (asıl belgenize benzese veya onun bir parçası olursa iyi olur) yüklerseniz bilgisayar başına geçince bakarım.

Evet Bir yanda denemeler yapmaya başladım ama tam olarak mantığını kuramıyorum..
Asıl belgemin neredeyse aynısı sadece xx ve ab yerine başka birşey yazıyor kalan tamamen aynı
Eğer say ve topla.çarpım fonksiyonları sanırım işimi görecek.Biryerden başldım ama bakalım...

Dediğim gibi birkaç denem yaptım
Önce XX ler için sıra numarası oluşturdum ki her sıra için o aralıktaki AB lerin toplamını bulursak topla çarğım ile sıra ile toplamları alabilirim..
Fakat aralıktaki toplamları yapamadım yani tam mantığını kuramadım bir fikir verirseniz bitirebilirim

Ekli dosyalar

O zaman şu şekilde fikir vereyim.
1. 1'nci aşamada KAÇINCI işlevi ile (A1:A1000) gibi tüm sütun aralığında arayacak) ilk XX'in satır numarasını tespit edip buna 1 ekleyin, bu sayı ilk aralğın başlangıcı. Diyelim ki 15 buldunuz +1 A16 oluyor.
2. Bu sefer A16:A1000 aralığında Kaçıncı işlevi sonucu+16-1 'inci hücre ilk aralığın sonu.
3. Bu aralık için ETOPLA kullanılır.
Bulduğunuz değerleri DOLAYLI işlevi parantezine alarak ALAN olarak kulkanmanız lazım tabi.
4. İkinci aralığın başlangıcı birincinin bitişi +1 tekrar kaçıncı, tekrar DOKAYLI işlevi ve bu şekilde devam edilecek.
Bilgisayar başında olmadığımdan ancak bu kadar ifade edebildim.
Kolay gelsin.

Tamamdır Çok teşekkürler Hüseyin bey;
En azından ben de yaklaşmışım :)

O zaman şu şekilde fikir vereyim.
1. 1'nci aşamada KAÇINCI işlevi ile (A1:A1000) gibi tüm sütun aralığında arayacak) ilk XX'in satır numarasını tespit edip buna 1 ekleyin, bu sayı ilk aralğın başlangıcı. Diyelim ki 15 buldunuz +1 A16 oluyor.
2. Bu sefer A16:A1000 aralığında Kaçıncı işlevi sonucu+16-1 'inci hücre ilk aralığın sonu.
3. Bu aralık için ETOPLA kullanılır.
Bulduğunuz değerleri DOLAYLI işlevi parantezine alarak ALAN olarak kulkanmanız lazım tabi.
4. İkinci aralığın başlangıcı birincinin bitişi +1 tekrar kaçıncı, tekrar DOKAYLI işlevi ve bu şekilde devam edilecek.
Bilgisayar başında olmadığımdan ancak bu kadar ifade edebildim.
Kolay gelsin.

Sanırım aynısı Hüseyin bey Yardımcı oldu çok teşekkürler...
Bir konu daha açmıştım onda da yardımlarınızı beklerim..
http://www.excel.web.tr/f47/nobet-listesi-t151179/sayfa2.html

Burada F ve B sütunları sanki bir işlevi yok gibi :)
Yine de teşekkürler...
Etopla ile olan daha çok işimi görecek

J sütununun topla.çarpım formülü için gerekli.

Geri