• DİKKAT

DOSYA İndirmek/Yüklemek için ÜCRETLİ ALTIN ÜYELİK Gereklidir!
    Altın Üyelik Hakkında Bilgi

içerir arama

Excel Vers. ve Dili
ingilizce
merhaba arkadaşlar,
benim bir konu hakkında yardımınıza ihtiyacım var.
ekte listedeki a1 ve a2 hücrelerindeki verileri aramam gerekiyor fakat a1 ve a2 birbirinden farklı. şöyleki m.beşiktaş yazan veriyi beşiktaş olarak arayıp bulup karşına tutarı yazdırmam gerekir.
bunu içerir ile yapabilirmiyim. yada başka bir formül varmıdır?
yardımlarınız için teşekkürler.

Ekli dosyalar

Hayırlı akşamlar istediğiniz böyle birşey mi ?

Ekli dosyalar

Aşağıdaki formülü deneyiniz.

Kod:
=DÜŞEYARA(PARÇAAL(A2;BUL(".";A2)+1;255);$B$2:$C$8;2;0)

özür dilerim ben anlatamadım galiba.
a1 hücresini rapor a2 hücresini de data olarak kabul edin. Özet bir raporum var a1 hücresindeki verilerin karşısına a2 hücresine karşılık gelen tutarları özet rapora getirmek istiyorum.
eğer anlatamadım ise örnek hazırlayıp tekrar gönderebilirim.

ilginiz için teşekkür ederim.

korhan bey hayırlı akşamlar,
evet bu olabilir fakat nokta olmayanlarda hata verebilir. bunu nasıl aşarım.
saygılar.

Açıkca söylemek gerekirse ben bir şey anlamadım.

"a1 hücresini rapor a2 hücresini de data olarak kabul edin." bunlar ad1 , ad2 olmasın ? a2 karşılık gelen ? neresi oluyor siz tutarları nereden buluyorsunuz ? özet rapor ? sizin tablonuzmu oluyor ?

sayfa1 de tablom var.
m.beşiktaş
l.bursa
lmb.xxx
sayfa 2 de ise verilerim var.
beşiktaş 100
bursa 200
xxx 300
sayfa 1'e gelip sayfa 2'de arama yapıp m.beşiktaşın karşısına beşiktaş içeren verilerin toplamını olarak yazmak istiyorum.

Nokta içermeyen verileriniz varsa aşağıdaki formülü kullanabilirsiniz.

Kod:
=DÜŞEYARA(EĞER(ESAYIYSA(BUL(".";A2));PARÇAAL(A2;BUL(".";A2)+1;255);A2);$B$2:$C$8;2;0)

Korhan bey teşekkür ederim. son olarak formülün mantığı nasıl çalışıyor. +1;255 neyi ifade ediyor.

hayırlı günler.

İlk olarak hücrede nokta olup olmadığını sorguluyoruz. Eğer hücrede nokta varsa BUL fonksiyonu bize noktanın bulunduğu yerin numarasını döndürür. Yani kaçıncı karakter olduğunu verir. Daha sonra bu değeri kullanarak PARÇAAL fonksiyonu ile hücredeki verinin istediğimiz parçasını alıp DÜŞEYARA fonksiyonundaki ARANAN DEĞER kriterini oluşturmuş oluyoruz.

PARÇAAL fonksiyonunda başlangıç ve bitiş değeri kriterleri vardır. Bir verinin belli bir kısmını almamızı sağlar. BUL fonksiyonu ile noktanın bulunduğu karakter sayısını tesbit ettikten sonra +1 ekleyerek başlangıç değerimizi belirliyoruz. 255 değeri ise noktadan itibaren kaç karakter veri alacağımızı ifade etmektedir. Bu değer yerine daha küçük değerler (1-2-3-4-5 gibi) girerek sonucu gözlemlerseniz mantığı kavrarsınız.

Formülün ikinci bölümünde ise eğer hücredeki nokta yoksa direkt olarak hücredeki değeri ARANAN DEĞER verisi olarak baz alıp sonuca gidiyoruz.

Ayrıca forumumuzun dersane bölümündeki konuları incelemeniz fonksiyonların mantığını kavramanız açısından size fayda sağlayacaktır.

Excel Dersanesi

Geri